Copy
View this email in your browser
Февруари 2021 г.

Бележка на редактора

Добре дошъл и на Малък Сечко. Не знам защо, но тази година хич не ми се нрави студа и снежното време. Казват, че след всяка зима, идва пролет. При това, ние българите, имаме Баба Марта.
Още повече ми харесва японската поговорка (виж снимката), че една добра дума ще те топли и през трите зимни месеца.
А дотогава ви предлагам да се запишете за безплатни Zoom класове на сайта GetSetUp www.getsetup.io .
Даниела Начева, info@BulgariansinDetroit.com
 

Музикална вечеринка на 19 февруари 

       

 zoom.us/j/96920759832

Полети до всяка точна на света с Балкан

       

Българските граждани в САЩ ще могат да гласуват на 4 април 

На 4 април 2021 г. ще се произведат избори за народни представители за Народно събрание на Република България. 
За да се образува избирателна секция в Детройт е необходимо наличието на не по-малко от 60 избиратели, заявили желание да гласуват в изборите за народни представители. За място, където ще гласувате, впишете Детройт (или Detroit).   
Всеки български гражданин, който има право да избира при изборите за народни представители и желае да гласува, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (9 март 2021 г.) чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия. В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната, в което желае да гласува, и настоящ адрес (адрес на пребиваване) в съответната държава. 
За повече информация за електронното заявление и информация за гласуването извън страната следете официалната интернет страница на Централната избирателна комисия – www.cik.bg, и официалната интернет страница на МВнР.

Нова рубрика: В жълтата лента 

В новата рубрика “В жълтата лента“ може да споделите с нас онези препятствия и глупави ситуации, в които сте изпадали като новопристигнали имигранти в САЩ. Няма начин да нямате такива - дали благодарение, че не познавахме културата на тази страна, или че не знаехме добре езика. Имената ви ще се пазят в редакцията, а „злополуките“ ви ще ни разсмеят. Споделете и се засмейте – имаме нужда от това.
Бел.Ред.

И започваме:
„Пристигнахме със съпругата си в САЩ преди около 20 години. Казаха ни, че можем да караме с българските си шофьорски книжки за 6 месеца, преди да вземем американски. Пак приятели ни обясниха основните правила, които да знаем, когато караме тук.
Помислихме, че ще се справим!
Една вечер съпругата ми се прибира след работа, влиза вкъщи и казва радостно: “Знаеш ли, че тук има едно платно с две жълти ленти отстрани? Караш в нея спокойно, няма никой друг там!“

И слава богу!
 
„Работим със съпругата ми около два месеца на две работи, без почивен ден. Най-после става така, че една събота сутрин и двамата сме вкъщи. Решаваме да се качим на колата и да разгледаме „нашия“ град.
Минаваме покрай къща, до която има надпис  “Garage Sale”. Превеждаме си го веднага – продава се гараж. Започваме да мислим по-задълбочено: „Как така ще си продаваш гаража, а ще живееш в къщата?“ След секунда виждаме, че гаражът е пълен с дрехи. Изпадаме в още по-голямо недоумение: “О, значи тези хора са използвали гаража за гардероб и сега продават и него, и дрехите?"
              

Роман на Румяна Халачева за българския дух  

Наскоро прочетох книгата на Румяна Халачева „Дълбините на духовността“. Авторката бе любезна да отвори на няколко въпроса специaлно за нашите читатели. Пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com и ще ви я изпратим, за да я прочетете. Бел.Ред.

- Как бихте представили книгата с няколко изречения?
- Най-краткото определение на „Дълбините на древността” е роман за българския дух. А по-подробно – това е съвременен роман, преплетен с най-важните моменти от българската история, в търсене на изгубения български дух и начините за възраждането му. На страниците на книгата оживяват знакови личности от дълбока древност до наши дни. Прочитайки я, можем да си отговорим на въпроси като: Кои сме ние? Откъде идваме и накъде отиваме? Какво е мястото ни в глобалните политически игри? Как един човек и един народ могат да променят съдбата си? Каква е тайната на здравето и щастието? Тази книга обединява много ценни и лично изстрадани знания в увлекателна форма, която се чете като приказка. С благодарност към читателите, които ми писаха, ще кажа, че много от тях я  нарекоха „прекрасна“, „изключителна“, „велика“, „книга, в която светлината надделява над мрака и доброто получава нов шанс“ и дори „книга на книгите“ , „книгата на 21 век на България“ и „най-великата книга за българите“. Но съм далече от мисълта, че ще се хареса на всички. В нея има спорни теми. Вероятно няма да я приемат хора, които вярват дълбоко, че светът се ръководи от почтени, добри и умни политици; че медицината има за цел да лекува хората; че западният обществен строй е съвършен или че официалната история е истинската.

- Кога и как ти дойде идеята за книгата?
През 2010 вече бях осъзнала, че не ми е достатъчно да работя извънредно много, за да осигурявам повече блага на себе си и семейството си. Имах нужда от нещо друго, което да подхранва духа ми. Случи се така, че неочаквано се върнах към руското изкуство, в което честта, благородството и добротата са на почит. То ми даде началния тласък. Един ден вътрешният глас просто ми каза „Сядай и пиши! Време е да изпълниш детската си мечта“. Започнах романа, без да имам никаква представа с какво се захващам. Не знаех накъде да поведа историята, нито как да я завърша. Тогава чаках знаци и подсказки. Те идваха и книгата се развиваше леко и плавно. Внушението „отгоре“ беше, че трябва в силно увлекателна форма да дам много важни знания на тези, които са готови за духовно развитие. От отзивите на читателите на книгата ще видите, че тя носи необикновен светъл заряд, който измъква хората от кризи и отчаяние, помага им да решават проблемите си по най-положителния начин, да развиват своите души, да изграждат нови качества, разпалва родолюбието им, дори лекува тежки болести. Тези ефекти могат да се обяснят само с огромната енергия на Светлина, Любов и Добро, които  други сили вложиха в нея.

 - Била ли си във всички държави и градове, които героинята Радина посещава? 
- Била съм в някои от тях, а в други са били много близки до мен хора и съм предала техните преживявания. Всички места, описани в книгата са истински. Всеки герой има действителен първообраз в живота – някои дори присъстват с истинските си имена. Огромната част от случките и разговорите са истински. Измислена е главно общата история, която разказвам.

 - Как виждаш ролята на децата на Радина?
- Децата на Радина са децата на Новия свят – светли, благородни, извисени, добри. Обърнете внимание колко необикновени деца с прекрасни одухотворени лица и изключителни способности се раждат вече дори в съвсем обикновени семейства. Тяхната роля е да създадат бъдещия по-добър свят.

- Радина е оптимист и книгата има хубав край. Предстоят избори в България. Какво очакваш да се случи?
- Очаквам да се случи същото, което стана в САЩ – подмяна на изборния вот и опит за налагане на неофашизма, който вече се шири в Западна Европа. „Дълбоката държава“, за която говореше Тръмп,  опитва да постави света и човека под пълната си власт. Но в България няма да успеят. Поне не задълго. Дори вярвам, че ние ще поведем похода срещу новозараждащото се световно насилие. Предречено е от не един доказан пророк (Ванга, Дънов, Слава Севрюкова), че следващите 10 години ще бъдат много тежки за планетата и човечеството и цели държави и народи ще изчезнат (от картата или изобщо). Особено тези, които имат тежък кармичен дълг заради причинено огромно страдание и ограбване на останалия свят. Сред тях са САЩ, Англия, Германия, Франция, Холандия, Белгия, Испания, Португалия, Турция, отчасти Гърция, Русия и т.н. А България, изплатила огромната част от тежката си карма с петвековното турско робство, ще бъде подмината от катастрофални беди. Неслучайно тези пророци съветват всички българи да се приберат в родината си най-късно до 2025 година. Но се опасявам, че тук срокът е дори по-къс от 2025. С две думи - очаквам добро за България на фона на огромни предизвикателства за света.

 - Какво те зарежда с енергия – природата, семейството, пътуванията или нещо друго?
- Слънцето и любовта.

- Обикновено целта на автора е книгата да достигне до много читатели. Каква е тоята?
- Моята цел е не просто книгата да достигне до много хора, а да ги събуди, съживи, зареди, да ги накара да мислят, да им помогне да изгонят мрака от душите си и по този начин да направят света по-добър.

 - Как може да се купи книгата?
- Чрез страницата на Българска книга зад граница, https://bgknigite.com.

- Какво е твоето пожелание към българите в Детройт?
- Бъдете здрави, будни и смели, защото всичко в този свят зависи от нас!


Въпросите зададе: Даниела Начева  

Да готвим вкъщи с майстори готвачи

Check out the Oakland County Farmers Market’s Facebook page for the next virtual installment of the 2021 Discover Michigan Fresh series at 10 a.m. Saturday, Feb. 6. https://www.facebook.com/705792476143864/videos/799167494349334
- Feb. 6, What is Seasonality and Carrots
- Feb. 20, The Five Food Groups at the Farmers Market and Onions
- March 6, Make it Yourself - Add a Fruit or Vegetable and Salsa
- March 20, Eating a Healthy Plate and Sweet Potatoes

Robin Danto, extension educator with Oakland County MSU Extension, will present interesting ways to use root vegetables to create fabulous meals. The Discover Michigan Fresh series will continue through March 20. The Oakland County Farmers Market is open from 7 a.m.-1:30 p.m. Saturdays.

Честито бебе


Нa 25 ноември 2020 г. семейството на Александра и Георги Петрови от Southfield посрещна първата си рожба - Вида. Бебето се храни и спи добре за радост на мама и тате. 
 
Честито! 

Дивитините на баба. Тебе лъжа, мене истина.

Разкажете какви природни лекове знаете от баба или други възрастни хора. Споделете с нас какво сте опитвали и какво помага на info@BulgariansinDetroit.com.

Този крем за сухи ръце препоръча Веселина Харизанова.
Предлага се и от Amazon: Calendula + Melkfett Soothing Salve - Sore, Irritated Skin, Stings, Insect Bites, Minor Burns- Large 250ml by Alter Heideschafer

Фотозагадка 

Кое е това дърво? Има го и в България. Плодът е с различна форма, но със същия вкус и узрява също през късната есен.
Дървото е Японска мушмула (Eriobotrya japonica) и никой не успя да го познае. Снимката изпрати Методи Димитров. 

Реклама
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp