Copy

DE VERWIJZER
 nieuwsbrief voor verwijzers, maart 2019
Beste <<Achternaam>>,

Een adequate en vlotte communicatie tussen verwijzers en de artsen in het Albert Schweitzer ziekenhuis is in ieders belang. Vorig jaar hebben wij naar aanleiding van de enquête onder verwijzers acties ondernomen om de telefonische bereikbaarheid van medisch specialisten en spoedlijnen te verbeteren. Ook voor medisch specialisten is het belangrijk dat huisartsen en SOG goed bereikbaar zijn voor overleg, spoed of een warme overdracht. In de praktijk merk ik dat hier nog ruimte voor verbetering is. Daarom een vriendelijk verzoek aan de verwijzers nog eens kritisch te kijken naar de telefonische bereikbaarheid in hun praktijk. Speciaal voor een goede communicatie hebben wij ook de Artsenwijzer App in het leven geroepen. Met deze app heb je de overleg- en spoednummers direct bij de hand, gewoon in je telefoon. De gegevens in de app zijn uitsluitend zichtbaar voor relevante collega zorgverleners in het ziekenhuis, de eerste lijn en VV&T.

Met vriendelijke groet, Steven Haverkamp
Relatiebeheerder huisartsen, eerste lijn en VV&T


Radiologie: Voorkom vergissingen in aanvragen. Help ons!
De afdeling Radiologie meldt dat er regelmatig geen overeenstemming is tussen het aangevraagde onderzoek en de vraagstelling (bijv. een thoracale wervelkolom wordt aangevraagd en dan gaat het om een thorax of een echo abdomen terwijl een echo aorta bedoeld wordt). Is de snelheid van aanvragen de oorzaak van vergissingen of zit het probleem in het aanvraagformulier? Laat het ons weten op huisartsen@asz.nl .
 
Albert Schweitzer ziekenhuis weer NIAZ gecertificeerd
Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft ons voor de komende vier jaar het NIAZ-certificaat toegekend. Er zijn verbeterpunten aangegeven die we voortvarend moeten oppakken. Het NIAZ liet weten dat er bij de auditoren tijdens de audit voldoende vertrouwen is ontstaan in onze verbetercultuur. Om die reden is de accreditatie zonder voorwaarden verleend.

Dit is de vierde keer op rij dat we als ziekenhuis slagen voor dit 'examen' en daarmee het belangrijke kwaliteitskeurmerk binnenhalen. Deze keer was dat voor het eerst binnen de aangescherpte (internationale) systematiek 'NIAZ-QMentum’, waarbij de focus dichtbij de patiënt, de processen en de werkvloer ligt. "Daar zijn we enorm blij mee en deze prestatie is een felicitatie waard aan iedereen!", zegt Anneke Sanderse namens de Raad van Bestuur.
 
Medische gegevensuitwisseling tussen Albert Schweitzer ziekenhuis en verpleeghuizen
Eén platform waarop alle zorgverleners in de regio én de patiënt kunnen aansluiten om gegevens uit te wisselen. Dat is de stip op de horizon. Maar deze oplossing voor de toekomst lost de problemen in de gegevensuitwisseling van vandaag nog niet op. In een bijeenkomst met artsen en medewerkers/managers met aandachtsgebied ICT/medische gegevensuitwisseling uit de verpleeghuizen, verstandelijk gehandicaptenzorg én het ziekenhuis werd besproken welke middelen nu tot onze beschikking staan om gegevens (digitaal) uit te wisselen. Samenwerkingsafspraken tussen de verschillende instellingen en gebruik maken van nu beschikbare systemen zoals ZorgDomein, Zorgmail of het Zorgverlenersportaal kunnen bijdragen aan verbetering van de gegevensuitwisseling. Het Albert Schweitzer ziekenhuis geeft in dit document tips die u helpen om de gegevensuitwisseling te verbeteren.

Schildkliernetwerk presenteert nieuwe patiëntenfolders
Schildklierpatiënten in de regio Rijnmond, Dordrecht en Zeeland ontvangen nu dezelfde informatie in nieuwe patiëntinformatiefolders "Schildklierknobbel" en "Schildklierkanker". De patiëntenvereniging en daarmee Schildklier Organisatie Nederland (SON) is verheugd dat door alle deelnemende ziekenhuizen van het SchildklierNetwerk betrouwbare informatie beschikbaar is voor patiënten. De patiëntenvereniging heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze brochures.
 
Het SchildklierNetwerk heeft ook de nieuwe plannen voor wetenschappelijk onderzoek ontvouwd. Daarin worden de keuzes die patiënten met schildklieraandoeningen moeten maken zoals de wondgenezing na schildklieroperatie meegenomen. In het SchildklierNetwerk bundelen internist-endocrinologen, endocrien-chirurgen, nucleair geneeskundigen, pathologen, oogartsen en radiologen hun kennis en expertise om de (bij-)schildklierpatiënt de beste zorg op de beste plek te geven. Het SchildklierNetwerk bestaat uit elf ziekenhuizen en werkt nauw samen met de patiëntenvereniging Schildklier Organisatie Nederland (SON).  Doel is samen excellente, uniforme en doelmatige zorg te leveren aan patiënten met een schildklieraandoening. De stichting SchildklierNetwerk ( http://www.schildkliernetwerk.nl/ ) wordt ondersteund door de BeterKeten (https://www.beterketen.nl/)
 
AGENDA &
AANMELDEN 


02/04/2019 Kort Klinisch Onderwijs (KKO) Zwijndrecht. Ketenzorg dementie
11/04/2019 Kort Klinisch Onderwijs (KKO) Sliedrecht. BRMO, infectiepreventie
16/04/2019 Albert Event april 2019, Urologie en nefrologie


SAVE THE DATE “Bindings Event 5 november 2019”
Heeft u onze Artsenwijzer-app al?
Met de Artsenwijzer-app heeft u alle spoednummers van de medisch specialisten, een smoelenboek en het laatste verwijzernieuws altijd bij de hand. Mail nu huisartsen@asz.nl voor de inloggegevens.


Voor advies over je profielpagina en je actuele telefoonnummers opnemen in de Artsenwijzer App kun je contact opnemen met Mariska Huisman, huisartsen@asz.nl. 078-6542530

UITGELICHT
 
Het is tijd voor mProve magazine, aldus Hanneke van der Haar

‘In het voorjaar van 2016 spraken vijf ambitieuze ziekenhuizen voor het eerst over samenwerken. Zij wilden hun krachten bundelen om patiënten dagelijks merkbaar betere zorg te bieden. Dit samenwerkingsverband kreeg de naam mProve. Sindsdien zijn er werkgroepen opgericht, vinden mensen elkaar, krijgen projecten vorm en worden er goede resultaten behaald. mProve groeit!’

‘Natuurlijk weten degenen die betrokken zijn bij de projecten dat, maar mProve is er voor alle medewerkers en artsen binnen de mProve-huizen. Daarom is het nu tijd voor de eerste editie van mProve magazine om deze inspirerende verhalen te delen. Want juist samen delen is waar het binnen mProve om gaat. Door onze kennis en kunde met elkaar te delen, kunnen wij als mProve-ziekenhuizen in ontwikkeling en innovatie voorop lopen. En daar hebben onze patiënten baat bij.’ In dit magazine leest u wat er voor moois allemaal gebeurt binnen mProve.

Lees hier het hele magazine

PERSONALIA

Mijn naam is Niels Wondergem en ik ben in Nijmegen opgeleid tot uroloog. Ik ben breed opgeleid, maar vooral geïnteresseerd in de oncologie en minimaal invasieve chirurgie.

Na mijn opleiding ben ik in 2015 een jaar fellow urologische oncologie geweest in het Martini ziekenhuis in Groningen. Daarna ben ik 3 jaar lid geweest van de vakgroep urologie in het MC Zuiderzee te Lelystad. Na het faillissement van het MC Zuiderzee was ik genoodzaakt om een nieuwe werkgever te zoeken. Hierbij was het Albert Schweitzer ziekenhuis voor mij favoriet door de goede naam van het ziekenhuis en de geografische locatie dicht bij Rotterdam, waar ik geboren en getogen ben. Werken in het Albert Schweitzer ziekenhuis biedt mij o.a. mogelijkheden voor een verdere oncologische differentiatie en om mij verder te ontwikkelen op medisch, organisatorisch en wetenschappelijk gebied.
 

Ik ben Janneke Hoogstad- van Evert en kom vanaf 18 maart als chef de Clinique de maatschap Gynaecologie versterken. Na mijn opleiding tot gynaecoloog in Nijmegen, ben ik daar blijven werken in het academisch ziekenhuis met als aandachtsgebied de algemene gynaecologie en dan vooral ook minimaal invasieve chirurgie en endometriose.
 

Ik ben Inez Hellendoorn en kom vanaf 1 april 2019 in het Albert Schweitzer ziekenhuis werken als gynaecoloog chef de Clinique. Het Albert Schweitzer is voor mij bekend terrein: ik heb er voor mijn specialisatie tot gynaecoloog gewerkt als arts-assistent gynaecologie.

Mijn studie geneeskunde heb ik gevolgd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en ben in Gent opgeleid tot gynaecoloog. De afgelopen jaren heb ik als algemeen gynaecoloog gewerkt met aandacht voor de verloskunde en benigne gynaecologie: menstruatie problemen, afwijkende cervixuitstrijkjes, vulvaire huidafwijkingen. Ik zal 1 dag in de week betrokken blijven bij mijn onderzoek naar een nieuwe immunotherapeutische behandeling van eierstokkanker vanuit navelstrengbloed.

 

 
Niels Wondergem


Janneke Hoogstad-van Evert


Inez Hellendoorn


 
In deze maandelijkse nieuwsbrief van het Albert Schweitzer ziekenhuis houden we u op de hoogte van informatie die voor onze samenwerking essentieel is. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan hier. Vragen of feedback kunt u mailen naar huisartsen@asz.nl.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ziekenhuis · Postbus 444 · Dordrecht, Zh 3300 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp