Copy
View this email in your browser
Август 2020 г.

Бележка на редактора

Август е, а лятото едно такова странно, което със сигурност ще запомним. Някои все пак успяха да отидат до България, а други се радват на забележителностите в Мичиган и други щати.
Прочетете как коронавирусът спаси гъските Стойчо и Надка в материала на Николай Начев.  
Емилия Димитрова е изтъкала малко по-различен килим този път. 
Започваме нова инициатива - фотозагадка с паркове от Мичиган. Очакваме вашите отговори и нови предложения на info@BulgariansinDetroit.com.
На 29 август ще бъде традиционния пикник на българската общност от района. Заповядайте!


 Даниела Начева 


На снимката: Жана Георгиева
Хващането на риба не е проблем,
за този, който има късмет!

 

 Български пикник на 29-ти август 

На 29 август ще бъде традиционният пикник за българите от Метро Детройт и гостите на града. Всички приходи са за училище “България”.
Това е чудесен начин да се видите с приятели, да се запознаете с нови, да споделите къде сте били през лятото и научите повече за българското училище. 
Brinston Park (2248 Brinston Dr, Troy, 48083)

Please join us for a Bulgarian BBQ picnic and а fundraising event supporting the Bulgarian School in Detroit. Saturday, August 29, 2020 at 12:00pm. 

На разходка из Мичиган - Pictured Rocks

Не съм предполагала, че гледането на скали може да е толкова интересно. Ако имате възможност, посетете Pictured Rocks, Upper Peninsula, Michigan. Заслужава си! В голяма лодна на три етажа, може да се настаните удобно и да наблюдавате създадените от природата чудеса - водопади; скали, чийто цвят се мени от черно през кафяво, зелено и червено, до светло жълто; дърво, чиито корени са останали във въздуха, протягайки се към сушата, за да потвърди, че невъзможни неща няма. Приятна разходка.  

Даниела Начева

   

На разходка из Мичиган - Bay City State Park

Само на час, час и половина от Детройт се намира Bay City State Park - чудно място за разходка, плаж и катерушки за игра на децата. Тук можете да видите различни птици, водни лилии, да плувате в езерото или просто да се полюбувате на природата.


Bay City State Park, situated on the shores of the Saginaw Bay, is home to one of the largest remaining freshwater, coastal wetlands on the Great Lakes, the Tobico Marsh. More than a thousand feet of sandy beach and over 2,000 acres of wetland woods, wet meadows, cattail marshlands and oak savannah prairies make it an ideal staging area for migratory birds. The park has long been known for its outstanding variety of bird life and as a haven for wetland wildlife and plants.
https://www2.dnr.state.mi.us/parksandtrails/Details.aspx?type=SPRK&id=437 

Как коронавирусът спаси Стойчо и Надка

На 2-ри май излязохме на семейна разходка с велосипеди и на връщане, близо до къщата ни имаше спряла кола, а шофьорът ни махаше и сочеше към нещо край пътя. В тревата видяхме две новоизлюпени патенца. Огледахме се наоколо за семейството им. Имаше едно семейство с много по-големи гъсета и разбрахме, че те не са техните родители. Решихме да ги вземем - така и така сме вкъщи и можем да се грижим за тях. В противен случай, до няколко часа те щяха да бъдат изядени от хищници. Сложих ги в едната си ръка, а с другата карах колелото. Забелязах, че едното е с наранено краче и му тече кръв. Явно го болеше и не можеше да стъпва на него. Като че ли беше клъвнато на две места. В къщи промихме крачето и сложихме прахче, за да оздравее. Нахранихме ги, напоихме ги и те заспаха сладко. Първо им дадохме маруля - не искат, хляб - не, после открих в шкафа суров сусам, който харесаха! Първоначално ги сложихме в кутия, но след два дни се научиха да излизат и туп на пода. То хубаво, ама ако не акаха по килима. Още първия ден им дадох имена - Стойчо и Надка.
 
Не знаехме какъв е полът им. Едното беше по-голямо, приличаше на мъжко и понеже стоеше на един крак - Стойчо. Другото получи името Надка, защото го следваше  винаги и му даваше надежда. Постепенно си научиха имената. Сега идват веднага като ги повикаш по име. Бяхме свидетели как крачето на Стойчо оздравя. Всяка вечер ги къпехме в мивката. После станаха големи и ги преместихме във ваната. Толкова щастливи бяха във водата - гмуркат се, обръщат се с крилата нагоре, въртят се като торпедо, плуват под вода и то за дълго време! Много бързо се привързаха към нас. След кутията им намерих един стар кафез. През деня ги изкарвахме да пасат и да се къпят (комшията ни даде детски басейн), а вечер ги прибирахме в къщата на сигурно и те си кротуваха. Ние обаче имаме и две котки. В началото ги имаха за плячка, но разбраха, че това са наши патенца и не ги закачаха повече. По-късно гъските започнаха да ги гонят и трябваше котките да пазим. Стойчо и Надка вече разбираха български и като им се каже "не" се съобразяваха. Купих им фураж, направих им просторна "къща" отвън с тунел от мрежа, за да пасат безопасно и с постоянно течаща вода. Вълнувахме се как ще се научат да летят. Приятели ни дадоха да гледаме филм как осиновени гъски се научили да летят с делтапланер. Е, няма начин и делтапланер да купувам. Но ги научихме! Заставаме със съпругата ми на двора - тя в единия край, аз в другия и ги викаме. Те отиваха ту при единия, ту при другия бягайки и политвайки леко. Малко по-малко, днес два метра във въздуха, утре - три и така се научиха. Беше вълнуващо - също както да научиш дете да проходи. 
Когато станаха по-големи реших да ги заведа на близкото до нас езеро. Там има доста гъски, да плуват и да си намерят приятели. Станахме сензация в махалата! Понеже повечето хора си бяха по домовете, излязоха да гледат как гъските ни следват - ние спрем и те спрат, тръгнем - и те тръгват. Разлаяха се кучета, а гъските се плашат и се крият в краката ни. Колко снимки направиха съседите! Някои си разхождат кучета, а ние - гъски! След няколко дни пак излязохме на разходка с колелетата инкогнито без Стойчо и Надка да ни видят.  Когато се върнахме привечер тях ги нямаше. Виках ги - не идват. Отидохме на езерото и ги намерихме да се къпят там.
Сега вече караме колелета, а те летят над нас като био-дронове. Станаха много красиви гъски от вид "канадска черноглава". Целта ни е да си намерят среда и на есен да отлетят на юг.       

Николай Начев   
По червения килим
След дълго отсъствие, за което имам извинителна бележка, се завръщам на бял кон по червения килим. Но ако ви споделя това, което ми се иска да напиша, май ще трябва да променя заглавието и отенъка на червения килим. Ще се наложи да го кръстя „Пепита на капки“, „Много, ама много процента сиво“ или „Не виждам светлина в тунела“. Само не мислете, че това се дължи на отслабналото ми зрение в резултат на това, че вече много пораснах (само не на акъл). В този брой на вестника ще ви изброя и припомня как измина първата половина на 2020 г.
1. Кошмарът започна със смъртоносните горски пожари в Австралия, унищожили стотици хиляди декари и причинили смъртта на над един милиард горски животни. 
2. Иранският режим свали украински самолет, при което загинаха 176 души по време на серия ескалации, които почти доведоха Иран и САЩ до война.
3.  В Делхи протести отнеха живота на 50 човека, а стотици бяха ранени. 
4. Земетресенията в Турция и Карибите изравниха със земята хиляди сгради и оставиха бездомни техните обитатели.
5. Борсата се срина в най-лошия спад от 1987 г. насам.
6. Обединеното Кралство обяви Брекзит.
7. Отмениха за 2021 година летните Олимпийски игри, които трябваше да се проведат в Токио.
8. През 2020 г. започна делото за импийчмент срещу президента Тръмп, което доведе до невероятно разхищение на средства. Сенатът обаче отхвърли и двата члена на обвинението и оправда президента.
9. През месец януари избухна пандемията на коронавирус в град Ухан. Китайската комунистическа партия в началото на заразата забрани всички самолетни полети от Ухан до останалите градове в Китай, но не забрани международните полети от Ухан до всички останали части на света, което причини смъртта на половин милион души и нанесе огромна икономическа разруха.
Световната здравна организация обяви вируса за пандемия пет месеца след като бе регистриран първия случай на заболяването и чак след като над 100 страни в света бяха засегнати от болестта. 
10. Избухнаха протести в САЩ, подклаждани от левите екстремисти, които се интересуват повече от власт, отколкото от справедливост и мир. Започна вандалско разрушение в градовете и унищожаване на статуите на герои от американската история. Даже бе свалена статуята на генерал Грант, който е имал само един роб, на който е дал свободата години преди войната. Вандалите правят точно обратното на това, което твърдят, че искат да постигнат – тоест не равенство и справедливост, а по-голямо разделение на нацията и на света. Президентът Тръмп, за да защити честта на загиналите за свободата на Америка и за да запази културните паметници подписа извънредна наредба, че ще наказва с 10 г. затвор посегателството на федерална собственост и национални паметници. Една нация без история е една нация  без бъдеще. Но можеш ли да регулираш подобна безпрецедентна криза и да се харесаш на всички? Толкова компромати за половин година, май не е имало в най-новата ни история. Оставам с горчивия вкус, че няма работещи институции, които да наредят пъзела за нормален живот. Станахме свидетели на твърде много насилия и твърде много смърт. Наблюдава се дехуманизиране на хората. Трагедията с Джордж Флойд показа лицето на прикриваното от десетилетия разделение на обществото. Потресаващо беше шизофреничното отношение на полицая убиец. Но в много по-голяма степен става дума за социални, икономически, идеологически, културни и политически конфликти от колкото на разделението на нацията на расова и етническа основа. Всеки човешки живот има значение, така както и нашите мечти за спокоен и щастлив живот имат значение. В момента нямам никаква идея колко дълбока ще е рецесията в световен мащаб. Нарушен е политическия диалог между партиите и управляващите, което прераства в конфронтация. Много ми се иска екстремистите и всички останали, които завършват на –исти: марксисти, социалисти, комунисти, фашисти, да си седнат на не толкова умната вертикална черта и ако не могат да допринесат нещо положително за този свят, поне да го оставят на тези, които ще могат да си свършат работата. Една по-добра и различна Америка не може да бъде изградена от безразлично население. Трябва да имаме куража да мислим мащабно, да действаме смело, за да преодолеем опустошение на нацията, ударена от икономически колапс. Ако нестабилността в САЩ продължи да се задълбочава в икономически, политически и социален план, възстановяването на страната ще стане още по-трудно, след като и китайските пазари взеха да се свиват в последните месеци.

Предполагам всички вече знаете за конфликтите в България, които разтърсват страната, но не бих искала да се депресирате повече от самата мен, затова няма и да коментирам темата. 
Бих искала да си пожелаем по-скоро да дойде заветния ден, в който ще махнем маските от лицата, ще се простим с пандемията, с насилието, с вандалщината, с рецесията и ще заживеем в един по-добър и красив свят. Нашата житейска кауза ми се иска да бъде да се помолим здравия разум да надделее, за да стане прекрасно това велико тайнство наречено човешки живот. Да си пожелаем светът във втората половина на 2020 година да не е потънал в мрак, а да е слънчев, мирен и щастлив.     

Емилия Димитрова       
 
Фотозагадка
В кой парк в Мичиган е направена тази снимка? За позналият ще има награда. Пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com


 
Реклама
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp