Copy
View this email in your browser

Февруари 2022 г.

Бележка на редактора 

Зимата в Мичиган e почти както я помня от България - със студените температури, снега и пързалките. Зимната приказка, описана в стиховете на Елисавета Багряна и Петя Дубарова. 


Февруари може да е кратък месец, но също има своите празници. За нас, българите, 14 февруари, е двоен празник, в който Деня на влюбените се съчетава с Трифон Зарезан.
  


Очакваме вашите писма за любимата ви дестинация за ваканция през зимата на info@BulgariansinDetroit.com

Даниела Начева 

Планува се консулски ден в Детройт на 26 февруари

Планува се консулски ден в Детройт на 26 февруари в сградата на българското училище в Трой (Balkan American Center). Моля, попълнете формата, ако имате нужда от такава услуга. Изнесеният консулски ден ще се състои, ако има минимум 20 желаещи. Информация за таксите и списък на документи за получаване, може да намерите на   
МВнР: Документи за получаване (mfa.bg)
За въпроси, пишете на info@BulgariansinDetroit.com или се обадете на Даниела Начева 586-202-4605.  

Health and Life Insurance

Ако имате въпроси за здравни застраховки, потърсете Людмила Новикова.
Говори английски и руски език. 
 

Multiple options tailored to you needs:

  • Obamacare (Marketplace Insurance) - Open enrollment November 1 - January 15
  • Short Term Medical Insurance
  • Dental, Vision and Supplemental Insurance
  • Accident Insurance
  • Critical Illness Insurance
  • Life Insurance
  • Travel Insurance

There is a new law for unexpected bill in out of network facility. Please call 248-924-8480 Luda for details.   

Български консултант за недвижими имоти

Книга за Баба Марта на английски език

Наближава Баба Марта и това е хубав повод да прочетете на децата книгата на Анна Линеи с илюстрации на Олга Полякова. Книгaта е на английски език и може да се поръча от Amazon. Специално за читателите на „Българите в Детройт“ Ардеа (Анна е второто й име) бе любезна да отговори на няколко въпроса.
БЕЛ.РЕД.

- Разкажи ни как попадна в България?
- Идването в България беше крачка в неизвестното. Работех и живеех в Парагвай, Южна Америка и исках промяна. Кандидатствах за няколко работни места и когато пристигна предложението за работа в България, не знаех нищо за страната. Знаех само, че училището, където ще е моята работа е добре ценено. Очаквах с нетърпение да видя страна с четири сезона и шанс да опозная Източна Европа. Приех предизвикателството и се радвам, че го направих. Тук съм вече пет години.

- Какво харесваш от работата си в България?
-  Работя в международно училище (от предучилищна група до 12 клас) като библиотекар и преподавам на деца от цял ​​свят. Помагам на учениците да намерят книги, които ги интересуват и да задоволят любопитството си. Също им помагам да разберат процеса на събиране на информация и значението на критичното мислене. Моите ученици ме карат да се смея всяка седмица. Харесвам творческия процес в организиране на библиотеката така че да отговаря най-добре на нуждите на учениците и учителите в училището.

- Как се роди идеята за написването на книгата за Баба Марта?
- София е прекрасна през пролетта. Улиците са пълни с търговци на цветя, които продават зюмбюли и лалета, люляковите храсти около града цъфтят. Пристигнах в София на 1 март и изведнъж ми дадоха всякакви червени и бели гривни. Разпитвах за Баба Марта и традициите за мартеницата много хора и започнах да харесвам все повече празника. Проучих всичко, което можех онлайн. Не можах да намеря съвременна детска книжка с картинки за този празник или за Баба Марта, на български или английски език. След като събрах достатъчно информация, един ден седнах да напиша своята история в едно кафене.

- Как децата реагират на приказката? Прочетох, че им разказвате за процеса на публикуване.
- Децата са изумени от процеса на издаване на книга. От първите ми скици как би изглеждала Баба Марта; през снимките, които направих на една стара баба в Хисаря, която вдъхнови бабата в книгата; всичките чернови; работата ми с българи, които прегледаха текста; времето, прекарано с илюстратора; до последните стъпки на отпечатването на книгата на огромни машини с дължина 5-10 метра!
Децата разбират, че настроението на Баба Марта сменя годишните времена и че добрината на Пенда, която прави мартеница специално за Баба Марта, предизвиква пролетта. Харесват им страниците, на които Пенда и татко й поглеждат към небето, след като чуват звук от криле на птица. Точно както Пенда извиква учудено „Щъркел!“, така правят и децата, които четат книгата ми.


- Колко време смятате да останете в България? Имате ли планове за други книги?
- Не съм сигурна, но дори и да си тръгна, се надявам да продължа да посещавам приятелите, които създадох в България. Предстои книгата за Баба Марта да излезе на български език. В процес съм на проучване и писане на детска книга за Еньовден. Следващата ми книга с картинки, която ще бъде отпечатана е Unique Unicorns (And rare ones too!). Книгата Уникални еднорози (и редки също!) ще учи децата на разликата между „уникални“ и „редки“ и включва десет уникални или редки еднорози.

- Научихте ли български език? 
- Основната ми работа е на английски, но научих малко български, което ми помага в моите проучвания из страната. Едни от най-хубавите ми спомени от България са пътуванията ми до Родопите и добротата, която срещнах на отдалечени и неочаквани места.

- Разкажете ни повече за вашите кучета?
- Чипита е от Парагвай, Южна Америка, а Баничка е от Ниш, Сърбия. Чипита означава малка кръгла питка със сирене на парагвайски, а баница е класическо тестено изделие със сирене. Кръстих и двете си кучета на хляб със сирене! Моите кучета са две противоположности - Чипита обича да е около хора, а Баничка - около големи кучета. И двете харесват да ги галят и да похапват!

    


- Според вас, българите са по-скоро като намръщената или усмихнатата Баба Марта?
- Обсъждането на политиката може да раздразни българите, но това е във всяко общество и държава. Когато говоря с моите български приятели и колеги за природата, храната и виното, те винаги са усмихнати!

- Какви други традиции харесвате или смятате за интересни?
- След като чух за Еньовден и лятното слънцестоене, започнах задълбочено проучване на празника и многото истории около това вълшебно време на годината. Посетих Националната библиотека, за да науча всичко, което мога да намеря за Еньовден. Попаднах на една прекрасна книга на Валентина Георгиева Ганева-Райчева, сборник от Еньовденски приказки от различни градове и села в България. Намерих информация за многото тракийски руини в България, които включват скали, разположени във формата на врата и се използват като календари - само по време на лятното слънцестоене слънцето свети през скалната врата. Една такава скална врата е Бегликташ близо до Приморско. Моята история ще се развива в Странджа и включва млада жена и рибар. Историята ще бъде за процеса на влюбване, как да разбереш кого обичаш и традициите на Еньовден.

Книгата може да се поръча в България и достави по ECONT като пишете на Анна Линеа на annalinneabooks@gmail.com
GiftedSofia.com - https://giftedsofia.com/en/shop/books/baba-marta-by-anna-linea
Laika.bg - https://laika.bg/index.php?route=product/product&product_id=5242
 

Търсят се доброволци

Търсят се минимум по двама доброволци за следните дати, на които ще има фестивали с изложение на предмети от различни държави. 
11 март, 18:00 - 22:00 ч. фестивал в Sterling Heights
30 април, 12:00 - 15:00 ч. фестивал в Трой
Студентите ще получат документ, че са били доброволци (volunteer hours) на българската маса. 

Моля, свържете се с Даниела Начева 586-202-4605, info@BulgariansinDetroit.com, ако сте свободни и искате да представите България на фестивалите.   

Книгата "Заклинанието на розата" на английски език

Тони Бейм е родена в Стара Загора, завършва българска филология в Пловдивския Университет и от 2008 г. живее в Мичиган. От септември 2021 година преподава български език на учениците в училище „България“ в Детройт.
Историята в книгата включва митология от българския фолклор. Пътят на героите започва от благоуханна розова градина, вдъхновена от Розовата долина и преминава през много препятствия и светове.
Английският вариант може да се поръча от Амазон, а българският от сайта на издателска къща „Двете музи“ https://dvetemuzi.com/.   
Приятно четене!

   

Продавам ваканция в Орландо

Продавам седмична ваканция в Summer Bay Orlando Florida за датите 11/26-12/3/22 и 12/10-12/17/22, едностаен апартамент (1 bedroom, sleeps 4), обзаведен. Има безплатен автобус до Дисни парковете. Има възможност за други дати, както и двустаен апартамент (2 bedroom, 6-8 човека). За повече информация позвънете на Наси 248-227-4562. 

   

Полети до всяка точка на света с Балкан

       

Магазин ATKO с богат асортимент от български стоки 

Магазините АТКО предлагат богат асортимент от българско сирене, пушено месо, луканка, салам Петрохан, кебапчета и кюфтета, европейски вафли и шоколади и много други. Всеки ден се пече баница и хляб, толумби, баклава и различни сладкиши.   
ATKO Market and Bakery
46733 Hayes Rd, Shelby Township, MI 48315, (586) 739-6690
и
31245 8 Mile Rd Livonia, MI 48152, (734) 655-0011
Работно време: 8:00 – 20:00 ч. всеки ден
Любими български продукти за трапезата! 

 

Реклама

Пословици и поговорки с буква Л

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Те съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост — придобитият житейски опит и поуките от него.

Лае песът да си брани комата.
Лакардия довършек няма.
Лежешката не можеш си хапна ябълка.
Лесно се галят момите, мъчно се дялат гредите.
Лете без аба, зиме без торба не ходи.
Лете измекяр, зиме господар.
Лесно е да говориш, мъчно е да го сториш.
Лесно е да кажеш, мъчно е да докажеш.
Лесно е да развалиш, мъчно е да направиш.
Лесно е на готови деца баща да бъдеш.
Лесно се обещава, мъчно се дава.
Лете под сенки, зиме по седенки.
Лице невиждано, скоро се забравя.
Лисица на пазар не ходи.
Лисица два пъти в капан не влиза.
Лисицата и калугерка да стане, между кокошките не я пущай.
Лисицата обича не курника, а кокошките.
Лицето жени момата.
Лозе не ще дядо попа, иска чичо пота.
Лозето не ще молитва, а мотика.
Лоша рана заздравява, но лоша дума не се забравя.
Лошото време се оправя, лошия човек никога.
Лошата дума от лошо сърце излиза.
Лоши сме си, ама наши сме си.
Лошите се лесно сдружават.
Лоши уста всичко могат да кажат.
Лошият и нощем види, ама и от сянката си се плаши.
Лошият и от дявола не се страхува.
Лошият човек и хаджия да е, пак е лош.
Лошо правил, па добро никога не видял.
Лошото иде с колата, а се отнема с иглата.
Лошо се с лошо изпъжда.
Лош човек ако се хване за дрехата ти, отрежи я и я остави в ръката му.
Луд умора няма — само се поти.
Луда мома по голямата китка се познава, а луд овчар — по голямата тояга.
Луди направили, мъдри развалили.
Лудите и несеяни никнат.
Лудите нямат чорбаджия.
Лудост се на пазар не продава.
Лудостта е сват с белята.
Луд свири, луд играе; който гледа, ум няма.
Лъжа без катинар.
Лъжа вода не гази.
Лъжа се с лъжица не сърба.
Лъжата върви по-напред, а истината — след нея.
Лъжата върви по-напред, ама далеч не стига.
Лъжата корен не хваща.
Любов и кашлица не се крият.
Лют човек приятел не държи.
Любов хубост не гледа.
Лятно време без аба, зимно време без храна не ходи!
Ляга с кокошките, ама става с петлите.
Лятоска царува, зимъска гладува.

Коя е вашата любима ваканция?
Пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com коя е вашата предпочитана дестинация за ваканция - на топло или на студено? 
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp