Copy
View this email in your browser
Юни 2020 г.

Бележка на редактора


Виртуалният концерт за 24 май и края на учебната година с изпълнения на деца от училище "България" в Детройт е в историята. 

 • Можете да гледате концерта тук:  https://www.youtube.com/watch?v=SnrXOgavGrQ

 • През изминалите десет години над 150 ученика се докоснаха до българската азбука и традици, учиха песни и народни танци. Поздрави от бивши ученици, учители и приятели на българското училище и Българския културен център може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=D-yy2Q7tkuA

 • На YouTube канал Bulgarians in Detroit можете да гледате концерти на училище „България“ от предходни години: https://www.youtube.com/channel/UC9l9XFLDRamiK0Kpsduf49w

Нашите три деца също се научиха да четат и пишат в българското училище в Детройт, за което благодарим на техните учители. Радвам се, че създадохме български кът на хиляди километри от Родината и запазваме нашия български корен.

Всичките десет абитуриента, чиито снимки ще видите в изданието са били ученици в българското училище в Детройт, а Мария Михайлова - учител.
На добър път, а успехите ви правят нашата българска общост в Детройт да се гордее с вас! 

Весела ваканция учители и ученици. През лятото гледайте българския филм "Островът на сините птици" безплатно на YouTube. 

Даниела Начева 

"Има думи за всяко нещо - думи за обичане и думи за мразене, думи за война и думи за мир, думи за прегръщане и думи за въздържане от прегръщането. Искам да пожелая на този най-хубав български празник думите за обичане да се изричат по-често от думите за мразене."
Георги Господинов, български писател

Поздрав от генерален консул Иван Анчев за юбилея на училището

  

Познай себе си или приятели

На този линк https://myalbum.com/album/tXkdtHyyNt3F ще намерите албум, подготвен от Петя Капинчева, със снимки от различни събития на българското училище и Културния Център в Детройт, правени от 2010 г. до сега.
  

Поздрави от нашата поща за юбилея на българското училище

 Скъпи българи от българското училище в Детройт, честит 24 -и май-ден на българската писменост и култура! Честит юбилей - 10 години от създаването на българското училище в Детройт! Продължавайте да пазите българския дух далеч от Родината, бъдете живи и здрави!
Веска Барнекова, София
Честит юбилей българско училище в Детройт! Честит 24 май учители, ученици, организатори и всички българи от града! Бъдете честити и благословени, здрави и уверени! Пазете българското слово, макар и далеч от родината! 
Елена Стайкова, Павел Баня
Честит празник на всички, които неуморна са раздавали душа и сърце за да пребъде Българското четмо и писмо! Администрация за труда ви!
Антоанета Йорданова, Търговище
Честит празник на всички деца , учители, просветители и дейци на културата и науката ! Честит юбилей на Българското училище и културен център в Детройт! Поклон пред всички които направиха този празник действителност , неуморно се трудиха и отделяха от личното си време в името на децата и тяхното израстване като българчета!
Кичка Цурова, Shelby Тownship 
Честит праэник, скъпи български учители! Благодарим ви эа труда и всеотдайността!
Петя Кирова, Westland
Едни от първите български училища и с доказани успехи!
Диди Патридж, Синсинати, Охайо
Цветя за учителите в българското училище! Весел празник!
Митра Димова, Macomb
Честит празник! За 10 години сте направили толкова много! Благословен да бъде трудът ви!
Димитринка Ненова, Варна
Честит празник и честит 10 г. юбилей на българското школо в Детройт. Страхотни сте! Бъдете и здрави и успешни. И нека не угасва вдъхновението и желанието за наука.
Мария Попиванова, Детройт
Честит празник, просветители! Носете винаги, където и да сте, силата и духа на българското! Поздравления! Неуморими сте! Възхищавам ви се!
Живка Павлова, Варна

Цветен поздрав от Holland, Michigan

         Цветен поздрав от семейство Димитрови от Холанд, Мичиган. Тази година традиционният фестивал на лалетата беше отменен, но никой не може да спре красотата на тези хубави пролетни цветя. Благодарим!  
 
  

Помогнете на бездомните кучета в България

Кампания, стартирана от двама благодетели на бездомни и малтретирани кучета в България.
Можете да направите дарение към тяхната мисия:  

https://helpkarma.com/…/dom-dinev-1064/158809707392457-5489…

“Saving one dog will not change the world, but surely for that one dog, the world will change forever.”

ПоздравиПоздравления за успехите на Кате и Поли!

Много сме щастливи и горди с двете си дъщери! Катето завърши магистратура по Администрация в здравните услуги към University of Michigan, а на есен Поли ще е студентка в същия университет и започва обучението си за двойна бакалавърска степен в арт, дизайн и информационни технилогии! Да са ни живи и здрави и на добър час! Обичаме ви, дечица и винаги ще ви подкрепяме! Go Blue! 


Бистра и Милко Макневи
 

Честито завършване на Мария Михайлова, която вече има бакалаварска степен Computer Еngineering от University of Michigan. 

Браво и успешна кариера!

 

    Стефани Чардакова завърши Dakota High School и е в програмата Early College at Macomb Community College.

 

    
Нина Енчева завърши с отличие
International Academy of Macomb.

 

Честито завършване!

Яна Томпсон завърши с отличие Churchill High School in Livonia и ще продължи да учи в Purdue University, Indiana.

 Успех и попътен вятър!
 

Биляна Георгиева завърши с отличие Farmington High School. 

 

Само напред!

 

Иван Байдов завърши Stevenson High school in Sterling Heights. 

 

                               Виктор Атанасов завърши Walled Lake Central High School, Commerce Tоwnship     
                          

    

   Енес Бузгьов завърши с отличие Athens High School в Трой.       
                  

    

 Честито за Радослав Такев, който завърши St. Joseph's  Catholic High School в Уиндзор, Канада и ще учи в University of Windsor.  


    

 

Дарина Малинова завърши с отличие Summa Cum Laude, NHS, MISCA Academic All-State Swimmer и е носител на
Warren Mott Legacy Award. 

 

   

Автомобилна застрахователна реформа в Мичиган 

Реформата за автомобилните застраховки, която влиза в сила от 1-ви юли има няколко основни направления:
 1. Минималното покритие за телесните наранявания се увеличава до $250 000 на човек или $ 500 000 за злополука. Можете да изберете по-малко покритие, но нашата агенция не препоръчва това. Ако вече имате такова (или по-високо) покритие, не е необходимо да правите промени на вашата застрахователна полица.  
 2. Ще има нови възможности за покритието PIP (Medical Benefit Coverage Options). Всички тези опции имат положителни и отрицателни страни. За да направите промяна, в която и да е опция (освен опция 1), трябва да подпишете документ със застрахователната си компания. Не всеки отговаря на изискванията за всяка опция:
 • Option 1: неограничено покритие доживот (сегашното покритие на всички хора)
 • Option 2: до $500 000
 • Option 3: до $250 000
 • Option 4: до $250 000, с някои или всички хора без PIP Medical
 • Option 5: до $ 50 000 – за хора с Меdicaid  
 • Option 6: без PIP Medical Coverage – за хора над 65 години със застраховка Medicare part A and B.
       3. Шофьорите, които ползват вашата полица трябва да живеят в едно и също домакинство и да са роднини, за да получат медицинско покритие PIP. Това означава, че членовете на семейството, които карат колата ви, но живеят другаде (например студенти), вече няма да получават PIP. Членове на едно домакинство, които нямат граждански брак (например годеници) няма да имат PIP покритие, защото не са роднини. Ако тези ситуации се отнасят за вашето семейство, свържете се веднага със застрахователен агент.
 
       4. Ще стане още по-важно всеки да има допълнителна застраховка (umbrella liability policy). Лицата ще могат да съдят виновни шофьори за неплатени медицински сметки, тъй като шофьорите ще имат различни нива на PIP медицинско покритие. Преди това не беше проблем: всеки имаше неограничено, доживот медицинско покритие. Това може да съсипе финансово семейство, ако нямате добра застраховка, която да ви предпази от съдебни дела. Umbrella liability policy е около $150-200 годишно за 1 милион долара допълнителна защита.
 
Юни и юли ще бъдат много натоварени месеци за застрахователните агенции, тъй като се очаква увеличение на обажданията и имейлите. Ще направим всичко възможно да отговорим своевременно.

Деян Кожухаров
Deyan R. Kozhuharov, MBA, ARM, AAI, AIS, AINS, CAWC
Allen Harmon and Kozhuharov Insurance Agencies
961 Oakwood Dr., Rochester, MI 48307
Toll Free: (877) 205-0051
Direct: (269) 441-5171 for English or (269) 441-5173 for Bulgarian
deyan@kozhuharovagency.com
deyan@allenharmon.com 

Съобщение от Генералното консулство на Р.България в Чикаго

Уважаеми сънародници,
Светът през последните месеци е изправен пред сериозно предизвикателство. Епидемията от коронавирус тип COVID-19 доведе до преустановяване на редица дейности по целия свят. Една от тези дейности е административното обслужване на гражданите, независимо в коя държава и в кой град се намират те. Предвид горните обстоятелства, Генералното консулство на Република България в Чикаго (отговарящо за Средния Запад на САЩ) беше принудено временно да преустанови приема на граждани в консулската служба. Въпреки това, по време на карантинния период, не сме върнали и не сме отказали съдействие на нито един наш сънародник, имащ спешна нужда от консулско обслужване. За нас работата с гражданите винаги е била от първостепенна важност и с най-висок приоритет, независимо дали това се случва при форсмажорни обстоятелства или в нормална среда.
            Водени от това наше разбиране, Ви уведомяваме, че считано от 1 юни 2020 г. консулската служба при ГК-Чикаго възобновява с ограничен капацитет приема на граждани, при стриктно спазване на правилата за социално дистанциране. С цел максимално намаляване на риска от разпространение на зараза и/или струпване на голям брой хора в помещенията на консулската служба, сме принудени да въведем записване на предварителен час. Това можете да направите на следните телефони: (312) 867 1904 и (312) 867 1905 или и-мейл: consulate.chicago@mfa.bg. Тази мярка ще остане валидна, докато властите на гр. Чикаго и щата Илинойс не обявят отпадането на извънредните мерки свързани с COVID-19. Изрично посочваме, че лица без предварително записан час няма да бъдат допускани и обслужвани от служителите на Консулска служба – Чикаго. Няма да бъдат обслужвани и хора, които не носят предпазни маски върху лицето си.
Всички мерки по дезинфекцията на приемната на консулската служба, определени със Заповед №4 / 12.03.2020 г. на генералния консул, ще бъдат стриктно спазвани.
           
             Пожелаваме на вас и вашите семейства – бъдете здрави!
 
             С уважение,
             Генерално консулство на Република България в Чикаго
 

Видео проект "Харизмата на българина"

      Проектът „ Харизмата на българина“ цели съхранението на българската психологическа и културна идентичност и обхваща четири етапа.
1. Първи етап – Участници са български деца, живеещи в чужбина, които ще споделят как се справят с трудностите, как успяват да постигнат своите цел и ще разкажат кой за тях е успял човек.
Изследваните лица ще бъдат разпределени в три възрастови групи: 1 група от 6 до 12г., 2 група от 12 до 16г. и 3 група от 16 до18г. Отговорите на децата ще бъдат анализирани и представени и като психологическо изследване. То ще отрази техните ценности, националната и културна индентичност, ще акцентира и върху тяхната емоционалната интелигентност. Изследването ще бъде публикувано в научни издания, а всички събрани материали ще представим в книга„ Ако искам, мога“, заедно с приложение под формата на аудиофайл  с автентичните отговори на децата.
2. Вторият етап предвижда  участващите в 3 група да направят кратки видео записи с успели българи в техния град и в съответната държава. Видео материалите ще обобщим в един документален филм „Харизмата на българина“. Книгата и филмът ще бъдат дарени на всички български диаспори по света и български неделни училища зад граница..
3. Трети етап предвижда представянето на книгата „ Ако искам, мога“ и документалния филм „Харизмата на българина“ да бъдат показани във всички училища в страната. Така децата в България ще се докоснат до своята своебразна сянка –българските деца в чужбина. Ще разберат кои са трудностите пред тях и откъде те черпят сили , за да побеждават в това, което обичат или трябва да правят.
4. Четвърти етап предвижда деца от България да направят кратки видеа за своя град или село, разказвайки за най-интересните исторически и културни забележителности в тях. Целим създаването на видео канал „Ще се върна в България“, където да се излъчват тези видео материали. В тях децата също ще споделят своите мечти и тревоги и най-вече желанието си да разкажат за родината ни. Виждайки България през очите на нейните деца, видео материалите биха привлекли към страната ни по-голям интерес.

Във всеки етап от проекта желаещите ще могат да участват изпълнявайки определени инструкции. Първият етап включва инструкции за даване на отговори и направата на аудиофайл. Децата трябва да отговорят на 8 въпроса като направят кратък аудиозапис със своя телефон. Важно е отговорите да са спонтанни, да не се обмислят твърде дълго, както и да се помни, че няма верни и неверни отговори: всеки отговор е важен, стига да е откровен. Дължината на аудиофайла трябва да е в рамките на 2-3 минути.
За участниците от 1 група ( 6 - 12год.) е препоръчително единият от родителите да задава въпросите, а детето да отговоря. Участниците във 2 група ( 12 – 16 год.) и 3 група ( 16 – 18 год.) могат сами да си зададат и отговорят на въпросите:
1. ИМАТЕ ЛИ МНОГО ПРИЯТЕЛИ?
2. РАЗБИРАТЕ ЛИ СЕ С ТЯХ?
3. ТРУДНО ЛИ ВИ Е ТУК? А В БЪЛГАРИЯ?
4. КАКВИ СА ВАШИТЕ ТРУДНОСТИ?
5. КАК СЕ СПРАВЯТЕ С ТЯХ?
6. КОЙ ВИ ПОМАГА?
7. КОЙ ЗА ВАС Е УСПЯЛ ЧОВЕК?
8. ПОЗНАВАТЕ ЛИ ТАКЪВ?
Очакваме вашите отговори до 1 октомври 2020г. Готовите аудиофайлове изпращайте на адрес: didiyo66@gmail.com. Попълнената и подписана декларация за съгласие снимайте или сканирайте и изпращайте на електронен адрес: didiyo66@gmail.com
 
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp