Copy

Niet goed leesbaar? Klik hier voor de HTML-versie

 

 

DE VERWIJZER 

nieuwsbrief, augustus 2020


Beste <<Achternaam>>,

Het is voor iedereen de afgelopen maanden een hectisch tijd geweest. Veel collega’s zijn aan het bijtanken of gaan dat nog doen deze zomerperiode. De traditionele komkommertijd in de media wordt nog steeds gevuld met COVID-19 nieuws. We wachten met enige reserve en spanning af of zorgprofessionals het in het najaar weer erg druk gaan krijgen met de een nieuwe coronagolf en andere ‘najaarsvirussen’. We weten inmiddels wat we kunnen verwachten. We zullen gebruik blijven maken van communicatie op afstand en als mogelijk ook zorg op afstand. We houden jullie via de Verwijzer steeds op de hoogte houden eventuele aanpassingen binnen het ASz.

Met vriendelijke groet,
Steven Haverkamp
Relatiebeheerder huisartsen, eerste lijn en VV&TAlbert Event wordt weer hervat, maar nu ‘blended’

Hoe kunnen we, rekening houdend met COVID-19, een Albert Event organiseren waarin kennis delen én ontmoeten beide zijn gewaarborgd? Over dat vraagstuk heeft het team van bureau Huisartsencontacten zich gebogen deze zomer. De oplossing: een ‘blended’ event. Een deel van de deelnemers is welkom in ons Auditorium, andere deelnemers kunnen het Albert Event volgen via een livestream. Ook de livestreamvolgers komen in aanmerking voor accreditatie, mits ze enkele vragen beantwoorden tijdens de livestream. Om het event veilig te kunnen organiseren moeten we aan een aantal voorwaarden voldoen, zo is vooraf inschrijven verplicht, doen we een gezondheidscheck en geldt er een maximaal aantal deelnemers. Het eerstvolgende Albert Event gaat over acutue KNO en vindt plaats op woensdag 9 september.
Schrijf je snel in en laat ons weten hoe je het komende event wil bijwonen.

Telefonische bereikbaarheid van ASz personeel die vanwege Covid-19-maatregelen (gedeeltelijk) thuis werken

Door de COVID-19 maatregelen werkt een deel van de medewerkers van het ASz deels vanuit huis. Telefoons worden dan doorgeschakeld waardoor personeel ook thuis bereikbaar is. Het is belangrijk om te weten is dat ‘thuiswerkers’ het telefoonnummer van de afzender niet kunnen zien. Daardoor kunnen zij niet terugbellen wanneer ze een doorgeschakelde oproep missen of in gesprek zijn. Krijg je telefonisch geen contact? Spreek dan het antwoordapparaat in en vermeld je naam en telefoonnummer, of stuur een mail. Ook het team van Bureau Huisartsencontacten werkt gedeeltelijk vanuit huis. Wij zijn goed bereikbaar via 078-6542004. Spreek desnoods een voicemailbericht in, dan nemen wij contact met je op. Of mail via huisartsen@asz.nl.
Tip: Kijk voor een actueel overzicht van contactgegevens, zoals directe telefoonnummers en e-mailadressen in de artsenwijzer-app!

Röntgenonderzoek uitsluitend op afspraak

Patiënten die zonder afspraak binnenlopen voor een röntgenfoto; ondanks alle berichtgeving gebeurt dit nog dagelijks. Het gevolg: te volle wachtkamers en risico voor andere patiënten en medewerkers. Help ons door aan de patiënt uit te leggen waarom het inloopspreekuur is gestopt. De patiënt moet altijd een afspraak maken op telefoonnummer (078)  654 71 90. 
Verdenk je een patiënt van COVID19-gerelateerde klachten, vermeld dit dan duidelijk op de ZorgDomein-aanvraag. Wij plannen deze patiënten in op specifieke afspraaktijden zodat het voor onze medewerkers en andere patiënten zo veilig mogelijk blijft.

COVID-Nazorg traject

Patiënten die COVID-19 hebben doorgemaakt kunnen het COVID-19 Associated Syndrome (CAS) ontwikkelen. CAS is de verzamelnaam voor persisterende c.q. chronische symptomen en klachten, die in aansluiting op en waarschijnlijk veroorzaakt worden door COVID-19, mogelijk voor langere tijd resteren nadat iemand de primaire infectie heeft doorgemaakt. Lees meer (ZGWA weekbericht, 14 augustus 2020)  → 

Geriatrie, ‘herken een delier’

Bij kwetsbaarheid levert een ziekenhuisopname risico’s op. Bijvoorbeeld het risico op delier. Tijdig herkennen en behandelen is van groot belang. Artsen en verpleegkundigen zijn daarop bedacht. De vakgroep Geriatrie van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft ter ondersteuning een poster ontwikkeld om een delier tijdig te herkennen. Klik hier om de poster te downloaden. Wil je meer informatie over de poster, neem dan contact op met Leonora Louter l.louter@asz.nl (vakgroep Geriatrie)
Download de poster 'Herken een delier' →

Hervatten huisartsenlunch Zwijndrecht nog niet verstandig

De wekelijkse huisartsenlunch op donderdag op locatie Zwijndrecht is door de COVID-19 maatregelen sinds maart gecanceld. Op veler verzoek is onderzocht of de lunch weer mogelijk is. Na overleg met de commissie ‘1,5 meter in ASz’ hebben we besloten om de lunch nog niet te hervatten. De volgende afwegingen hebben meegewogen in dit besluit:
  • Het is formeel een ‘medisch niet noodzakelijke bijeenkomst’ zoals bijvoorbeeld een overdracht of MDO dat wel is.
  • Er gelden strenge restricties voor bijeenkomsten (vooraf inschrijven, gezondheidscheck, maximaal aantal deelnemers gerelateerd aan zaalgrootte) waardoor het spontane en vrijblijvende karakter van de huisartsenlunch niet haalbaar is.
Wij realiseren ons dat het korte overleg tussen huisartsen en medisch specialisten de lunch waardevol maakt. We hopen dat dit onderling overleg in digitale vorm doorgaat. Zodra het weer kán zullen we de huisartsenlunch, met extra lekkere kroketten, hervatten.

Voorlichtingsfilms vervangen voorlichtingsbijeenkomsten

Naast het Albert Event en de krokettenlunch zijn ook de voorlichtingsbijeenkomsten voor patiënten noodgedwongen geannuleerd. Ter vervanging van deze bijeenkomsten zoeken we naar alternatieve manieren om onze patiënten van informatie te voorzien. Soms zullen dat nog steeds kleinschalige bijeenkomsten zijn, maar in veel situaties is een voorlichtingsfilm ook een goede oplossing. De eerste films zijn nu klaar en kunnen aangevraagd of direct bekeken worden via onze website (zie hiervoor de agenda of klik op onderstaande links). Attendeer patiënten waarvoor dit interessant is gerust op deze films.

 Uitgelicht 

Met de 'Health Monitor' meten we de gezondheidsbeleving van patiënten

Iedereen ervaart ziekte en gezondheid op zijn of haar eigen manier en dit kan door de tijd heen veranderen. Om patiënten zorg op maat te kunnen bieden, zijn we in het Albert Schweitzer ziekenhuis gestart met een tool, de ‘Health Monitor’. Hiermee wordt de gezondheidsbeleving van patiënten gemeten.
We zijn begonnen bij patiënten met bepaalde vormen van bloed- en lymfklierkanker. Zij krijgen bij de start van de behandeling zes eenvoudige vragen voorgelegd over hun gezondheidsbeleving. Met behulp van de antwoorden krijgen alle betrokken zorgverleners een beeld van de controle en acceptatie die de patiënt ervaart. Hiermee kunnen zij de ondersteuning naast de medische behandeling optimaal afstemmen op de individuele behoeften van de patiënt.
De vragen worden elke maand opnieuw gesteld, waardoor veranderingen in de beleving van de patiënt inzichtelijk worden. Hoe beter we de gezondheidsbeleving van de patiënt kennen, hoe beter het zorgteam vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis de patiënt kan ondersteunen!
Lees meer  →

Download nu de artsenwijzer app

Wil je snel en gemakkelijk in contact komen met zorgverleners in onze regio? Gebruik dan onze Artsenwijzer-app. Met deze gratis app heb je de actuele contactgegevens van zorgverleners in de regio altijd bij de hand. Je kunt zoeken op naam, maar ook op specialisme of subspecialisme. Daarnaast vind je in de app het laatste nieuws en informatie over de werkafspraken, Albert Events en Kort Klinisch Onderwijs.
Om de app te kunnen gebruiken is een account nodig. Je dit aanvragen via het formulier in onderstaande link.
Aanvraagformulier Artsenwijzerapp

Download de app gratis:
Google Play store →
Apple App store →

  Agenda & aanmelden


03/09/2020 | Kort klinisch onderwijs (KKO) Dordrecht (onder voorbehoud)
                     
Info & aanmelden
09/09/2020 | Albert Event Acute KNO, locatie Dordrecht
                     Info & aanmelden→
10/09/2020 | Kort klinisch onderwijs (KKO) Sliedrecht (onder voorbehoud)
                     Info & aanmelden
November   | Nascholing Obesitas/bariatrie
                     In samenwerking met de vakgroep Chirurgie 
                     (meer info volgt)
Bekijk de planning van het Kort Klinisch Onderwijs (KKO's) en alle Albert Events in 2020 in de agenda.
Bekijk de agenda →
In deze maandelijkse nieuwsbrief van het Albert Schweitzer ziekenhuis houden we je op de hoogte van informatie die voor onze samenwerking essentieel is. Bureau Huisartsencontacten spant zich maximaal in voor zorgvuldige berichtgeving in Verwijzer. Vind je in deze Verwijzer desondanks onduidelijke of onjuiste informatie, meld het ons.
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan hier. Vragen of feedback kun je mailen naar huisartsen@asz.nl.This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ziekenhuis · Postbus 444 · Dordrecht, Zh 3300 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp