Copy
Geen afbeeldingen? Check je email instellingen.
Of bekijk de nieuwsbrief online

Het gevelbeeld van ons nieuwe pand wordt lekker abstract: glazen puien en zwart hout. Strak en simpel. Zo min mogelijk van de structuur zichtbaar in beeld - je kent ons hè. Helaas passen de bestaande glassystemen geen van allen bij deze wens. Bekijk voor de lol maar eens je eigen gevel: geheid dat elk raam aan vier zijden wordt vastgehouden door kozijnen en glaslatten. Op zich niets mis mee natuurlijk, alleen willen wij een minimalistischer beeld.
 
Waarmee we onszelf weer voor een leuke uitdaging hadden geplaatst. Want esthetiek is één ding, maar hoe zet je die enorme glazen puien dan op een verantwoorde manier vast?
 
We ontwierpen een eigen systeem. Met een zwart gecoat RVS profiel dat raamdorpel en glaslat in één is. Dankzij de vorm van dit element zijn we in staat de kozijnen volledig weg te werken achter de gevelbekleding. We gebruiken extra dik glas, en omdat RVS nu eenmaal eh ijzersterk is, volstaat het om het glas alleen aan de boven- en onderzijde vast te zetten. Onderling worden de ruiten verlijmd, waardoor ook de naden zo min mogelijk zichtbaar zijn.

Dus zo komt het dat je straks bij ons pand niets anders ziet dan het zwarte gevelhout en glas. Vergelijk dat maar eens met de meeste gebouwen om je heen. Dan zie je pas hoe dominant kozijnen eigenlijk zijn!
 

Keramische tegels voor badkamers en keukens werden de laatste jaren steeds groter. Maar omdat keramiek van zichzelf erg breekbaar is, werden de tegels ook steeds dikker. Of zeg maar gewoon: niet meer te tillen.
 
Daarom zijn wij al jaren fan van Laminam. Dit Italiaanse merk heeft bedacht hoe je grote keramische platen maakt van wel 3 bij 1 meter en toch maar 6 of 12 mm dik. Design-technisch zijn ze om te smullen: grote oppervlakken van zacht glanzend keramiek, vrijwel geen naden. Prachtig.
 
Nieuw zijn de Laminam XL platen met de look & feel van natuursteen. Niet van echt te onderscheiden. Echt. De mooiste natuurstenen platen worden in super hoge resolutie gefotografeerd. Met moderne 3D techniek wordt dat beeld in de klei geprint. Tegels met natuursteenprint bestaan natuurlijk al langer. Maar hoe mooi soms ook gemaakt, het haalde het niet bij echt. Wat Laminam maakt is buitencategorie. Sophisticated en praktisch. Want in tegenstelling tot natuursteen is Laminam wel kras- en vlekbestendig. Wij zijn om. Binnenkort maken we een badkamer waarbij vloeren en wanden volledig met dit materiaal zijn bekleed. Spectaculair.
 
Eind januari ging de bouw van start en 7 maanden later op 31 augustus ging de vlag in top. Het hoogste punt is bereikt. Yeah. We zijn heel trots en blij. Next step: het pand wind- en waterdicht maken.
 
Voor de dakisolatie hebben we B-keuze PIR platen ingekocht. Groot prijsverschil, evenveel isolatie. Het bedrijf heeft maanden gespaard om deze hoeveelheid bij elkaar te krijgen! Afwerking met witte bitumen. Wit is koeler. En is beter voor het rendement van de zonnecellen.
 
Het plaatsen van de houten gevelelementen is teamwork. De hoek blijft expres nog even open. Want hoe je daar precies gaat uitkomen konden we vooraf niet voorspellen. De hoekelementen worden later in het werk ingemeten en op maat gemaakt.
 
Mario controleert met de waterpas of de kozijnen goed gesteld staan. Hopelijk heeft ie dat goed gedaan - er is maar heel weinig marge. Als de hoeken niet haaks zijn, past het glas niet. Leuk bedacht allemaal, maar lastig uit te voeren!
 
Onze oude werkplaats in Spaanse Polder is leeg. Alles is nu tijdelijk in containers opgeslagen. Wel mooi afgewerkt natuurlijk, het blijft 13Speciaal. De graffiti is gemaakt door Vince Blok en Wouter Nieuwenhuis, net afgestudeerd aan de kunstacademie in Rotterdam.
 
We hebben veel enthousiaste en leerzame reacties gekregen op onze mini-enquête van afgelopen juli. Binnenkort vindt onder inzenders van de enquête de loting plaats van de Magis kaarsenstandaard. En ook van het klokje voor de kinderen natuurlijk. We laten heel snel horen wie er gewonnen heeft. Ondertussen veel leesplezier met deze vierde Update!
Luc & Steve

 
Copyright © 13Speciaal 2018 All rights reserved.

Dit is een maandelijkse uitgave van
13Speciaal, Slotstraat 13b, 3062 PM Rotterdam
Meer weten over ons? Kijk op www.13speciaal.nl
Of neem contact op via info@13speciaal.nl of 010 – 4220333

Wil je iets wijzigen aan hoe je deze mail ontvangt?
Je kunt je voorkeuren hier wijzigen of je hier afmelden.

Het abonneebestand van onze nieuwsbrief wordt niet aan derden verstrekt. Uw email-adresgegevens verwerken wij via Mailchimp. Mailchimp is gevestigd in de Verenigde Staten en is gecertificeerd voor het EU-US Privacy Shield op grond waarvan gegevens veilig via haar verwerkt kunnen worden.