Copy
View this email in your browser

Март 2022 г.

Бележка на редактора 


Автор: Джон Вилхелм, Децата нямат избор, www.johnwilhelm.ch

Тази снимка на шведския фотограф казва всичко. Война и Мир. А може да бъде Мир и Любов. 
 
Даниела Начева 

Призив за подкрепа

Уважаеми сънародници,
                Държавната агенция за българите в чужбина се обръща към Вас с призив за подкрепа на гражданите, попаднали в кризисна ситуация, поради военните действия в Украйна.
              В тази връзка Ви информираме, че на електронната страница на Агенцията – www.aba.government.bg, е публикуван хиперлинк, водещ към сайта на Български червен кръст  с информация за дарителска сметка за пострадалите сънародници.
               Държавната агенция за българите в чужбина, въпреки затруднените комуникации, осъществява ежедневни контакти с организациите на българите в Украйна с цел изясняване на актуалната ситуация на сънародниците ни. В ход е и реализирането на междуинституционални контакти относно възможностите за приемане, настаняване и съдействие чрез различни хуманитарни способи и дейности в полза на пострадалите.
               Оставаме в готовност за всякаква логистична подкрепа на инициативите в полза на сънародниците ни като молим за съпричастност в чисто човешки аспект.
 
               Държавна агенция за българите в чужбина

Как да помогнем?

Украино-американски комитет - Мичиган: https://www.uacrisisresponse.org/donate 


 

Отбелязване на 3-ти март в училище "България" 

Учениците от училище "България" във филиал Трой и Плимут ще отбежат Националния празник на Република България и мартенските празници на 5 март, събота от 11 часа. Заповядайте!
Филиал Трой - Balkan American Center, 1451 E. Big Beaver, Troy MI 48083
Филиал Плимут - Nativity of the Virgin Mary Greek Orthodox Church, 39851 Five Mile Rd, Plymouth, MI 48170


 

Презентация за България 

Виртуална презентация за България на 8-ми март от 19:00 до 20:00 ч. с Даниела Начева.
За регистрация:
 https://www.getsetup.io/classes/bulgaria-the-beautiful/lnBYwkD5i
Topic: Bulgaria the Beautiful. Free presentation.  Time: March 8, 2022, 07:00 PM Eastern Time (US and Canada)

    

Заповядайте на кино на 12 март

За първи път в Детройт ще бъде прожектиран новия български филм "Петя на моята Петя"
Дата: 12 март, събота от
6:30 p.m. 
Място: Balkan American Center, 1451 E. Big Beaver Rd, Troy MI 48085
Цена: $10, пенсионери и деца: безплатно. Препоръчва се за деца над 15 г.


   

Над 50 граждани бяха обслужени на консулския ден в Детройт

Kонсулският ден в Детройт на 26 февруари протече спокойно и при добра организация с помощта на доброволците Деян Кожухаров, Атанаска Генчева и Даниела Начева. Машината за отпечатъци се развали на 27 февруари и гражданите записани за тази дата не можаха да бъдат обслужени. 
Генералният консул Светослав Стойков се срещна с кмета на град Трой, родители, учители и ученици от училище "България".  

Health and Life Insurance

Ако имате въпроси за здравни застраховки, потърсете Людмила Новикова.
Говори английски и руски език. 
 

Multiple options tailored to you needs:

  • Obamacare (Marketplace Insurance) - Open enrollment November 1 - January 15
  • Short Term Medical Insurance
  • Dental, Vision and Supplemental Insurance
  • Accident Insurance
  • Critical Illness Insurance
  • Life Insurance
  • Travel Insurance

There is a new law for unexpected bill in out of network facility. Please call 248-924-8480 Luda for details.   

Украса за Баба Марта 

С благодарност на Борислав Недев, Стефан Стефанов и Радослав Върбанов, които поставиха украсата за Баба Марта тази година пред училищната сграда в Трой.  
 

Деца в американско училище научават за Баба Марта 

На снимката е Кристина Шалев, която чете книжката за Пижо и Пенда на съучениците си от 2-ри клас в Costello Elementary School в град Трой. Браво Криси! 

Български консултант за недвижими имоти

Продавам ваканция в Орландо

Продавам седмична ваканция в Summer Bay Orlando Florida за датите 11/26-12/3/22 и 12/10-12/17/22, едностаен апартамент (1 bedroom, sleeps 4), обзаведен. Има безплатен автобус до Дисни парковете. Има възможност за други дати, както и двустаен апартамент (2 bedroom, 6-8 човека). За повече информация позвънете на Наси 248-227-4562. 

   

Търсят се доброволци

Търсят се минимум по двама доброволци за следните дати, на които ще има фестивали с изложение на предмети от различни държави. 
11 март, 18:00 - 22:00 ч. фестивал в Sterling Heights
30 април, 12:00 - 15:00 ч. фестивал в Трой
Студентите ще получат документ, че са били доброволци (volunteer hours) на българската маса. 

Моля, свържете се с Даниела Начева 586-202-4605, info@BulgariansinDetroit.com, ако сте свободни и искате да представите България на фестивалите.   

Отчет за 2021 г. на Българския културен център

Конкурс за учени от български произход

2022/2023 Конкурс: Обществената значимост на хуманитарните науки
2022/2023 RE-LINK ADVANCED ACADEMIA FELLOWSHIP PROGRAMME FOR BULGARIAN RESEARCH DIASPORA ACTIVE IN THE SOCIAL SCIENCES AND THE HUMANITIES. 
The ‘Social Relevance of the Humanities’ (RevHum) fellowship program, proposed jointly by the Centre for Advanced Study Sofia and the New Europe College Bucharest and developed with the financial support of the Porticus Foundation, aims to underscore the cognitive functions of the humanities and their potential as critical disciplines by opening them up to issues relevant in/for the contemporary digital world – issues that are “practical”, but also epistemological, ethical, philosophical, etc. The program is intended to accommodate a broadest range of themes pertaining to humanities and social science disciplines provided that they link up to contemporary debates about or major challenges to the human condition stemming from the technological advances and ‘digital modernity’.

The program is guided by the belief that there is a considerable added value for humanities scholars across the academe, whatever their field, to be encouraged to rethink their topics in terms of their broader contemporary relevance (be it political, ethical, religious or academic), yet necessarily of significance for the world we are living in.

The program addresses international scholars.

2022/2023 Call for applications: RE-LINK Fellowships for Bulgarian Diaspora – CAS

Уроци по български език на сайта на Министерството

Уважаеми госпожи и господа,
Министерството на образованието и науката (МОН)  по време на затруднената ситуация във връзка с COVID-19 сключи споразумение с Българска национална телевизия за излъчване на уроци по учебни предмети от различни класове, с които даде възможност на учениците да се обучават и затвърдяват новите си знания, чрез сателитно излъчваните канали, достъпни в целия свят на Българската национална телевизия – БНТ2 и БНТ4. Посочените телевизионни канали и до днес да продължават да излъчват образователна програма "С БНТ на училище" с две направления – „На фокус 7. Клас.“ и „Матурата на фокус.“  Програмата е насочена към учениците и в помощ на техните семейства и българските учители не само в България, но и зад граница. В различни часови пояси се излъчват видео уроци, образователни клипове и филми за различните класове и възрасти.
В реализирането на телевизионната образователна програма участват учители, преподаващи в различни класове, които представят необходимата информация за уроци, упражнения и самостоятелна работа по български език и литература. В последствие МОН създаде свой Youtube канал с цел да бъде по-близко до всички деца, ученици, кандидат-студенти, учители, директори и родители, както в България, така и извън страната. Посочените предавания от образователната програма на БНТ са публикувани на Youtube канала на МОН в рубрика „Playlists“ и „Videos“, където всеки потребител на интернет, независимо от своето местоположение може да открие, не само уроци по български език и литература, но и различни учебни предмети, като математика, история, география, биология и други полезни видеоматериали.
На електронната страница на МОН, рубрика „За българите в чужбина“ в новата подрубрика „Достъп до образователни ресурси за българските общности по света“ и началната страница world.mon.bg – електронна платформа на МОН за българските неделни училища в чужбина, са публикувани следните линкове за достъп до гореописаните ресурси, където всеки с достъп до интернет, да има възможността да използва: Ликът съдържа 70 предавания в периода от 17 март до 26 юни 2020 г. На всяка дата има публикувани по няколко урока за различни класове и предмети. След избиране на излъчване на определена дата се стига до неговото съдържание (списък с часове и теми на отделни уроци). През меню „Части от предаването“ се достига до видеоклипове с уроци по предмети. На фокус 7. клас, 2021 https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-C-ORT92p1TdSWtpYTeApmi45lfsGUy
Матурата на фокус 2021 https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-C-ORT92p34YDfrPYvSQ6igLglDS8MS
Матурата на фокус 2020 https://www.youtube.com/playlist?list=PLQ-C-ORT92p3c0pAcFQli5deWE5SLEbR8 
  
Дарина Панайотова
държавен експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“  
Министерство на образованието и науката
 тел: + 359 2 921 77 69
Адрес: 1000 София, бул."Княз Дондуков" 2А
e-mail: dpanayotova@mon.bg
www.minedu.government.bg  

Полети до всяка точка на света с Балкан

       

Магазин ATKO с богат асортимент от български стоки 

Магазините АТКО предлагат богат асортимент от българско сирене, пушено месо, луканка, салам Петрохан, кебапчета и кюфтета, европейски вафли и шоколади и много други. Всеки ден се пече баница и хляб, толумби, баклава и различни сладкиши.   
ATKO Market and Bakery
46733 Hayes Rd, Shelby Township, MI 48315, (586) 739-6690
и
31245 8 Mile Rd Livonia, MI 48152, (734) 655-0011
Работно време: 8:00 – 20:00 ч. всеки ден
Любими български продукти за трапезата! 

 

Реклама

Пословици и поговорки с буква М

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Те съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост — придобитият житейски опит и поуките от него.

Част 1
Магаре мътна вода не гази.
Магаре от прякор не умира.
Магаре от срам не мре.
Магаре от срам не разбира.
Магаре от тимар не проумява.
Магарето и на хаджилък да иде, пак магаре ще се върне.
Магарещината кой сака, той си я купува и без пари.
Магарещината не ходи по горите и скалите, а по хората.
Магаре яхай, кон хвали.
Магаре яха, магаре търси.
Майка ми е веща, знае как се вари леща.
Майка на чедо зло не мисли.
Майка обича и келяв син.
Майски дъждове плащат дългове.
Малка е Янка за копане, а е голяма за тропане.
Малко хитрувай, по-малко хортувай.
Мара води хорото, котка яде брашното.
Маха си опашката като котка за мръвка.
Маха си пес опашката, дорде да грабне джигера.
Маймуни с трици не се ловят.
Малко говори, а много слушай.
Малкото камъче колата обръща.
Младост без любов — пролет без цвете.
Много думи малко пари струват.
Мокрите гащи ядат риба, а сухите ядат пиперки.
Мокър в бъчва влиза, ала сух излиза.
Мокър от дъжд се не бои.
Момата не е стока за пазене.
Морето не е до колене.
Мотика молитва не иска.
Мъж под чехъл.
Мълчи като риба.
Мълчи като блъснат.
Мълчи като гроб.
Мълчи като ибрик.
Мълчи като кос на яйца.
Мълчи като пукал.
Мълчи като пън.
Мълчи като фит (пуяк).

 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp