Copy
View this email in your browser


Вестник на българите в Детройт

Януари, 2019 г.

Бележка на редактора


2018 година през страниците на вестник “Българите в Детройт“
За моето семейство годината завършва с Коледния концерт на децата от училище „България“. Прелиствайки страниците на вестника от януари (архив на www.BulgariansinDetroit.cоm) се усмихвам на снимките с ученици, които само за една година са порастнали толкова много. На тържеството през декември 2018 г. близо 60 деца пяха, рецитираха и танцуваха за радост на присъстващите в препълнената зала. По традиция посрещнахме коледарите и дядо Коледа със Снежанка. През годината учениците представиха България на фестивал в Clinton Township, Трой и Чикаго, проведоха се тържества за 3 март, игри за Великден,  концерт за 24 май и викторина за Деня на будителите. Емил Лозанов от химическата лаборатория в Wayne State University зарадва учениците с интересно представяне на химически опити.
Нашите таланливи сънарoднички Антоанета Балабанова, Анелия Петров и Диана Чолакова получиха Оскари в различни категории от Red Carpet Concierge International в Чикаго.  
През април за услуга на жителите от Метро Детройт се проведе изнесен консулски ден, организиран от Българския културен център.
Снимка на Весела Вълчева участва в галерия в Детройт, снимка на Мария Попиванова беше изложена във фоайето на световния център на Дженерал Моторс, а рисунка на Лидия Симеонова украси стена в сградата на дизайнерското студио на Дженерал Моторс в Warren, където тя е работила 16 години. 
През май се проведе първата среща на български бизнеси и организации по инициатива на Наска и Катя от българския магазин.  
Цвета Касабова, преподавател в University of Michigan, имаше две танцови представления в залата АНДИ в Детройт и работи усилено с приятели за превръщането й в танцово студио.  
Гостува ни театралната постановка „На живо от оня свят“, различни певици и певци от България, дъждовното време не спря българите от района да участват в традиционния пикник с вкусна скара и народна музика.
За първи път в Мичиган, ученичката в 12 клас Гергана Йорданова се яви на изпит по български език и получи печат за двуезичност.  
През годината се родиха много бебета, отбелязаха се юбилеи, поздрави за абитуриенти и сватби.
Рубриката на Емилия Димитрова е чакана от нейните почитатели.  
През септември излезе съкратен брой на вестника и намерението ни е това да продължи. Ще продължаваме да ви информираме за събития, свързани с българската общност без да отнемаме много време от забързаното ви ежедневие. Сайтът www.BulgariansinDetroit.com също има нов облик, благодарение на съдействието на Ради Върбанов. Помощници са винаги добре дошли – за репортажи, дизайн и реклама. Благодарим от сърце на Мая Тегова от туристическа агенция Balkan Travel, на Деян Кожухаров от застрахователна агенция „Кожухаров“, на Наска и Катя от българския магазин Nessie Food за всеотдайната подкрепа. Очакваме и други български бизнеси да рекламират при нас.
Здраве и любов за всички!

Даниела Начева


На снимката: творбата на Лидия Симеонова в дизайнерския център на Дженерал Моторс в Warren 

Българско участие на среща
на жени от Метро Детройт


На 12 януари в Bloomfield Hills България беше представена на среща на жени от различни националности. На българската маса имаше вкусна храна от българския магазин. Участниците Даниела Начева, Кристина Стоянова, Весела Вълчева и Хати Хърлева поведоха право хоро, на което бързо се хванаха и други присъстващи.    
 

Пожелание за Новата 2019 година


Отиде си още една година от нашият живот...
Година, през която отново се борихме с живота.
Година, през която обичахме, усмихвахме се, пяхме и скърбяхме за онези, които не са вече между нас.
Колко бяха миговете, които спираха дъха ни от радост и щастие?
Нека съхраним в душите си точно тези безценни мигове. Нека ги умножим през Новата Година, защото те са смисъла на нашия живот.
На всички вас от все сърце пожелавам много усмивки и щастие! В сърцата ви да има радост, обичани да сте и много късмет! Весела и щастлива Нова Година! Здрава, мирна и успешна!

Таня Георгиева, 
ръководител на спортна зала Euro Stars
www.eurostarsgym.com 

Състезание по гимнастика в памет на Петър Георгиев

18-20 януари, 2019
Eastern Michigan University - Bowen Field House, Ypsilanti, MI

"KEEPING PETER'S LEGACY ALIVE"

 

Автомобилното изложение започва скоро


PUBLIC SHOW - JANUARY 19-27, 2019

Experience an automotive event unlike any other. At NAIAS you have the opportunity to see up-close the vehicles and technologies that will shape the future automotive landscape. From muscle and electric cars, to high-performance supercars and full-size trucks, NAIAS has something for everyone to enjoy.
Dates and Times
Saturday, January 19 - Saturday, January 26, 2019
9 a.m. - 10 p.m. (no admittance after 9 p.m.)
Sunday, January 27, 2019
9 a.m. - 7 p.m. (no admittance after 6 p.m.)
Cobo Center
1 Washington Blvd.
Detroit, MI 48226
 
A free, 10-day Winter Festival featuring art and live music will be held outside the building of Michigan Central Station beginning January 18. Ford Motor Company planned the event in conjunction with the dates of the North American International Auto Show at Cobo.
The highlight of the festival will be a 3D light show projected onto the 18-story structure, which is getting new life. The show will include images of the station's glory days, its revitalization and its future.
The festival will also include graffiti painting, live performances, s’mores, food trucks and beverage stations, ice carving, vendor booths, kids' activities and a Michigan Central Station history and artifacts exhibition curated by the Detroit Historical Society.
 

ПОКАНА ЗА ТЕАТЪР




Плащате кредит? Жена ви кръшка? Мъжът ви не си вдига телефона? Дископатията ви мъчи? Имате депресия? Решавате кръстословици? Мечтаете за Венеция? Искате да откажете цигарите? Ние можем да ви помогнем. Хванете маршрутката и пътувайте с нас...Смехът е много! Местата - малко!
Излекуването ви е гарантирано!


Българският културен център в Детройт ви кани да се повозите в "Маршрутката" заедно с театрална група "Отражение" / Reflection от Торонто.
Дата: 16 февруари 
Място: зала 304/305 на Troy Community Center,
3179 Livernois Rd., Troy, Michigan 48083-5029
Начало: 6:30 p.m.  

Цена на билетите:
$30 заплатени предварително, $35 на място
$40 на първия ред

За покупка на билети и информация: Велеслав Начев, 586-215-6553, info@BulgariansinDetroit.com
www.BulgariansinDetroit.com

Концерт на Ивелина Колева


Saturday, February 2, 2019 at 8 PM – 11 PM

Holy Ghost Orthodox Church
38500 Ryan Rd, Sterling Heights, Michigan 48310
   
Ивелина Колева ще зарадва почитателите на фолклора и в Детройт!
Освен значителния репертоар от добре познати народни песни, тя ще изпълни и песни от други жанрове.
Очакваме ви на концерт с много танци и вкусна българска храна!
Вход: $25 (след 30 януари - $30)
За деца от 12г.-16г -$10
Ще се предлага вкусна българска скара - $16
Торта "Гараш" - $4 с предварителна заявка
Ако искате да си поръчате вечеря, обадете се до 30 януари!
Тези, които си поръчат вечеря и се обадят първи ще имат запазени места до сцената.

Очакваме вашите обаждания на телефон: (248) 802-6947 Нели
www.nessiefoods.com
Българският магазин в Мичиган ви предлага богат избор на български стоки, на качествено българско саламурено сирене и кашкавал специално доставени от България.
Магазина произвежда домашно направени баници, тутманици, козунаци, закуски, пити за всеки повод, торти, десерти, баклави и толумби.
За специални поводи и празници, предлагаме също пресно печено агне, прасе, пълнена пуйка, плата със скара, сарми, гарнитури и салати.
При нас ще намерите всички захарни любими продукти – вафли морени, кроасани, бонбони и много други.


Идва момент да се замислим каква беше година, която изпратихме. Дано за повечето от нас 2018-та да остане само с хубави спомени и успешно приключени изпитания, с които ни е срещнала съдбата. Нека запомним изминалата година с добро и да очакваме новата 2019 г. с надежда за повече щастие и късмет. 
За съжаление семейство Хърлеви се раздели не само със старата година, но и с любящия си съпруг, баща и дядо. В последният мрачен, сив и дъждовен ден на 2018 г. голяма част от нашата детройската общност изпрати в последния му път един достоен и обичащ семейството си човек - Мехмед Хърлев. Божия милост беше, че не е болен лежал и не е на ръцете на близките си тежал. И нека, ако е възможно това да е малка утеха за тях. Той потегли към мястото, където времето няма бряг. Пожелавам на близките му да намерят сили да продължат напред с вярата, че някой ден всички се видим отново и ще се съберем в един по-добър свят. И нека с опимизъм вярват, че зад всеки облак грее слънчева светлина. 
С настъпването на новата година едно прекрасно слънчице изгря в семейството на Вероника и Тиаго. Роди им се мечтаният син Николас Лефтеров. Вярвам, че амбициозните и любящи родители ще му изградят един спокоен и щастлив живот, изпълнен с нежност и обич. Пожелавам на Николас да има онзи ярък пламък в очите и живота му да е едно прекрасно приключение с реализирани мечти, надежди и планове за успех.
Успехът е прогресивна реализация на достоен идеал. Ако човек се стреми към определена цел и знае къде отива, този човек е успял. Вместо само да наблюдаваме трябва да се научим и да създаваме. 
Живеем в златна епоха - време, за което хората са чакали, мечтали и работили в продължение на хиляди години. Но след като е тук го приемаме наготово. Ние трябва да сме особено щастливи, тъй като живеем в най-богатата епоха, съществувала някога в историята на човечеството. Във време на изобилни възможности за всеки и би било чудесно, ако успеем да съхраним и завещаем на бъдещите поколения това съвършенство, което човешкия мозък и труд е изградил.            

Емилия Димитрова

БЪЛГАРСКО БЕБЕ

На 10 декември 2018 г. се роди Андрей (9 lb 3 oz, 21 in.). Той е първа рожба за Калина и Иво Иванови от Sterling Heights. Щастливи са и бабите и дядовците, за които Андрей е първо внуче. Бебето е послушно, когато иска. 

  

ПОЗДРАВ

Поздравления за Боян  Димитров за отличното завършване на Eastern Michigan University, College of Business с магистърска степен по маркетинг. 
Желаем му успешна реализация.
Марина и Методи Димитров
 

Тъжна вест


На 30 декември 2018 г. загубихме внезапно Мехмед Хърлев от град Трой
(роден на 20 януари, 1951 г. ) - любящ съпруг, баща, дядо, колега и приятел.
Смъртта не може да ни отнеме спомена за добрия Мето,
който обичаше всички и говореше с благи думи.  
Семейството благодари на подкрепилите ги в този труден момент.


На снимката: Дядо Мето с внуците и съпругата си


Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp