Copy
View this email in your browser
Декември 2020 г.

Бележка на редактора

И последния месец на 2020 година е тук. Помните ли как посрещнахте тази година и с какви пожелания? Ех, доста планове се объркаха с пандемията. Време е да я изпратим и посрещнем новата 2021 година с надежда.
Бъдете здрави и добри, любов за всички!

Даниела Начева

    

На снимките: Митра Енчева по време на дистанционни учебни часове с ученици от българското училище в Детройт и нейния помощник, 7-месечното коте Гого, което ту слуша с интерес урока, ту си подремва като се умори. 

Виртуална седянка на 11 декември 

       

 

Да помогнем на семейства в нужда

       

It is beginning to look a lot like Christmas, everywhere you go…
 
Наближават Коледните празници и Българският културен център в Детройт иска да зарадва семейства в нужда като направи техните празници по-приятни.
 
Ако вашето семейство (или семейство, което познавате), се нуждае от помощ, моля свържете се с Петя Капинчева, 586-909-6774 или пишете на info@BulgairansinDetorit.com. Подаръците ще бъдат закупени според потребностите на семейството и желанията на децата. Процесът е анонимен и самоличността на семейството няма да бъде обявена.
 
Свържете се с нас, ако вие или вашата фирма иска да направи дарение.    
 
Български културен център - Детройт

Дарение за българското училище  

Баба Цвета Тончева подари на българското училище в Детройт собственоръчно направени пъстри сурвакници. Благодарим от сърце! Много са хубави!

    

ДРЯН OTBЪД МЕРИДИАН
/ разговор по телефона /
- Бабо, днес ти давам поръчка –
донеси ми дрянова пръчка!
Не купувай скъпа играчка,
сам реших да си правя сурвачка!
- Чувам, мило, малко остана!
Утре заран ще ида в Балкана…
за теб и за малкото Анче
ще резна две пръчки от дрянче.
Но не знам мене стара и клета
ще ме пуснат ли с тях в самолета?
Там при вас има куп портокали,
ала дренки-червенки едва ли…
- Ти кажи им: «Изпълнявам поръчка -
имат нужда децата от пръчка,
истинска, расла в Родината,
да ми удрят за здраве гърбината!»
Румен Иванчев

Най-новите книги на Румен Иванчев БЕЗ БИЛЕТ НА САМОЛЕТ (8 евро) и за най-малките ЗАЩО?ЗАЩО? (4 евро) са подходящ подарък за Коледа или Нова година. За поръчки пишете на издателство "Мишлена" mihailovl@abv.bg, Tel. 0359 888842170.

Орхидеите на Марги

          Нацъфтелите орхидеи са невероятна гледка и едва ли някой може да остане равнодушен. Феновете на орхидеите обаче знаят колко капризни са тези екзотични цветя. Марги живее в Ливония и има много орхидеи. Не ги е броила скоро, но със сигурност са над 85.

- Как започна? Имаш ли любими? 
- Първата орхидея купух от Крогер преди 15 г., бяла, и след няколко месеца тя умря, защото не разбирах нуждите й. А втората беше много стесирана и не цъфтя дълго време. Вече цъфти, защото се научих как да я гледам. Понякога отнема 6-7 г., за да се възстанови орхидея. Те растат много бавно и огромна част от тях са епифитни – около корените им трябва да има въздух. Нямам любими, както нямам любима книга или песен. Всяка е интересна по свой начин.

 
Катлея                                                                              Симбидиум

- Колко често цъфтят орхидеите? 
- Цъфтежът зависи от вида им. Някои цъфтят само веднъж в годината. Важно е колко време се задържа цвета. Имам един фаленопсис, чиито цветове траят 9 месеца, а други по 2-3 месеца. Катлеите обикновено цъфтят 2-3 седмици и затова 4-6 седмици при тови вид се приема за дълъг цъфтеж.  

- Дали орхидеите сe гледат по-лесно от другите цветя?
- Охидеите са различни. Когато им разбреш нуждите – не е трудно. Повечето орхидеи се отглеждат в двойни саксии с почвен субстрат от кори на дървета (bark chips). Поливането е много важно. Аз използвам два начина и винаги с хладка вода. В първия вариант изваждам вътрешната саксия и я слагам директно под чешмата като внимавам водата да не да отива в короната или между  листата. Повечето орхидеи не обичат да имат мокри крака (корени) и затова ги оставям в мивката, за да може водата да се оттече. Ако вода попадне между листата, можете да я попиете с хартиена салфетка. Не би трябвало вътрешната саксия да стига до дъното на външната, декоративната. Трябва да има малко разстояние, за да не са корените във вода. Другият начин на поливане е вътрешната саксия да се потопи в пълен с вода съд. След 5 минути се изважда, оставя се да се изцеди и се слага обратно във външната саксия.

 
Онсидиум, тип Толумния                                                          Катлея

- Как се подхранват орхидеите?
- Има специален тор за орхидеи, тъй като този за обикновените цветя не е подходящ за орхидеи. Трябва да се използва по-малко, но често. От това, което пише на етикета, аз слагам само 1/4 от количеството. Връхчетата на корените са чувствителни към солите и ако се прекали с торенето, връхчетата изгарят и корените спират да растат. 

- Орхидеите трябва ли да се пресаждат след като се купят?
- Задължително. Повечето са насадени в кора или мъх, полузагнили и с лоша киселинност. Субстратът се сменя на всеки 2-3 години.

- Режат ли се старите стълбове, след като цвета премине?
- Сложен въпрос. Ако се оставят, може да изкара вторичен цвят, особено фаленопсис. Аз предпочитам да ги отрежа. След цъфтежа растението започва да изкарва нови листа и корени и така се подновява и подсилва. Ако се форсира непрекъснато да цъфти, ще се изтощи.

 
        Онсидиум                                                                    Хабенария Медуза

 - Кои орхидеи изкарваш навън през лятото? 
- През лятото изкарвам катлеите и някои дендробиуми. Те обичат топлина и влажност, но не директно слъчце, затова ги слагам на източната страна на къщата, за да не им изгарят листата. Симбидиумите също изкарват лятото навън на източната страна на моята къща и ги оставям навън до първото замвързване към края на октомври. Те обичат голямата температурната разлика през деня и нощта и тогава правят пъпки.

- От къде купуваш орхидеите?
- По-интересни орхидеи купувам от оранжерии за орхидеи като Orchids by Hausermann Storefront - Chicago и Akatsuki Orchid Gardens – Hawaii. Тези, които се интересуват от орхидеи и искат да научат повече могат да гледат YouTube videos от MissOrchidGirl. Тя има филми за начинаещи и напреднали и показва цъфналите си орхидеи всеки месец.

 
Можете да видите снимки и на други орхидеи на страницата на Марги в Instagram Margi.th.
  
 
Онсидиум                                                                   Фаленопсис   

Сезонът на луканките започна

 
Румен Малинов вече ги е подредил в редичка!

Рецепта за луканка от gotvach.bg. Очакваме и вашите рецепти на info@BulgariansinDetorit.com

  • свински бут - 5 г
  • свинска плешка - 5 кг
  • сол - 250 г
  • черен пипер - 40 г
  • захар - 30 г
  • кимион - 30 г (може и 40 г или по ваш вкус като това важи и за пипера)
  • чубрица 
  • по желание може да се добави една от следните подправки (кардамон, червен пипер, кориандър или бахар (1 или 2 грама), както и червено вино.

Месото се нарязва на късове по 100-150 г, които се посоляват и се оставят на хладно за 24 часа, за да се отцеди отделящата се вода.
Отцеденото месо смелете в месомелачка с остър нож, за да не се намачка. Разстелете месотото и посипете със захарта и подправките. Омесете добре и оставете за 3 денонощия в хладно помещение, за да се ароматизира и узрее.
След това отново смелете. Със сместта напълнете подготвените черва, предварително накиснати в хладка вода и нарязани на парчета с дължина 50 см.
Завържете червата от едната страна и ги пълнете бавно и плътно, без да влиза въздух. Завържете и от другата страна и направете окачалка от канап. След това набодете напълнените луканки с игла, за да излезе въздухът.
Нанижете ги на пръчка на разстояние 10 см едно до друго и ги окачете на проветриво място да съхнат. Сушенето трае около 30-60 дни при температура 10-12 градуса при относителна влажност на въздуха 75%.
През това време неколкократно през ден луканките се валцуват, за да се придаде форма и да се изкара всякакъв въздух. След като направите това няколко пъти, сложете луканките за 24 часа между 2 дъски с тежест, след което отново сложете да се сушат. Пресоването се прави 3-4 пъти през 5-6 дни, като тежестта се увеличава всеки път.

Най-доброто време за приготвянето на домашната луканка е късната есен и началото на зимата. Съхраняват се на сухо, хладно и проветриво място - най-добре обвити в хартия и наредени в сандъче между чиста и пресята пепел.

Прекрасна зимна картина е изваял Васил Асенов с помощник Никола Николов. Браво!
Не можем да съобщим къде е това място, поради опасност от струпване на много хора, а това в момента е забранено в Мичиган. 

Фотозагадка 
На снимката в миналия брой на вестника имаше колибри в двора на Методи Димитров от Aн Арбър.
Новата загадка: Как се казва тази птичка? Даже и в дървета без листа, те успяват да се слеят с природната картина. 
Очакваме отговорите ви на info@BulgariansinDetroit.com

Реклама
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp