Copy
View this email in your browser
Май 2021 г.

Бележка на редактора 

Месец май е тук с празници и топло време - Великден е на 2-ри май, а Рамадан ще завърши на 12 май.
Новият срок за подаване на индивидуалните данъчни декларации за 2020 г. е 17-ти май вместо 15 април както обикновено. Ако все още не сте получили третия чек (stimulus payment) проверете на Get My Payment на страницата IRS.gov. 
На 23 май е концерта на училищетo и ще бъде в парк. Честит празник на буквите на всички ученици и учители, за които учебната 2020-2021 беше необичайна. По-долу ще намерите и форма за записване за новата учебна година.      

Топли пролетни дни. Честит имен ден на празнуващите на Великден. Бъдете здрави.
 
Даниела Начева
info@BulgariansinDetroit.com
     

Лалета от градината на Веси Харизанова

Покана за концерт на училище "България" на 23 концерт

Поздрав за Великден

Великден

Мецана - чевръста, засмяна,
облече нова, гиздава премяна.
Трапезата приготви, чака гости-
че свършиха Великденските пости.
Пристигат хитрата кума Лисана,
която вегетарианка лани стана.
И Кумчо Вълчо, който пък е на диета,
че излапа вчера цели две козлета.
Зайо-Байо крачи, важно, смело,
на горската полиция начело.
От Лиса и Вълчан не се страхува,
с тях днес Великден ще празнува.
Трапезата, отрупана, богата,
е радост за очите и стомаха.
Но душата, бедна, гладна чака
и нея да гостят - със дума блага...
Зайо-Байо, без да се тревожи,
реши съвет на всеки да предложи:
“Вълчо, вместо да гладуваш,
трябва ти да поспортуваш.
А за високия холестерол -
постни гозби и самоконтрол!
Забрави за мазните мезета-
за прасета, агнета, козлета!
Кума Лиса е за пример, ето
спря да гони зайците в полето.
Меца пък провизии зарежда,
към селските кошари вече не поглежда.
Само ти грешник си остана -
по-слабите да мъчиш не престана.
Но знай полицията всичко наблюдава,
и справедливост тя раздава.”
 
“Зайо-Байо, ти правилно го рече,
добри приятели да бъдем вече!
Аз не съм кротък по природа,
родил съм се вълча порода...
Щом пълната Луна навън изгрее,
злодейското, което в мене тлее,
разпалва се и ставам върколак-
жесток и кръвожаден - докато е мрак.
Дали съм крив или съм прав?
В гората всеки има своя нрав.
Но днес пред всички обещавам,
че ще се опитам да внимавам.”
“Ех, Вълчо, радвам се че ме послуша!
А аз ще посъветвам всеки в свойта къща,
да се заключва здраво през нощта.
Така ще се спаси от опасността.”
Меца се засмя и ги прикани
да бъдат братя. Като християни
да са заедно във делник и във празник,
и да забравят всеки вреден навик.
Лиса после вдигна тост,
обърна се към всеки гост:
“Традицията стара повелява
волята във трудности да се калява.
Но несгодите се срещат смело,
щом приятел те подкрепя в мъчно дело.”
И всички ведри и спокойни
започнаха гощавката доволни,
че вече няма да враждуват,
а заедно Великден ще празнуват.

Румяна Станчева

Детски стихове с Руми Станчева  

Представяме ви Румяна Станчева. Родом е от Павел баня, а от десет години живее със семейството си в Брюксел. Работи като финансист за Еропейската Комисия. Завършила е Икономическия Университет във Варна. Има 5 годишен син, с когото четат приказки и книжки за планетите, за динозаврите, и за пиратите. Интересува се от всичко по малко, обича да отглежда и снима цветя, да бродира, да приготвя сладкиши, да пътува и открива нови места. Първата й книжка със стихове за деца „Горски истории“ е издадена през 2020 г. Илюстрациите са на Галина Божилова. 
В момента подготвя втора двуезична книжка с преводи на стихотворенията на английски. Стихотворенията са подходящи за деца в предучилищна възраст и ученици в началните класове.


- Как се появи книжката „Горски истории“?
- “Горски истории” е първият ми поетичен, напълно любителски проект. Видя бял свят, като на шега, в много малък тираж, в началото на февруари 2020. Популяризирано на книжката не можа да се случи, както го бях замислила, заради започналата скоро след това пандемия. Идеята ми беше да организирам благотворително представяне и набраните средства да отидат за залесителна акция, за да има дървета и гори в България и след нас. А и нали за отпечатването беше изразходвана хартия...исках да се реванширам. 
Междувременно, в края на септември миналата година, Българската културна асоциация в Белгия организира първия си онлайн фестивал на българската книга. Научавайки за моята книжка от публикации във фейсбук, организаторите ме поканиха да я представя в рамките на фестивала. Така, съвсем неочаквано и за самата мен, трябваше да вляза в ролята на четец, за да запишем стихотворенията, а няколко от тях даже бяха анимирани. Можете да ги видите в YouTube, в канала на асоциацията. Достатъчно е да напишете в търсачката Горски истории с Руми.  


- Казват, че икономистите обичат числата, а ти обичаш думите? Имаш ли обяснение?
- Любовта ми към числата започна още в ранните ми ученически години. (Семенцата бяха посети от първите ми учителки по математика, Елена Стайкова и Мирка Димитрова, прекрасни хора и педагози, с които се виждам всяко лято.) Премина през небезизвестната казанлъшка матиматическа гимназия и ме отведе до сухите счетоводни науки... При излизането на книжката, един от някогашните ми състуденти съвсем чистосърдечно изрази изненадата си, че от един скучен счетоводител може да излезе такъв увлекателен разказвач.
Но и в същите ранни ученически години открих света на римите със забавните патилански истории на Ран Босилек. После разбрах, че е бил юрист по образование, но изоставя адвокатската си практика, за да пише за деца. Така че, явно във всеки от нас спи по един творец. В моя случай, будилникът беше моят син. Той скоро ще навърши 5 години и вече знае да пише всички букви, но още не проявява интерес към цифрите...

- Героите в творбите ти са животни - бухал, жаба, мечка. Кой се крие зад тези образи?
- Като цяло героите нямат прототипи. Някои от историите са вдъхновени от реални ситуации, други са напълно въображаеми. Детските пакости например, първоначално ме ядосват, но после ме развеселяват и се превръщат в рими:
Невинен 
През банята тече река от пяна.
А ако нарисувам облак на тавана,
дали ще ми повярва мама,
че от дъждеца е преляла нашта вана?

Отново невинен
В огледалото ни самолет се блъсна
и на парчета то се пръсна.
Тази пръчица вълшебна 
май съвсем е непотребна.

“Абра кадабра” повтарям аз
вече повече от час.
Но счупеното огледало,
не става и не става цяло...

- Какво послание изпращаш към своите читатели?
- Да бъдем добри. 
 
- Как намираш време за писане?
- Не ми остава много време за писане. Никога не сядам пред белия лист или екран без да имам вече някаква идея. Когато случка, гледка или асоциация спонтанно родят рима, бързам да си я запиша на момента. Случвало ми се е, вървейки по улицата, да записвам гласови файлове. А обикновено в късните часове на деня доразвивам тези нахвърляни и разхвърляни идеи.
Като стана въпрос за прототипи, неслучайно историите в книжката са разказани от името на господин Бухал. 
- Любовта към книгите, влиянието на учител или нещо друго е причината да хванеш перото?
- Да, от всичко това по малко. Благодарна съм, че имах късмета да попадна на прекрасни учители, като любимата ми първа учителка по български и литература, Калинка Манчева. Дългите летни ваканции, в които изчитах всичко, което ми попаднеше. Домашната ни библиотека има богата колекция от българска и световна класика, събирана с години от баща ми и дядо ми, в която и до ден днешен продължавам да ровя. Летните отпуски остават единственото време, когато успявам да чета. А и в онези далечни времена на моето детство нямаше изкушения като 24 часови анимационни канали, нямаше таблети, нямаше смартфони и компютри. Носталгията по това безгрижно и щастливо време е вплетена в моите, малко старомодно звучащи, стихотворения.  
Между другото, майка ми, с която много си приличаме (и тя е счетоводител по професия), също умее да римува. Може би някаква частичка от ДНК-то й, която е предала и на двете си дъщери, е отговорна за артистичните ни наклонности.

- Как разбираш кога едно стихотворение е готово и няма нужда от повече редакции? 
- Перфекционизмът не е сред моите добродетели. Богатството на езика позволява една мисъл, една идея да бъде изразена по безброй различни начини. Като пиша не се запитвам дали ще ползвам ямб или хорей, а се доверявам на чувството, на усещането за цялост.

- За какво ти се пише, а все не остава време?
- Мечтая да напиша текст за детски мюзикъл. Това ще бъде сериозно предизвикателство, но темата още не ме е намерила.

- Има ли хора, на които си посветила стихотворение?
- Шеговити стихчета и поздрави за празници съм посещавала на всичките си близки и приятели. Те създават много настроение и оставят мил спомен. Понеже, както казах, съм малко старомодна, за последните Коледи изпращам пощенски картички с послания в рими.

- Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
- Бих желала да поздравя всички читатели на "Българите в Детройт" с настъпващия Великден, да им пожелая крепко здраве и весел празник!

  Въпросите зададе: Даниела Начева 

Заявление за българско училище за учебната 2021-2022  

Българският културен център планува занятията на училище "България" за учебната 2021-2022 година да бъдат в присъствена форма с филиали в Трой и Плимут. Ако желаете вашето дете/деца да посещава училището, моля попълнете формата. Предлага се обучение от 4г. възраст до 8-ми клас.

Отвори врати детска градина с български собственик

Детска градина Marvelous Child Development Center (3236 Rochester Rd., Troy, MI 48083) за деца от 3 месеца до 5 години е създадена от Дияна Сарафова. Градината предлага напредничава познавателна програма на обучение и възпитание, био храна и екологична среда за растеж и забавление. Очаквайте повече информация в следващия брой.   

                  Църквата "Свети Климент" в Диарборн  

Рекорден брой гласували в Мичиган

Резултати за секцията в Детройт: гласували 204, 12 невалидни бюлетини, 192 валидни вота. Резултати по партии и формации. 
Комисията за изборите беше в състав: Деян Кожухаров, Пепа Иванова, Димитрия Начева, Жана Арабадживева и представител от България. 
 
"Благодарности към всички доброволци, отделили от времето си, за да работят през целия уикенд свързан с изборите. Поздравления за организацията!"
Бистра Макнев

Дивитините на баба. Тебе лъжа, мене истина. 

В тази рубрика вие, нашите читатели, може да споделите какви природни лекове знаете от баба си или други възрастни хора. Разкажете ни какво сте опитвали и какво помага на info@BulgariansinDetroit.com.

Ябълков оцет – използва се за регулиране на триглицериди (холестерол) и нормализиране на кръвната захар.
Ако решите да го пиете, стоплете вода като за чай и в 1 чаша вода добавете 1 л. ябълков оцет. Пие се сутрин на гла
дно докато течността е топла. Така няма да е кисела. Моят дядо го правеше и лекарката се беше учудила, че кръвната му захар се е нормализирала.  
Може да прочетете повече на сайта Webmd.com.  

 

Маргарита Томпсън 

Предлагам работа

Фирма 4 Ways LLC търси owner operators за работа с Амазон. Тръгване и прибиране на следващия ден в Мичигaн. Предлагаме карта за горивото и изготвяне на IFTA tax.
За контакти: Георги 586-873-4847, fourwaysLLC@yahoo.com

Пословици и поговорки с буква Б

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Те съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост — придобитият житейски опит и поуките от него.
Б
Бабини деветини.
Балък лозе копа, юнак вино пие.
Бащина поука — синова сполука.
Без захмет не се яде мед.
Без мокри гащи раци се не хващат.
Без наука няма сполука.
Без труд почивката не е сладка.
Бели кахъри.
Бели пари за черни дни.
Бисерът е малко зрънце, ама е на голяма почит.
Бистра водица, мирна главица.
Бий самара, да се сеща магарето.
Блага дума железни врата отваря.
Благословено вино, проклето пиянство.
Бог високо, цар далеко.
Бог помага, ала в кошара не вкарва.
Бог търпи, ама не спи.
Богат е, който е здрав.
Боднеш пръчка, пиеш вино.
Болен здрав носи.
Бостанджията иска дъжд, а керемидчията — слънце.
Буря в чаша вода.
Бърза като теле пред майка си.
Бързата работа — срам за майстора.
Бяга като дявол от тамян.
Брат брата не храни – тежкому който го няма.

Българското кино ни обединява

GLEDAM.BG е платформа за българско кино и театър. Зрители имат достъп до най-богатата колекция от български художествени и документални филми, анимации и театрални постановки, достъпни в целия свят.

В рамките на 3 дни всички български общности на съответния континент ще имаме достъп до 3 български филма за неограничен стрийминг. В края на седмицата - в неделя, ще имаме възможност да присъстваме на онлайн среща с част от екипа на някой от филмите. Творците ще очакват нашите въпроси и мнение за работата им. 
Партньорството между Държавната агенция за българите в чужбина и платформата Gledam.bg създаде идеята за турне на българското кино на 7 континента. Бъдете част от тази вълнуваща среща и кино-приключение. Ще публикуваме датите и линковете съвсем скоро.
 
Надяваме се киното да ни обедини, да поговорим за култура и изкуство и да се опознаем!

Полети до всяка точна на света с Балкан

       

Реклама
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp