Copy

Niet goed leesbaar? Klik hier voor de HTML-versie

 

 

DE VERWIJZER 

nieuwsbrief, oktober 2019


Beste <<Achternaam>>,

Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat samen met ziekenhuizen in de regio Zuid-Holland en Zeeland via ‘Zorgplatform’ intensiever met elkaar samenwerken en gegevens uitwisselen. Dit initiatief van de tien zorgorganisaties sluit aan bij de ontwikkelingslijn van de overheid, die stevig inzet op betere samenwerking en elektronische gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en patiënten.
Drechtzorg heeft al uitkomsten beschikbaar gesteld van de verkenning over regionale transmurale gegevensuitwisseling. De huisartsen zijn druk met het programma ‘Open’, om volgend jaar patiënten elektronisch toegang te geven tot de eigen medische gegevens. De noodzaak voor adequate medische digitale gegevensuitwisseling tussen zorgorganisaties dringt zich steeds meer op. Het ASz maakt daarom dossiergegevens beschikbaar voor huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in het Zorgverlenersportaal via www.mijnasz.nl


Met vriendelijke groet,
Steven Haverkamp
Relatiebeheerder huisartsen, eerste lijn en VV&T


Landelijke staking 20 november

Na recente ontwikkelingen in ons ziekenhuis is deze week bekend geworden dat ook het Albert Schweitzere ziekenhuis mee zal doen aan de landelijke staking op 20 november. We inventariseren op dit moment op welke manier er gestaakt zal worden, door welke afdelingen en in welke mate onze patiënten en verwijzers hiervan hinder ondervinden. Zodra hierover meer bekend is, informeren wij jullie hierover via een aparte e-mail. 

ASz Bindingsevent 2019: Ontmoeten en samenwerken.
Nog niet aangemeld? Je bent van harte welkom!

Wij nodigen je uit voor het ASz Bindingsevent 2019. In de Paradijshoeve in Ridderkerk wacht je een verrassende avond, die natuurlijk culinair wordt afgesloten. Gezellig borrelen, samendoen en weer een mooi diner.  Nieuwsgierig wat je kunt verwachten? Bekijk dit filmpje voor een korte sfeerimpressie. 

Datum: Dinsdag 5 november 2019
Tijd: Inloop vanaf 17:30 uur. Om 18:00 uur start het programma.
Locatie: Hofstede de Paradijshoeve, Oostmolendijk 82, Ridderkerk
Route: Bekijk de routebeschrijving op Google maps, parkeren is gratis
Aanmelden: Klik hier om je aan te melden

Gebruik in ZorgDomein de verwijsafspraken 

Dertig procent van alle verwijzingen wordt via de route ‘overig -> regulier consult’ aangevraagd. Als je echter kiest voor een verwijsafspraak zorg je ervoor dat jijzelf en de patiënt relevante informatie zien én dat de patiënt direct bij de juiste medisch specialist kan worden ingepland.
Een voorbeeld: Bij het selecteren van de verwijsafspraak ‘afwijkend uitstrijkje’ is in één oogopslag te zien welke gegevens de gynaecoloog nodig heeft én wordt de afspraak binnen 14 dagen ingepland, ongeacht de lengte van de wachtlijst. Wanneer je de patiënt via een regulier consult verwijst bestaat het risico dat de patiënt met het afwijkende uitstrijkje (te) lang moet wachten of dat een tweede afspraak gemaakt moet worden.
Om je te helpen de verwijsafspraken te gebruiken halen we per 1 november het reguliere consult naar de gynaecoloog (waar mogelijk) weg uit ZorgDomein.
Tip: Gebruik de zoekregel. Hiermee kom je snel bij de juiste verwijsafspraak.

Aanvragen en beoordelen ECG’s kinderen

Via Zorgdomein bestaat de mogelijkheid om voor kinderen (jonger dan 18 jaar) een ECG te laten beoordelen. Verwijs hiervoor het kind naar de kinderarts. We streven naar beoordeling binnen binnen een werkweek en geven hiervan schriftelijke terugkoppeling. Indien een snellere beoordeling gewenst is, dan wordt gevraagd om vooraf te overleggen met de dienstdoende kinderarts. Er bestaat een aparte route voor aanvragen vanuit de kinder- en jeugdpsychiatrie, ook daar wordt gestreefd naar terugrapportage binnen een werkweek. Een ECG is echter nooit conclusief ter uitsluiting van cardiale pathologie. 
Voor collegiaal overleg zijn kinderartsen Onno Graafland of Richard Schol telefonisch bereikbaar via: 078-6542794

ThuisBeter: 'Patiënt wil regie, wij gaan daarvoor zorgen'

De ontwikkeling is niet te stoppen: ziekenhuiszorg verplaatst zich steeds meer naar de patiënt thuis. Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) plakt hier een merknaam op, ThuisBeter. Onder die vlag komt alle ‘ziekenhuiszorg thuis’ van het ASz samen. Apotheker en innovator Maryse Spapens is benoemd tot directeur van dit initiatief. “Wij deden al heel veel thuis, maar versnipperd. De taak van ThuisBeter is om het ‘aan elkaar te knopen’, waardoor meer patiënten er meer profijt van ondervinden.” Lees meer →

Completere vitamine B12-uitslag

Resultlaboratorium voegt vanaf medio oktober stadaard de analyse op methylmalonzuur toe bij een lage of normale B12-uitslag. Deze analyse kan aantonen of er sprake is van een tekort aan vitamine B12. Lees meer →

Programma Stichting Drechtsteden Transmuraal 2020

De informatie over de nascholing huisartsen 2020 van Stichting Drechtsteden Transmuraal is beschikbaar en de inschrijving voor beide events is geopend. Kijk voor meer informatie of aanmelden op de pagina over de nascholing in Domburg of de nascholing in Oostenrijk.  Snel aanmelden verhoogt uw kans op deelname!

Enthousiaste huisarts of specialist oudergeneeskunde gezocht


Vacature Lid Regiegroep Albert Events Asz (onbezoldigd) 
Huisartsen, een bestuurslid van St. Drechtsteden Transmuraal, de directie van Leerpunt KOEL en een specialist ouderengeneeskunde vormen de Regiegroep Albert Events. Zij beoordelen jaarlijks de aanvragen voor onderwerpen voor de tien geaccrediteerde nascholingen, de Albert Events. Ook bepalen zij de agenda voor een jaar en bewaken zij de kwaliteit van de nascholingen en relevantie voor de huisartsengeneeskunde en specialisten ouderengeneeskunde. De leden van de Regiegroep zijn tenminste 1 keer per jaar voorzitter van de programmacommissie en avondvoorzitter van een Albert Event. Wij zoeken een enthousiaste huisarts of specialist ouderengeneeskunde voor de Regiegroep. De tijdsbesteding behelst ongeveer 8 uur per jaar. Voor meer informatie en aanmelding; Steven Haverkamp, s.haverkamp@asz.nl of telefonisch 0653416338.

Voortgang samenwerking HAP-SEH

In mei organiseerden de Regionale Huisartsenpost Drechtsteden en de Spoed Eisende Hulp van het Albert Schweitzer ziekenhuis een symposium waarbij de samenwerkingsmogelijkheden zijn verkend. Voor zowel HAP als SEH geldt dat deelnemers het belangrijk vinden dat het proces voor de patiënt zo efficiënt mogelijk verloopt en dat de werkdruk vermindert. Elkaar kennen is als belangrijkste randvoorwaarde genoemd voor samenwerking. De komende periode zetten we dit kracht bij door de deur tussen HAP en SEH te openen, doordat SEH medewerkers gebruik kunnen maken van de HAP koffiekamer, door gezamenlijke kennisdeling /scholing en het gezamenlijk beoordelen van een specifieke patiëntengroep.

Verlengde behandelwindow bij patiënten met een acuut herseninfarct

In de afgelopen periode zijn er meerdere studies gepubliceerd waaruit bleek dat, onder bepaalde scanvoorwaarden, een patiënt met een herseninfarct ook meer dan 6 uur na het ontstaan van klachten behandeld kan worden en dat dit leidt tot een grotere kans op herstel. Zo kan intraveneuze trombolyse tot een periode van 9 uur (in de toekomst mogelijk tot 12 uur) en intra-arteriële behandeling tot 24 uur na het ontstaan van de klachten worden toegepast. Graag daarom alle patiënten met klachten,  passend bij een herseninfarct, die tót 24 uur geleden zijn ontstaan met spoed insturen.
Spoednummer neurologie: 0786541041 Overlegnummer: 0786546461

 Uitgelicht 

 

Huisarts belt voortaan in tijdens patiëntbespreking in ziekenhuis

Sinds kort kunnen huisartsen inbellen bij oncologiebesprekingen. Inmiddels zijn de eerste ervaringen opgedaan met het inbellen. De kwaliteit van de beeldbelverbinding wisselt per gebruiker en is onder andere afhankelijk van netwerkverbinding en device. Het projectteam roept verwijzers op om gebruik te maken van de beeldbelverbinding om zoveel mogelijk ervaringen mee te kunnen nemen in het verbeteren van de ondersteuning

Lees het interview hierover met Hans Bruggeman  
Ook deelnemen? In de verwijzer van augustus beschreven wij hoe het werkt. 

Lees het hele bericht  
 

Onderhoud ZorgDomein en Zorgverlenersportaal 

Vanwege onderhoud zijn ZorgDomein én het Zorgverlenersportaal op donderdag 21 november tussen 7.30 en 8.00 uur niet beschikbaar.


Artsenwijzer app


Heeft u onze Artsenwijzer-app al?
Voor informatie over de app of advies over je profielpagina en je actuele gegevens kun je contact opnemen met Mariska Huisman, huisartsen@asz.nl 078-6542530.
 Download de app gratis:
Google Play store →
Apple App store →
 

  Agenda & aanmelden


05/11/2019 
Bindingsevent
Direct aanmelden →

07/11/2019
Kort Klinisch Onderwijs (KKO) Sliedrecht →
Longgeneeskunde

14/11/2019
Albert Event november 2019  →
Orthopedie in vogelvlucht

19/11/2019
Praktische scholing →
Keel, neus en oorzaken in de huisartsenpraktijk


21/11/2019
Kort Klinisch Onderwijs (KKO) Dordwijk →
BRMO en de infectiepreventiemaatregelen
Ook voor uw patiënten organiseert het ASz veel bijeenkomsten. Bijvoorbeeld:

04/11/2019
Hart & vaatcafé Carotis (vernauwing van de halsslagader)

12/11/2019
Overgewicht en een maagverkleining

27/11/2019
Wat doet de behandeling van kanker met mijn brein?
Bekijk de volledige agenda →

 Personalia

   
Per 1 augustus:
Adrienne Eggens, 
Fertiliteitsarts

Per 1 september:
Vincent de Jonge,
Chef de Clinique, MDL-arts
Nog meer nieuwe collega's:
  • Per 1 oktober: W. (Wouter) Dinkelaar, Chef de Clinique, interventieradioloog.
  • Per 1 oktober: S. (Sara) Naghib, kinderarts
In deze maandelijkse nieuwsbrief van het Albert Schweitzer ziekenhuis houden we u op de hoogte van informatie die voor onze samenwerking essentieel is. Bureau Huisartsencontacten spant zich maximaal in voor zorgvuldige berichtgeving in Verwijzer. Vind je in deze Verwijzer desondanks onduidelijke of onjuiste informatie, meld het ons.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven kan hier. Vragen of feedback kunt u mailen naar huisartsen@asz.nl.
This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ziekenhuis · Postbus 444 · Dordrecht, Zh 3300 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp