Copy

DE VERWIJZER
 nieuwsbrief voor verwijzers, juli 2019
Beste <<Achternaam>>,

We kijken terug op een gezellige zomer BBQ in Ridderkerk, waarbij Huisarts Leo van Rooijen en chirurg Bas Lamme korte, informatieve presentaties gaven in het kader van de samenwerking tussen Albert Schweitzer ziekenhuis en verwijzers. Deze start van de vakantieperiode gebruiken we om alles goed functionerend te krijgen op de nieuwe ASz locatie Stationspark 401 in Sliedrecht. Het Pijnbehandelcentrum in Zwijndrecht is inmiddels operationeel. Vanwege de verhuizingen en de zomerperiode zijn er diverse aangepaste locaties en openingstijden voor onze dienstverlening. In deze Verwijzer informeren we u hierover. Wanneer u problemen ervaart of vragen heeft met betrekking tot de zomerperiode mail of bel dan met ons, Bureau Huisartsencontacten via 078-6542004. Prettige zomer.

Met vriendelijke groet,
Steven Haverkamp
Relatiebeheerder huisartsen, eerste lijn en VV&T


Let op: Aangepaste openingstijden en bereikbaarheid

In verband met de zomervakantieperiode en verhuizing verzoeken wij u om rekening te houden met onderstaande (tijdelijke) aangepaste openingstijden. Hier leest u er meer over. Het gaat om:
 • Aangepaste openingstijden PoliDirect Ridderkerk (GOED)
 • Echo's en rontgenfoto's PoliDirect Sliedrecht
 • Aangepaste openingstijden prikposten
Daarnaast informeren wij u over een aantal structurele wijzigingen omtrent bereikbaarheid en afspraken:
 • Nieuwe telefoonnummers Pijnbehandelcentrum
 • Neurologie; spoedlijn en overleglijn
 • Semenonderzoek voortaan op afspraak
Lees meer

Samen oplettend

Wanneer is nieuwe verwijsbrief nodig voor patiënt?
De regelgeving met betrekking tot de verwijzing van de huisarts naar het ziekenhuis willen we graag nogmaals onder de aandacht brengen. Deze specifieke regel leidt in de praktijk namelijk nog wel eens tot misstanden. Zowel binnen onze ziekenhuisorganisatie als vanuit de huisarts. Het gaat hierbij met name over de patiënten die zijn uitbehandeld (en overgedragen van medisch specialist naar huisarts) en die binnen het (kalender) jaar voor dezelfde klacht door de huisarts worden verwezen naar de medisch specialist.

Verwijsbrief van huisarts aan ASz
De regel van de NZa is dat na beëindiging van de behandeling voor de bestaande zorgvraag en daarbij de overdracht van de patiënt aan de huisarts, standaard een nieuwe verwijzing voor behandeling bij een medisch specialist nodig is. Uiteraard geldt dat ook voor een nieuwe zorgvraag. Zorgverzekeraars controleren streng op verwijzingen bij behandelingen in het ziekenhuis. Bij het ontbreken van een verwijzing kan dit financiële consequenties hebben voor de patiënt of het ziekenhuis.
Lees meer over de verwijsregels.

Triage/ Sneldiagnostiekpoli urologie

Sinds het voorjaar van 2019 worden patiënten die naar de poli urologie worden verwezen van tevoren door de uroloog getrieerd. Dat betekent dat de uroloog op basis van de gegevens in de verwijsbrief bepaalt binnen welke tijd de patiënt moet worden gezien. Hierdoor worden onnodige wachttijden bij onder andere verdenking maligniteit vermeden. Ook laten we vaak van tevoren diagnostiek verrichten (lab, CT o.i.d.) zodat de patiënt op de dag van het gesprek met de uroloog direct weet wat er aan de hand is en een behandelplan besproken wordt. Meer weten? Bel met de afdeling Urologie 078-6523280

Zwangerenpoli verbetert wachttijden in spreekkamer

Binnen de zwangerenpoli loopt een groot verbetertraject waarmee de wachttijden in de spreekkamer gereduceerd moeten worden mét behoud van voldoende aandacht voor de patiënt. Begin juni is een deel van de vernieuwingen ingevoerd. Lees hier meer. 

Nascholing huisartsen Transmuraal

De evaluatie van de 22e nascholing huisartsen Transmuraal heeft plaatsgevonden en het is opnieuw een succes gebleken. De cursus als geheel is beoordeeld met een 8.5 en hoger. Wij danken iedereen die aanwezig was. Met de feedback en suggesties die het bestuur heeft ontvangen, maken we op korte termijn een programma voor de 23e nascholing. Deze nascholingen staan gepland in 2020 van 26 januari t/m 1 februari in Gaschurn (Oostenrijk) en van 1 t/m 3 april in Domburg. Voor meer informatie over het programma of om direct in te schrijven, verwijzen we u naar de website van Stichting Drechtsteden Transmuraal
UITGELICHT

Samen beslissen met keuzehulpen voor knie- en heupartrose

Patiënten met knie- of heupartrose staan voor een lastige keuze: welke behandeling wil ik? Vanaf 11 juni ontvangen patiënten van het Albert Schweitzer ziekenhuis een digitale, gepersonaliseerde keuzehulp. Deze keuzehulpen voor knie- en heupslijtage geven in vijf eenvoudige stappen inzicht in de behandelmogelijkheden, de bijbehorende voor- en nadelen en de voorkeuren van de patiënt. Bovendien zijn de keuzehulpen nu verrijkt met uitkomstinformatie, waardoor de patiënt optimaal wordt ondersteund bij het overwegen van de diverse opties. Lees meer.

ASz Behandelpad app

Een goed hulpmiddel voor uw patiënt, ook ná ontslag uit het ziekenhuis.
Steeds meer specialismen gebruiken de ASz Behandelpad app om patiënten te ondersteunen in het behandelproces. De app bevat informatie over zeer verschillende zorgpaden, zoals ondersteuning voor patiënten die een orthopedische ingreep ondergaan, bij zwangerschap of longkanker. Zorgverleners in het ziekenhuis bieden de app aan de patiënt tijdens de behandeling. Maar soms is een deel van de informatie pas relevant na afronding van de behandeling in het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een ‘beroerte’. De patiënt wordt soms maanden later, als de huisarts de behandeling al weer heeft overgenomen, geconfronteerd met beperkingen. Het helpt als u die patiënten attendeert op de app. De patiënt vindt hierin ook informatie over CVA nazorg of voorzieningen en hulpmiddelen. 
Meer weten over de ASz behandelpad app?
Download de app gratis downloaden in de
Google Play store of de Apple App store

Artsenwijzer app

Komende periode krijgt onze artsenwijzer-app een digitale update. Het smoelenboek krijgt een naamswijziging en heet voortaan “wie is wie”. Om het wie is wie boekje zo volledig mogelijk te krijgen vragen wij om een profielfoto toe te voegen. 

Agenda & aanmelden


Personalia


Ruben Kok, oogarts
 • Per 1 juni gestart in ASz als oogarts, subspecialisme kinderoogheelkunde, strabismus, voorsegmentchirurgie (cataract), algemene oogheelkunde.
 • Opleiding: Oogarts in het ErasmusMC + fellowship kinderoogheelkunde, strabologie en uveitis


Ankie Lebon, kinderarts
 • Per 1 juni gestart in ASz als algemeen kinderarts, met aandachtsgebied wetenschap en acute kindergeneeskunde
 • Opleiding: Geneeskunde, Erasmus MC Rotterdam. Gepromoveerd met het proefschrift over bacteriële kolonisatie van de bovenste luchtwegen bij kinderen in 2011. Daarna kindergeneeskunde in het Sophia Kinderziekenhuis, gevolgd door een fellowship op de Kinder Intensive Care in het Sophia Kinderziekenhuis. Als onderdeel hiervan heeft Ankie 1 jaar in het Royal Children’s Hospital in Melbourne op de Kinder Intensive Care (PICU) gewerkt.


Noortje Heeremans
 • Per 1 juli gestart als Chef clinique anesthesiologie
In deze maandelijkse nieuwsbrief van het Albert Schweitzer ziekenhuis houden we u op de hoogte van informatie die voor onze samenwerking essentieel is. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan hier. Vragen of feedback kunt u mailen naar huisartsen@asz.nl.


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ziekenhuis · Postbus 444 · Dordrecht, Zh 3300 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp