Copy

Niet goed leesbaar? Klik hier voor de HTML-versie

Coronadossier - 30 april 2020

Actuele informatie en antwoord op veelgestelde vragen is altijd te vinden op onderstaande websites en in de Artsenwijzer-app:

Herstart poliklinische spreekuren vanaf 28 april;
Hoe gaat het in z’n werk?

We beginnen op alle locaties met kleine patiëntenstromen, want we moeten anderhalve meter afstand in acht kunnen nemen. Daarnaast kan ook corona opnieuw de kop opsteken. Dat betekent dat voorlopig niet alle patiënten aan de beurt komen, velen zullen nog een tijd moeten wachten. Er is een zorgvuldige keuze door de vakgroepen gemaakt over wie er als eerste aan de beurt komt. Naarmate er meer spoedeisend belang is, kunnen patiënten eerder terecht. Toch kan het gebeuren dat bij het ene specialisme een patiënt eerder aan de beurt is voor een relatief kleine klacht, terwijl iemand met ernstiger problemen bij een ander specialisme nog niet wordt opgeroepen. Alle patiënten krijgen persoonlijk bericht over hun afspraak, ook wanneer die voorlopig nog niet doorgaat.
Hoe kunnen we in samenwerking met de eerste lijn een voorzichtige start maken om de reguliere zorg op een verantwoorde en weloverwogen manier op te gaan starten, is het vraagstuk. Lees hier meer → 

Radiologisch onderzoek weer mogelijk, maar uitsluitend op afspraak

Patiënten die in de afgelopen weken zonder urgentie zijn verwezen voor een radiologisch onderzoek kunnen vanaf nu weer bellen voor een afspraak.Om aan de COVID-19 richtlijn te voldoen is inloop van patiënten niet meer mogelijk. De patiënt moet voortaan altijd bellen voor een afspraak. Dit geldt voor alle radiologieonderzoeken op alle locaties.
Heeft een patiënt mogelijk corona gerelateerde klachten? Neem dan zelf vooraf contact op met Radiologie op (078) 654 71 90 zodat zij voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.

Aangepaste openingstijden op Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag

Binnen het aangepaste programma van onze poliklinische spreekuren zijn onze poliklinieken en onderzoeksafdelingen op Bevrijdingsdag (5 mei) en Hemelvaartsdag (21 mei) gesloten. Dit geldt voor de poliklinieken, priklocaties, Radiologie en Polidirect. Lees meer → 

Kopie van COVID-19 uitslagen van klinisch opgenomen patiënten via edifact

Als je patiënt op de SEH of tijdens opname is getest op COVID-19 ontvang je als huisarts vanaf deze week in principe een kopie van de testuitslag via edifact. Deze uitslag kan worden gezien als een extra service waardoor je op de hoogte wordt gesteld zodra de uitslag bekend is. Het vervangt niet de opnamebrief ‘COVID verdacht’ en de ontslagbrief. Omdat er verschillende aanvraagroutes zijn, bijvoorbeeld voor poliklinische zorg, kunnen niet álle testuitslagen wordt gedeeld via edifact. Alle COVID-testuitslagen zijn wél in te zien in het Zorgverlenersportaal.
Ben je huisarts, verpleegkundig specialist of specialist ouderengeneeskunde en maak je nog geen gebruik van het Zorgverlenersportaal. Kijk dan op www.mijnasz.nl/zorgverleners en vraag een account aan.

COVID-19 Dashboard beschikbaar

Kort na de corona-uitbraak ontwikkelde het Albert Schweitzer ziekenhuis een digitaal COVID-19 dashboard waarmee het Crisis Commandoteam in één oogopslag kon zien hoe het stond met onder meer de beddencapaciteit op de IC, SEH en cohortafdelingen, het aantal geteste en besmette patiënten, de instroom en uitstroom van patiënten etc. Vanwege het grote belang dat wij hechten aan transparantie hebben we ook een openbare variant van het dashboard ontwikkeld met enkele basisgegevens. In het scherm is het aantal opgenomen patiënten te zien in verband met het coronavirus; dit aantal omvat zowel de intensive care als de reguliere coronaverpleegafdelingen. Daarnaast staat het totaal aantal coronatesten dat is uitgevoerd in het Regionaal Laboratorium voor Medische Microbiologie (RLM) met het aantal positieve uitslagen. Dit betreft óók patiënten die niet opgenomen zijn geweest en medewerkers. Op een plattegrond is aangegeven waar de positief geteste personen vandaan komen. Ook wordt het aantal ziekenhuisopnames wegens corona bijgehouden, alsmede het aantal ontslagen patiënten per dag.

COVID-19 en voeding;
Hoe krijgen we samen de patiënt weer op de been?

De stress en gastro-intestinale klachten betekent voor alle COVID-19 patiënten een verhoogd risico op ondervoeding. Vroege evaluatie van de voedingstoestand en tijdig starten van enterale voedingsondersteuning spelen een zeer belangrijke rol in het herstel van de patiënt. De diëtisten van het ASz hebben een generiek voedingsbeleid dat steeds wordt geëvalueerd en geoptimaliseerd.  In de herstelfase is diëtetische zorg belangrijk. Daar vragen wij aandacht voor bij onze collega’s in de eerste lijn en ook bij de huisartsen. De diëtist is te vinden via www.nvdietist.nl 
Bij ontslag krijgt de patiënt onze folder ‘Voeding bij ziekte en herstel’, te vinden op onze website. Alle eerstelijns diëtisten zijn van onze werkwijze bij patiënten met Covid en deze informatie op de hoogte gebracht. Voor overleg of advies kun je contact opnemen met de afdeling Diëtetiek is bereikbaar op 078-6523397, secretariaat Diëtetiek

Ook andere zorgprofessionals en vakgroepen worden adviezen gegeven omtrent COVID-19. Links naar deze specifieke informatie is gebundeld als laatste item op: www.asz.nl/corona/

Onderzoek consortium huisartsgeneeskunde:
COVID-19 meldknop in ZorgDomein

Ondanks dat er soms al regionaal wordt geregistreerd, ontbreekt een landelijk overzicht van de intensieve en palliatieve COVID-zorg die huisartsen buiten het ziekenhuis leveren. Dat geldt ook voor het aantal overlijdens door COVID-19 waarbij geen PCR-diagnostiek is gedaan. Het Consortium Huisartsgeneeskunde (de 8 vakgroepen huisartsgeneeskunde) wil dit in kaart brengen om zodoende landelijk inzichten te kunnen delen, met hulp van huisartsen in heel Nederland. Hiervoor is er een COVID-19 meldknop ingericht in ZorgDomein. Deze meldknop kan gebruikt worden voor huidige ziektegevallen, maar juist ook met terugwerkende kracht. Dit maakt de cijfers zo compleet mogelijk. Zie hier hoe het werkt.

Intensiveren van uitvraag patiëntgegevens en toestemmingsvragen

Een belangrijke voorwaarde om medische gegevens met verwijzers te kunnen uitwisselen is een juiste registratie van patiëntgegevens. De afgelopen maand hebben polikliniekmedewerkers, die tijdelijk minder werk hadden door de coronamaatregelen, duizenden patiënten gebeld om uitvraag te doen naar actuele informatie over de patiënt. Zoals navraag naar de juiste huisarts en toestemmingsvragen, waaronder die voor toestemming voor inzage in het Zorgverlenersportaal. Ook Result lab zal hiervoor bij patiënten op verschillende priklocaties aandacht vragen.

Programma nascholingen ASz 

Het programma voor het Kort Klinisch Onderwijs en de Albert Events is vanwege de maatregelen i.v.m. de COVID-19 crisis stil komen te liggen. Er zijn veel aanbieders voor digitale scholingsmogelijkheden op het gebied van Corona en aanverwante onderwerpen. Daarover is in diverse sociale media en communities informatie te vinden zoals binnen Siilo. Bureau Huisartsencontacten zal op zijn vroegst pas in september weer nascholing kunnen aanbieden, afhankelijk van de ontwikkelingen. Wel zal bij de verwijzers worden geïnventariseerd of er behoefte bestaat aan vormen van nascholing en op welke wijze we deze kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld digitaal.

 Agenda & aanmelden


Alle bijeenkomsten, zoals KKO's en Albert Events zijn in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in ieder geval tot en met 31 augustus a.s. geannuleerd. 

Artsenwijzer app


Heeft u onze Artsenwijzer-app al?
Met de Artsenwijzer-app heb je de actuele contactgegevens van zorgprofessionals in de regio altijd bij de hand. Naast het zoeken op naam, is het nu ook mogelijk om te zoeken op organisatie, specialisatie of sub-specialisatie. Zorg dat je op de juiste manier gevonden kunt worden door je collega’s en maak je profiel compleet door deze gegevens aan te vullen.
Heb je ooit een account aangevraagd, maar ben je de link of het wachtwoord kwijt waarmee je de artsenwijzer app kunt activeren? Geen nood, binnenkort ontvangt iedereen die nog nooit heeft ingelogd van ons een e-mail met daarin de instructies om alsnog gebruik te maken van de artsenwijzer app. Wil je daar niet op wachten? Neem dan contact met ons op via huisartsencontacten@asz.nl Wij helpen je graag!


Download de app gratis:
Google Play store →
Apple App store →

 Personalia

  • Met pensioen: Barend Hylkema, Orthopedisch chirurg (per 1 april)
Dit is een extra editie van onze maandelijkse nieuwsbrief waarin we je op de hoogte houden van informatie die voor onze samenwerking essentieel is. Bureau Huisartsencontacten spant zich maximaal in voor zorgvuldige berichtgeving in Verwijzer. Vind je in deze Verwijzer desondanks onduidelijke of onjuiste informatie, meld het ons.
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan hier. Vragen of feedback kun je mailen naar huisartsen@asz.nl.This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ziekenhuis · Postbus 444 · Dordrecht, Zh 3300 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp