Copy
View this email in your browser

Август 2022 г.

Бележка на редактора 

Август е като златна слънчогледова пита, с дъх на солено море, като шумно щурче в топла вечер, или сочна узряла диня. Радваме се на летните дни и запечатваме всеки спомен, за да ни топлят през зимата. 

Заповядайте на 28 август в Brinston парк в Трой на традиционния български пикник.
Очакваме вашите писма за летни ваканции, какво научихте и с кого се запознахте на info@BulgariansinDetroit.com.

Бъдете добри и се усмихнете. 
                                                                                                         
Даниела Начева 

Покана за пикник на 28 август

Първият учебен ден е на 17 септември


 

Представяне на различни държави на 27 август  

Ако искате да участвате на българската маса, моля пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com.
 
 

Изложба "Българските медии по света"

През месец юли в Народното събрание се откри изложба с фотоси и документи, свързани със създаването и развитието на български медии зад граница. Инициативата е на председателя на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и се реализира съвместно с Българската телеграфна агенция (БТА). Планира се изложбата да стане пътуваща и дигитална.  В изложбата беше включено и нашето издание "Българите в Детройт".  

"Решихме, че е добра идея да представим в парламента български издания зад граница, за да можем да популяризираме сред българските парламентаристи това изключително достойно усилие – възрожденско, истинско, вдъхновяващо". С тези думи председателят на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина Антоанета Цонева откри в Народното събрание изложбата на БТА „Българските медии по света“. 

Източник: БТА :: Изложбата "Българските медии по света" на БТА показва лицето на родната журналистика зад граница (bta.bg)

Да се запознаем с Франческа Илиев

Едно младо българско момиче, дете на емигранти-българи Кремена и Люсиен Илиеви от Рочестър, щата Мичиган завърши с отличие гимназия през юни и беше обявена за ракета №1 по тенис на училището си (снимки бяха публикувани в миналия брой на вестника). Това се случва 10 години след като лекарите казват на Франческа, че няма да може да тича заради последствия от инцидент. Научете повече за борбеното момиче от интервюто с нея.    

 - Какво е да си на младо момиче на 18 г. в САЩ с родители българи?
- Има както много плюсове, така и минуси, но не бих променила нищо. Трудно е понякога, защото родителите ми не са завършили колеж в САЩ и когато не разбирам нещо, не мога да ги питам. Но няма нищо, което да обичам повече от това да мога да покажа българските традиции: от мартеничките, които подарявам на всичките си приятели, до това да ги уча на български думи, да играят хоро и много други.

 
- Кое е най-голямото ти постижение, с което се гордееш?
- Аз по принцип страшно много се старая в училище за оценките ми, но най-много се гордея с факта, че се научих как да балансирам това, което обичам да правя, като същевременно поддържам оценките си високи. Тренирах тенис всеки ден, ходих на фитнес и при възможност излизах с приятели и поддържам връзка с всички, които обичам в България. Също се гордея с това, че знам какво искам от живота и знам че съм на път да го направя. Ще уча в Michigan State University, специалност неврология и след това ще продължа в медицинско училище.
 
- Разкажи ни какво точно се случи с теб, когато беше на 8 г.? Кой беше най-трудния момент от болницата до първите стъпки? 
- Когато бях на 8 години, паднах през прозорец и скъсах нерв на десния си крак. Имах над 500 шева и прекарах около два месеца в инвалидна количка. Най-трудният момент за мен беше, когато лекарите ми казаха, че няма да мога да правя нещата, които обичам - да тичам, а и самото ходене щеше да е изключително трудно. Въпреки всичките лоши прогнози, аз не спирах да казвам, че ще се възстановя и след 3-4 месеца започнах пак да тренирам и да тичам. Даже се върнах при лекарите, за да им покажа.

 
- Как помагаш на твои съученици или други младежи, изпаднали в трудна ситуация?
- Винаги съм обичала да помагам на други по различни начини. След моя инцидент напълнях и станах много немотивирана. Преди две години започнах да вдигам тежести и свалих 30 килограма. Сега си поставих за цел да помагам на хората да започнат своя фитнес програма и дори тренирам много хора в различни фитнес зали. Публикувам информация в социалните мрежи с желанието да помогна на колкото се може повече хора (TikTok @francheskailiev, Instagram @frannyslifts).
 
- Промени ли пандемията твоя начин на живот и на семейството ти?
- Честно казано, пандемията промени моя живот и семейната динамика към по-добро. Преди чувствах, че нямам време за себе си и не знаех какво да направя и как да се мотивирам. Пандемията ми даде тази възможност и започнах да тренирам и да се фокусирам върху това, което искам от живота си. Също така се сближих много повече с майка ми и брат ми, защото постоянно бяхме заедно.
 
- Къде се виждаш след 5 години? 
- След 5 години се виждам завършила Мичиганския университет и готова да започна медицинско училище. Надявам се да разширя присъствието си в социалните мрежи по отношение на фитнеса. Също така се надявам да бъда в България през голяма част от лятото.
 
- Как изглеждаше един добър ден от живота на ученичка в 12-ти клас? А лош ден?
- Един добър ден за мен в 12-ти клас беше добре балансиран. Ден, в който можех да се съсредоточа еднакво върху училището, фитнеса и социалния живот, ден с малко стрес. Лошият ден обикновено се въртеше около училищната работа. Понякога наистина трябваше да оставя всичко останало настрана и да уча с часове заради трудните класове и многото изпити.
 
- Какво намираш в България, което го няма в Мичиган? 
- Освен най-близките ми приятели и повечето роднини, намирам спокойствие в природата и начина на живот. Също така мисля, че хората са по-топли и по-свободни. Обичам да ходя там и да бъда сред българската култура.
 
- Какво би пожелала на читателите на вестника? 
- Едно от най-важните качества на човека е постоянството. Толкова е лесно някой да ти каже, че няма да можеш да се справиш. Като се има предвид, че направих това, което трябваше да бъде „невъзможно“, считам че всичко зависи от начина на мислене и целите ни. Никой не познава вас и вашите възможности по-добре от самите вас.
 
БЕЛ.РЕД. Франческа знае да чете и пише на български език благодарение на уроците на баба Стефка. Въпросите зададе: Даниела Начева.      

Диана Томов - български консултант за недвижими имоти

Пo червения килим

Ние остаряваме докато света се върти.
Ние остаряваме докато сбъдваме мечти. 
Гониме химери и имаме амбиции
да живеем като римските патриции.

Днес ще се опитам да акцентирам върху архитектура на човешката душа. Бих искала да съм творец в този свят, а не просто само творение. Но е трудно да си скромен, когато си съвършен. (Фалете ме уста, оти ке ви ....). Драмата на съществуването не е в това да умреш, а в това никога да не започнеш да живееш. Всеки изгрев е начало. Всеки залез ни дава време за равносметка на отминалия ден. А на вас случвало ли ви се е, когато се събудите да търсите причина заради, която си струва да живеете? Аз понякога не знаех защо живея, а когато знаех, не беше убедително и достатъчно мотивиращо. А случвало ли ви се е внезапно да се събудите с чиста съвест? Не искам да ви плаша, но това може да е първия признак на Алцхаймер. Съветвам ви да се пазите от собственото си безразличие, което може да ви направи безлични. Защото понякога, за да се случат драматичните събития в живота, не е достатъчно лошите да правят нещо, а е достатъчно добрите да не правят нищо. Ако Раят не е в теб самият, ти никога няма да влезнеш в него. Малко трудно е да правя дисекция на душата с моите поостаряли и извадени от нафталина виждания. Дойдох в Америка и станах неудачник от световна класа, но свикнах и взе да ми харесва. Но пък за сметка на това, вижте колко широко скроена обща култура, придружена с професионален  прагматизъм, съчетан с авторитарен сюрреализъм блика днес от мен. А вие с пълни шепи грабете от този безценен извор на мъдрост и съвършенство. 
Е, па те така, а стига за сега! 

Емилия Димитрова

Health and Life Insurance

Ако имате въпроси за здравни застраховки, потърсете Людмила Новикова.
Говори английски и руски език. 
 

Multiple options tailored to you needs:

  • Obamacare (Marketplace Insurance) - Open enrollment November 1 - January 15
  • Short Term Medical Insurance
  • Dental, Vision and Supplemental Insurance
  • Accident Insurance
  • Critical Illness Insurance
  • Life Insurance
  • Travel Insurance

There is a new law for unexpected bill in out of network facility. Please call 248-924-8480 Luda for details.   

Магазин ATKO с богат асортимент от български стоки 

Магазините АТКО предлагат богат асортимент от българско сирене, пушено месо, луканка, салам Петрохан, кебапчета и кюфтета, европейски вафли и шоколади и много други. Всеки ден се пече баница и хляб, толумби, баклава и различни сладкиши.   
ATKO Market and Bakery
46733 Hayes Rd, Shelby Township, MI 48315, (586) 739-6690
и
31245 8 Mile Rd Livonia, MI 48152, (734) 655-0011
Работно време: 8:00 – 20:00 ч. всеки ден
Любими български продукти за трапезата! 

 

Пословици и поговорки с буква P

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Те съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост - придобитият житейски опит и поуките от него.

Работата да се бои от тебе, не ти от нея.
Работата му работи.
Работата на ум учи.
Работата не грози човека, мързелът го грози.
Работи без плата, че не ходи без работа.
Работи като буболечка, яде като мечка.
Работи като хала.
Работи от тъмно до тъмно.
Работи така, като че ли ще живееш сто години, а живей така, като че ли ще умреш утре.
Разпасал се като ахиевски читак.
Рано пиле рано пее.
Рове ко црно магаре у падину.
Рибата в морето, а ний туряме котлето.
Рибата още в морето, той приготвил тигана.
Рибата се вмирисва откъм главата.
Ритна камбаната.
Ритна попа в гъза.
Ръждясали му парите в кесията.
Ръка, ръка мие за да бъдат и двете бели.

Полети до всяка точка на света с Балкан

       

 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp