Copy

Niet goed leesbaar? Klik hier voor de HTML-versie

 

 

DE VERWIJZER 

nieuwsbrief, oktober 2020


De tweede coronagolf heeft ons in de tang, zowel in de patiëntenzorg maar ook door uitval van ons eigen (zorg)personeel. In onze regio loopt het aantal COVID-besmettingen verder op waardoor het druk is in de ziekenhuizen maar ook in de Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en de Thuiszorg. We doen ons best om de poliklinische zorg zoveel mogelijk intact te laten en schalen waar mogelijk de electieve operaties af. We stellen alles in het werk om de acute en COVID-gerelateerde zorg te kunnen waarborgen. Deze week moesten we helaas de verwijzingen van COVID-positieve of verdachte patiënten naar de SEH tijdelijk stopzetten. Dat had ook voor jullie, als verwijzers, grote consequenties. Deze situatie hebben wij besproken met afgevaardigden van de huisartsen en andere ketenpartners en gaan op zeer korte termijn kijken hoe we herhaling van een dergelijk situatie kunnen voorkomen. We zoeken daarbij nadrukkelijker de samenwerking met de huisartsen zodat we, uitgaande van ieders mogelijkheden, ook in tijden van krapte toch de best mogelijke zorg kunnen blijven leveren.
Wanneer het ontvangen van patiënten in het ASz in gevaar dreigt te komen zullen wij dat zo snel mogelijk communiceren. Samen onderzoeken we nu hoe huisartsen nog beter, samen met onze medisch specialisten, in een dergelijke situatie kunnen verwijzen naar de SEH. De longgeneeskunde zal bijvoorbeeld de eerste lijn helpen zodat in goed overleg patiënten ook thuis verantwoorde ondersteuning ontvangen. We maken hier zo snel mogelijk voor ieder werkbare afspraken over. Zo proberen we de SEH  te ontlasten en verwijzingen door huisartsen adequaat op te vangen of door te plaatsen. We zetten ons samen schrap. Hartelijk dank voor uw grote betrokkenheid en medewerking!

Met vriendelijke groet, Steven Haverkamp
Relatiebeheerder huisartsen, eerste lijn en VV&TOndersteuning van eerstelijn bij vroege interventie COVID-19 dankzij artificiële intelligentie van RedEarlyBird.com

 “Als het bad overloopt moet je de kraan dichtdraaien en niet alleen dweilen”. Vroege interventie bij Covid-19 kan de noodzaak tot ziekenhuisopname, de morbiditeit en mortaliteit en complicaties sterk verminderen. Bij een multifactoriële aandoening als COVID-19 heeft een vroege combinatie van behandelingen de voorkeur. Zoals:
  • The Host “Inflammatory” Response – het voorkomen van een cytokine storm
  • Het beschermen van de endotheel functie en endotheel integriteit
  • Het verlagen van de viral Load
  • Het voorkomen van embolieën
RedEarlyBird geeft huisartsen op basis van algoritmen drietal suggesties voor behandelingen op maat, afhankelijk van de patiënt kenmerken, ernst van de klachten en co-morbiditeit. Robert Kuijpers, oogarts in het ASz en hoogleraar aan de Universiteit van Brussel maakt deel uit van het REB-team en wil huisartsen voor dit initiatief aanmoedigen. Huisartsen kunnen zich aanmelden bij www.redearlybird.com

Uitvraag COVID-status in verwijsbrief alleen bij spoedverwijzing en functieonderzoek

Vanwege de beperkte geldigheidsduur wordt de COVID-uitvraag in ZorgDomein alleen bij spoedverwijzingen en eerstelijns functieonderzoek gedaan.

Aanvragen COVID-19 testen

Er is onduidelijkheid over met name de logistiek van COVID-19 keelnasopharynx-aanvragen bij het RLM. In het algemeen geldt: De aanvragen voor het vaststellen van COVID-19 besmetting bij het RLM kunnen worden meegegeven met de bodedienst van de samenwerkende laboratoria. Indien de bodedienst al weg is zijn er de volgende mogelijkheden:

Regio Dordrecht/Sliedrecht:
1.Alternatief op alle dagen: het materiaal kan worden afgegeven bij het RLM; locatie Dordrecht. Materiaal in de brievenbus naast de hoofdingang deponeren en niet in het laboratorium afgeven;
2.Maandag tot en met donderdag: Het materiaal bewaren, indien mogelijk in de koelkast, tot de volgende dag en dan met de bodedienst meegeven.

Regio Gorinchem:
1. Materiaal kan worden afgegeven bij de balie van de SEH/huisartsenpost in het Beatrixziekenhuis (24/7 bemand);
2.Maandag tot en met donderdag: Het materiaal bewaren, indien mogelijk in de koelkast tot de volgende dag en dan met de bodedienst meegeven;
3.Alternatief op alle dagen: materiaal afgeven bij het RLM locatie Dordrecht. Materiaal in de brievenbus naast de hoofdingang deponeren en niet in het laboratorium afgeven

Dringend verzoek van het RLM:
Vanwege de grote drukte en het aantal aanvragen wordt u verzocht niet voor de uitslag naar het RLM te bellen. Dit graag ook communiceren met de patiënt. Het grote aantal telefoontjes zorgt op dit moment voor vertraging van de doorlooptijd van de testen.
Doorlooptijden: De snelle ontwikkeling van het aantal besmettingen in de regio zorgt voor een groot aantal aanvragen bij het RLM. Op dit moment kan het RLM een doorlooptijd van 48 uur niet garanderen.

Aangepaste werkwijze voor verwijzen en aanvragen door basisartsen in de VV&T

Als gevolg van gewijzigde regels kan het ziekenhuis enkel nog onderzoeken en verwijzingen uit de V&V declareren die door een specialist ouderengeneeskunde of huisarts zijn aangevraagd. Aanvragen van basisartsen worden niet meer vergoed. Daarom vragen wij aan basisartsen om voortaan uit naam van een specialist ouderengeneeskunde te verwijzen. Via ZorgDomein kan dat heel eenvoudig door eenmalig je accountinstellingen aan te passen. Hoe je dat doet lees je hier. De basisarts verwijst dan namens de specialist ouderengeneeskunde die hem of haar gemachtigd heeft.

 Uitgelicht 

Goed 'NEWS' voor ons en onze patiënten

Uit een diepgewortelde behoefte aan beter inzicht en meer grip op patiënten heeft een kernteam van zorgprofessionals uit ons ziekenhuis gesleuteld aan een nieuw Spoed Interventie Systeem (SIS). Het systeem is gebaseerd op het Engelse NEWS (National Early Warning Score) en helpt om onbedoelde schade bij vitaal bedreigde patiënten te voorkomen. Op 2 november start Verpleegafdeling A2 met NEWS, waarna andere afdelingen volgen.
Lees meer → 

Heb je onze Artsenwijzer-app al?

Wil je snel en gemakkelijk in contact komen met zorgverleners in onze regio? Gebruik dan onze Artsenwijzer-app. Met deze gratis app heb je de actuele contactgegevens van zorgverleners in de regio altijd bij de hand. Je kunt zoeken op naam, maar ook op specialisme of subspecialisme. Daarnaast vind je in de app het laatste nieuws, de actuele agenda en informatie over de werkafspraken, Albert Events en Kort Klinisch Onderwijs. Om de app te kunnen gebruiken is een account nodig. Je dit aanvragen via het formulier in onderstaande link.
Aanvraagformulier Artsenwijzerapp

Download de app gratis:
Google Play store →
Apple App store →

Agenda & aanmelden


08/12/2020 | Albert Event december 2020 - onderwerp: Obesitas/Bariatrie
                   
Onder voorbehoud: meer info

Bekijk de planning van het Kort Klinisch Onderwijs (KKO's) en alle Albert Events in de agenda.
Bekijk de agenda →

 Nieuwe collega's

  • Per 1 oktober uit dienst: chirurg Hester Graeler.
  • Per 1 november 2020  uit dienst revalidatiearts Henk-Jan Buijs
     
  • In verband met de afwezigheid van gynaecoloog-seksuoloog, Myrthe Bandell, is het op dit moment helaas niet mogelijk om patiënten binnen het asz naar de arts-seksuoloog te verwijzen. Patiënten met dyspareunie klachten kunnen nog steeds verwezen worden en samen met een psycholoog-seksuoloog van het ASZ behandeld worden. Via  www.nvvs.info krijgt u een overzicht van andere seksuologen. Voor de patiënten die reeds naar dr. Bandell verwezen zijn, proberen wij in samenspraak met de patiënt een passende oplossing te zoeken.
In deze maandelijkse nieuwsbrief van het Albert Schweitzer ziekenhuis houden we je op de hoogte van informatie die voor onze samenwerking essentieel is. Bureau Huisartsencontacten spant zich maximaal in voor zorgvuldige berichtgeving in Verwijzer. Vind je in deze Verwijzer desondanks onduidelijke of onjuiste informatie, meld het ons.
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan hier. Vragen of feedback kun je mailen naar huisartsen@asz.nl.This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ziekenhuis · Postbus 444 · Dordrecht, Zh 3300 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp