Copy
View this email in your browser

Ноември 2022 г.

Бележка на редактора 

През ноември в САЩ се празнува Деня на благодарността.В редакцията пристигна писмо от нашите сънародници Иван и Нели Кондеви от Уиксъм. Сигурна съм, че всеки има на кого да благодари. Направете го!  

На 19 ноември ще имаме възможност да гледаме комедийния артист Доналд Мик Неър и неговите впечатления от живота му в България. Операта в Детройт представя "Фауст" с участието на Робърт Помаков, чийто баща е българин. Научете повече за талантливия певец от интервюто по-долу.

Не пропускайте новия разказ на Зорница Иванова за есента. Погледнете есенната премяна на дърветата около вас и се усмихнете.
 
Даниела Начева
info@BulgariansinDetroit.com, Facebook: DanielaVeleslav 

От нашата поща  

Чрез вестника на българите в Детройт искаме да поздравим нашите сънародници с настъпващите светли празници и им пожелаем пълна маса с благодарности, по-спорна и по-здрава Нова година.

Специални поздрави за д-р Ганка Спасова за нейните животоспасяващи мерки и грижите, които положи за нас. Здраве и успех в професията.

Поздрави за подкрепата и помощта през последните 20 години в САЩ на Мима и Георги Йовчеви, Маргарита и Чавдар Стоянови, Мима и Ангел Чолеви, Росица и Стойчо Георгиеви, Виолета Николова. 

Нели и Иван Кондеви, Уиксъм    

Печат за двуезичност  

На 9 октомври нашата дъщеря Ана Йорданова, която е ученичка в 12-ти клас се яви на изпит по български език. Изпитът се проведе от преподавател в катедра „Чуждестранно и езиково обучение“ към Софийския университет „Св.Св. Климент Охридски“. Ние дойдохме в Детройт, когато тя беше на 6 години и се научи на чете и пише в българското училище.    
 
Искаме да изкажем благодарност на Даниела Начева, която организира провеждането на изпита, а таксата беше платена от Българският културен център. Благодарение на успешно взетият изпит за владеене на чужд език на университетско ниво и Печат за двуезичност от щата Мичиган, Ана ще бъде освободена от изискването да учи друг чужд език в университета, където смята да продължи.

Подготовката за изпита включваше примерни тестове по български език в четири раздела - говорене, четене, слушане и писане. 
Горещо препоръчваме на всички бъдещи студенти, завършили обучение в училище “България” в Детройт или учили самостоятелно в къщи да се свържат с г-жа Начева и да обсъдят възможността да се явят на този изпит. Дори да решат да учат друг чужд език във висше учебно заведение, това би бил трети език, който знаят добре. Владеенето на чужди езици ги отличава при търсене на работа като по-добри кандидати.

С благодарност,
Елена и Стефан Йорданови

За първи път в Детройт 

В българското училище учим и се забавляваме  

По инициатива на родителския съвет към българското училище на 29 октомври децата украсиха тиквички за празника на Хелоуин.
Учениците от филиал Плимут бяха подготвили програма за отбелязване на Деня на будителите, която включваше кратка история за будителите с акцент върху дейността на Паисий Хилендарски, създател на “История славянобългарска". Учениците от 3-5 клас прочетоха одата “Паисий” от Иван Вазов и изпяха песента “Народните будители”. Децата от подготвителната група представиха стихотворението “Де е България” от Иван Вазов. Тържеството завърши с песента “Химн на народните будители” и почерпка, организирана от родителите.
  

Статия за професор Илиана Милър  

Илиана Милър е професор по английски език и хуманитарни науки в Mid Michigan Community College в Mount Pleasant, Мичиган повече от 20 години. Студенти от колежа я интервюират за научен проект за ролята на политиката във висшето образование.
Д-р Лусия Елдън, професор по философия, написва статия с най-важните точки от интервюто: https://bit.ly/3MofH0F


  

Операта "Фауст" с българско участие

Операта в Детройт е включила в репертоара си за този сезон представлението "Фауст". Ролята на Мефистофел ще се изпълни от Робърт Помаков. Може да подкрепите таланливия певец на 12 ноември, събота от 19:30 ч, на 18 ноември, петък, 19:30 ч. и 20 ноември, неделя от 14:30 ч. Операта се изпълнява на френски език с английски субтитри. https://detroitopera.org/season-schedule/faust/

Робърт е роден в Канада през 1981 г. Баща му е българин и е дошъл в Канада през 1968 г. Той е бил главен инженер на западногермански пътнически кораб с български екипаж и дезертира, когато пристигат на пристанището в Монреал. Робърт свири на пиано от 3г., учи в музикално училище и на 11г. открива, че му харесва да пее. Носител е на редица награди от конкурси и репертоарът му постепенно се обогатява с всяка изминала година. Пее на френски, руски, немски, италиански и английски, тъй като смята, че всеки език има богатство, което се предава най-добре в оригинал. Запознат е с българското оперно и хорово пеене и негов идол е Борис Христов.

Специално за читателите на вестник "Българите в Детройт" Робърт отговори на няколко въпроса:
- Имате много международни награди и признания, включително и от България. Коя е най-ценната за вас?
- Една от най-милите награди е тази от България. За мен е много важно да продължа голямата певческа традиция, която българите са дали на света. След като съм учил и уча от велики български певци, чувствам, че тази традиция е част от моята ДНК и нямаше да имам живота, който имам днес, ако не бяха тези традиции и история.

- Какво си спомняте от посещенията в България?
- Бил съм много пъти в България, тъй като баба ми живееше в Русе до смъртта си през 2007 г. Първият ми път беше през 1988 г. с брат ми. При това първо пътуване помня, че посетих София, Пловдив, Русе и Златни пясъци. По време на посещенията видях голяма част от страната, като любимото ми място беше Търново. Определено имаше културен шок, пътувайки от Канада до България, но някак си почувствах връзка, сякаш се прибирах у дома. 

- Как поддържате връзка със семейството и приятелите си при толкова натоварен график?
- Майка ми, брат ми и сестра ми живеят в Торонто, където съм и аз, когато не пътувам (кариерата ми ме кара да пътувам около 10 месеца в годината). Тъй като сме в един и същи град, е по-лесно да поддържам връзка и да се виждаме. Израснах в Торонто и се върнах там след завършване на образованието си във Филаделфия и поддържам много от приятелствата, които имах от малък. Връзката със семейството и приятелите прави турнетата по-лесни. Освен това, близките ми пътуват с мен по света, за да видят изпълненията ми.

- Какво е вашето послание към българите в Детройт и към тези, които ще дойдат да ви гледат в операта "Фауст"?
- Бих казал, че това е една от най-красивите и известни френски опери, писани някога. Освен това е на базата на романа на немския поет Гьоте и е една от най-очарователните и изучавани легенди в човешката история (човек, изкушен от дявола). В личен план ролята, която изпълнявам, беше основна роля на Борис Христов и Николай Гяуров, така че мога само да се надявам да подражавам на тяхното величие.

Да пожелаем успех на Робърт и още много изяви на международните оперни сцени. 
      


 
БЕЛ.РЕД. Благодарим на д-р Невин Чаушева за информацията, че Робърт Помаков е сред изпълнителите

По червения килим  

Ако трябва да бъда откровена ще си призная, че с предубеждение отидохме на постановката "Ние българите". Театър без декор, само с двама артисти, малко постно ми се струваше всичко това. Спомних си, че Зуека на кандидатстуденския изпит във ВИТИЗ казва първия куплет на стихотворението "Блада за комуниста" и блокира, когато блясват прожекторите и го завладява магията на театъра. Е, как тогава ще изкара цели два часа на сцена пред "блясъка" на очакващата ги с нетърпение публика. Но когато Васил Василев - Зуека и Влади Априлов излязоха на сцената, завладяха публиката с целия си магнетизъм. Изчезнаха границите, стопи се разстоянието и всички ние се потопихме в съвременната реалност на Родината. Нямаше нужда да ни гъделичкат, за да се смеем. Цялата зала се заливаше от смях пред тънкия хумор, с който бе написана постановката. Но си мисля дали театър "Сълза и смях" не е кръстен на нея. Те ни поднесоха по най-забавния начин грозната и тъжна реалност на политико-икономическата "пандемия", която вилнее в момента в България. Ударихме дъното, но с пословичното си "българско трудолюбие" придължаваме да ровим в калта. С това си обяснявам написването на втора част на романа "До Чикаго без назад". От сърце благодаря и на двамата талантливи артисти за удоволствието, което ни подариха и за смях през сълзи, с който ни пренесоха в реалността на разпадащата се, но любима България.     

Емилия Димитрова 

Презентации за България

Мария Фогараси представи презентация за България в библиотеката в Ан Арбър на 18 октомври и в библиотеката в Плимут на 19 октомври. Лекцията включва разнообразна историческа и туристическа информация за страната. Посетителите с интерес слушаха за непознатата държава и задаваха различни въпроси.    
Мария е чудесен посланик на България в Детройт! Благодарим от сърце!   


Снимките са от събитието в Плимут. 

Даровете на есента 

Онези от вас, с които се знаем отдавна, вероятно знаят, че през 2016г. нашето семейство се премести да живее от САЩ в България. Прекарахме там три години, които за мен остават едни от най-щастливите в живота ми. След толкова време живот в чужбина, душата ми жадуваше за благодата на родината - за красивите пейзажи, вкусната храна, сладката вода, добрите хора… Вероятно обличам това време в прекалена романтика — чак пък толкова, може би ще кажат някои. Така е, нито едно място не е идеално, но може би родината се доближава до идеала все пак. Особено когато си бил далеч от нея с години.

Когато съпругът ми не успя да намери подходяща работа в България, през 2019г. се върнахме да живеем отново в Щатите. Тази огромна промяна, която скоро беше последвана и от световната пандемия, беше трудна за мен. Да напуснеш родината си не за първи, а за втори път не е никак леко. Знам, че някои от вас също са преживели сътресението да смениш дома си и страната си и разбирате чувствата, свързани с това изживяване.

Сега живеем далеч от България, но може би именно заради това тя грее още по-ярко в сърцето ми. България е вдъхновението, което стои зад толкова много неща в ежедневието ни - тя е в ястията на трапезата ни, в разговорите ни, в българското училище, което децата ми посещават и в което аз преподавам в събота, в плановете ни за лятото… Най-вече, България е вдъхновението, което стои зад моето творчество за деца.

След събитията, за които ви разказах, се чувствам още по-отдадена на мисията си като детски автор. Чрез творчеството си желая да вдъхновя българчетата по света да опознаят България и българската култура и да се гордеят със своя български произход. Продължавам да пиша кратки разкази и романи за деца, които ще споделям с вас когато са готови. Моля, споделяйте ги и с ваши приятели, за да достигнат те до повече българчета!

 НОВ КРАТЪК РАЗКАЗ ЗА ДЕЦА

Моят най-нов кратък детски разказ се казва “Даровете на есента”. В него героят Тони помага на семейството си да съберат узрелите плодове от градината на село. От разказа децата ще научат специфични думи и изрази, свързани със събирането на реколтата, като например РЕКОЛТА, ЗРЯЛ, УЗРЯЛ, БЕРА, СЪБИРАМ, НАБИРАМ, ОБИРАМ, ЗИМНИНА, ВАРЯ СЛАДКО, КОМПОТ, ОБИРАМ СИ КРУШИТЕ.

Както винаги, след разказа има закачливи въпроси към текста. Можете да прочетете разказа на този линк. Надявам се, че разказът ще ви накара да се усмихнете и че децата ви и учениците ви също ще го харесат.

Това е всичко за този път. Благодаря ви, ако сте стигнали до края на този имейл - ценя факта, че прочетохте думите ми. Зная, че всички българи по света ни свързва обичта към родината както и безграничната обич към децата ни. Това ни прави близки и за мен е чест, че мога да споделя историята си и творчество с вас и семейството ви! Ако искате да ми споделите своята история така, както аз ви споделих моята, моля отговорете на този имейл. Ще се радвам!

Сърдечни поздрави,
Зорница Иванова, zivanova2010@gmail.com

Да помогнем на Ицето да върне живота си 

Здравейте, казвам се Христо Петров Бушняшки или накратко Ицо, на 42 години от град Червен бряг. Болен съм от МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА (МС) - Вторично прогресивна форма. Като на всеки човек в нужда, ми е трудно да пиша за себе си, но ще се опитам да ви разкажа малко повече моята МС история.
 
През 2009г. ме диагностицираха официално, реално съм имал симптоми няколко години преди това. Тогава не съм и обърнал много внимание, защото го отдавах на преумора от работа (бивш барман съм). Един месец преди поставянето на диагнозата, тези мои симптоми от миналите години се показаха всички заедно и се задържаха над 30 дни. Тогава вече стана странно/страшно, започна едно обикаляне от кабинет на кабинет, от изследване на изследване. Накрая, след ЯМР, "светнах като коледна елха" и чух страшната диагноза Множествена Склероза. Лезиите ми бяха разположени както в главния, така и в гръбначния мозък.
  
Започнах лечение по ЗДРАВНА КАСА, назначено от МС невролог. В началото се чувствах добре, колкото може да се чувства добре болен от МС, но в последствие лечението спря да работи и преминах от пристъпно - ремитентна форма във вторично - прогресивна, а за нея тогава нямаше никакви лекарства в световен мащаб. Единствената алтернатива за мен бе да се включа в лечение от така наречените ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ПРОГРАМИ. Беше ме страх, но се чувствах горд от това, че по някакъв начин помагах на другите болни и давах надежда не само на тях, но и на техните близки. 
  
За съжаление, оказа се че и това лечение не ми помага, но аз не се отказах да търся нещото, което би ми помогнало да съм по-пълноценен и по-полезен както на себе си, така и на близките си. И след дълго търсене ГО ОТКРИХ!
 
Това е терапията HSCT - преминаване на курс от агресивна химиотерапия и присаждане на собствени стволови клетки, която се извършва в Москва - институт Максимов, болница Пирогов. Клиниката там е дала шанс за нов живот на множество болни от автоимунни заболявания и е една от водещите в световен мащаб, провели терапията върху болни от множествена склероза.
Но тъй като офертата за лечение е €50 000 плюс 5 000 евро за транспорт и други разходи (виза, самолетни билети и т.н.) или общо €55 000, е непосилна сума за мен и моето семейство, се обръщам към всички вас, добри хора, с призив за подкрепа.
 
 Моля помогнете да върна живота си!
 
  БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ НА ВСИЧКИ, КОИТО БИХА СЕ ВКЛЮЧИЛИ!

 БАНКОВА СМЕТКА IBAN:BG67STSA93000029426356, 
 BIC: STSABGSF БАНКА ДСК
 титуляр ХРИСТО ПЕТРОВ БУШНЯШКИ основание ДАРЕНИЕ

 Revolut:@800801hpb на бележка „NOTE” моля да отбелязвате „ДАРЕНИЕ“ 

PayPal: porcypig@abv.bg

 

Продавам седмична ваканция в Summer Bay Orlando Florida за периода 12/10-12/17/22, едностаен апартамент (1 bedroom, sleeps 4), обзаведен. Има безплатен автобус до Дисни парковете. Има възможност за други дати, както и двустаен апартамент (2 bedroom, 6-8 човека). За повече информация позвънете на Наси 248-227-4562. 

Диана Томов - български консултант за недвижими имоти

 

Поkана за празник на Свети Климент на 13 ноември  

 

Честито бебе

Пословици и поговорки с буква У

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Те съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост - придобитият житейски опит и поуките от него.

У всекиго има съвест, ала блазе томува, комуто е чиста.
У всекиго има троха чест.
У всекиго се намира за една пара ум.
У грънчар ново гърне няма.
У девет възли вързва една пара.
У зетя тъпан бие, а у невястата хабер нямат.
У когото е питата, у него е и ножът.
У краката лъснат, у главата блъснат.
У момата тъпан тупа, у момчето хабер няма.
Убиец не е, който прави ножове, а който убива с тях.
Увира се като конска муха под опашка.
Угоил се като дунавска свиня.
Угоил се като ялова крава.
Удари го на бяг.
Удари го на живот.
Удари го на молба.
Удари го през просото.
Удари келепира.
Удари кьоравото.
Удари му брадва о камък.
Ударил яйца на масло.
Ударила му косата о камък.
Уйдиса му на акъла.
Уловил я за опашката.
Ум — море, акъл — бръснач.
Ум — море, глава — кофа.
Ум да дават — много, пари — никой.

Магазин ATKO с богат асортимент от български стоки 

Магазините АТКО предлагат богат асортимент от българско сирене, пушено месо, луканка, салам Петрохан, кебапчета и кюфтета, европейски вафли и шоколади и много други. Всеки ден се пече баница и хляб, толумби, баклава и различни сладкиши.   
ATKO Market and Bakery
46733 Hayes Rd, Shelby Township, MI 48315, (586) 739-6690
и
31245 8 Mile Rd Livonia, MI 48152, (734) 655-0011
Работно време: 8:00 – 20:00 ч. всеки ден

Любими български продукти за трапезата! 

 

Health and Life Insurance

Ако имате въпроси за здравни застраховки, потърсете Людмила Новикова.
Говори английски и руски език. 
 

Multiple options tailored to you needs:

  • Obamacare (Marketplace Insurance) - Open enrollment November 1 - January 15
  • Short Term Medical Insurance
  • Dental, Vision and Supplemental Insurance
  • Accident Insurance
  • Critical Illness Insurance
  • Life Insurance
  • Travel Insurance

There is a new law for unexpected bill in out of network facility. Please call 248-924-8480 Luda for details.   

Полети до всяка точка на света с Балкан

       

 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp