Copy
View this email in your browser

Септември 2021 г.

Бележка на редактора 

 

Снимка: Мая Павлова. Български пикник в Детройт с гости от Охайо, август 2021г.

Добре дошъл на месец септември. Докато на 6-ти септември в САЩ се празнуваше Деня на труда, в България се отбеляза Деня на съединението. Източна Румелия се присъединява към Княжество България в далечната 1885 година. Как ни трябва съединение и сега, през 2021 година! 
Успешна учебна година на всички учители, ученици и студенти.
 
Даниела Начева

Българска народна музика озвучи парк 

Чудесен празник в Кенсингтън парк направи трио "Веселба" на 31 юли. Музиката на Брус (гъдулка), Нан (тамбура) и Крис (кавал) вдигна присъстващите да се хванат на българско хоро.
Благодарим "Веселба"!   
 

Българскoто училище започва на 18 септември  

Плануваме занятията в училище "България" да започнат на 18 септември в присъствена форма в Трой и Плимут като ще се наблюдава положението с разпространението на вируса и ще имаме готовност да продължим онлайн. Ще се спазват противоепидимичните изисквания за Мичиган. Формите за регистрация за новата 2021/2022 учебна година са на сайта www.BulgariansinDetroit.com. Учебните помагала за новата учебна година ще се раздадат на първия учебен ден.
Към момента нямаме учители за филиал Плимут. Изискванието на Министерството на образованието е учителите по български език да имат диплома за завършено педагогическо образование в България. Моля, обадете се или пишете на Елеонора Барбов (586)744-5401, eleonorak2002@yahoo.com, директор на училището, ако имате желание да сте учител или познавате такъв.

С уважение,
Елеонора Барбор, директор
Велеслав Начев, председател на Български културен център - Мичиган

Снимки от пикника на 29 август   

Още един пикник на българите в Метро Детройт е в историята. Благодарим на всички, които помогнаха (Наси, Таня, Петя, Емилия, Вили, Даниела), на семействата Красимир Денчев и Теменужка Михайлова и Мима и Георги Йовчеви за паричните дарения, както и на АTKO Bakery за сладкишите, на Kozhuharov Insurance Agency за красивите календари, на Нели и Васко, които приготвиха вкусната скара и на тези, които си купиха храна, на танцьорите, и на децата за усмивките, които направиха празника още по-хубав.


Нова вълна на Kовид и как да се предпазим

- Каква е динамиката на нарастване на броя на заразените от Ковид и можем ли да говорим за нова вълна? 
- През месец август се наблюдава устойчиво нарастване на дневния брой заразени. Средно всеки ден има повече от предишния. Все още броят на случаите е по-нисък от тези през април, но тенденцията на покачване е сигурна. Както знаем от предишни "вълни", растежът често е експоненциален, не е линеен и в определен момент се ускорява. Изглежда, че вълната вече е тук, ние сме просто в началните стадии на издигане на кривата.


- Вещае ли Делта вариантът по-тежка вълна от предишните?
- През последните 4 седмици 99% от положителните тестове за COVID-19 в Мичиган са Делта вариант, който е два пъти по-заразен от оригиналния, Ухански вариант. На тази по-ефективна заразност се дължи, най-вероятно, бързия растеж на инфекциите. Тази по-висока заразност е в състояние да преодолее неблагопрятните условия на лятото, които вирусите изпитват върху себе си. Хората се притесняват от промяна на вируса към по-висока патогенност, но много по-важен е фактора на заразността. Един много патогенен вирус, който обиколи хиляди хора, може да причини повече жертви от високо патогеннен вирус, който не е много заразен.

На фона на настъпващата нова вълна е крайно време хората без ваксина да се имунизират. Ако решим да се ваксинираме днес, има технологично време от месец и половина, в който няма да сме защитени. А при Делта-варианта са нужни две дози за добра защита, за разлика от предишните варианти, когато дори първата доза даваше добра защита.
- Как стоят нещата в България?
- България е отново номер 1 в Европейския съюз по смъртност от Ковид на глава от населението. За втори път от началото на пандемията. Още в началото на новата епидемична вълна, ние вече сме на първо място по смъртност в Евросъюза. 
Както се вижда от графиката, нивото на смъртността в България към 30 август не е просто най-високо в целия Европейски съюз. То е повече от два пъти по-високо от това в следващата страна – Гърция. Всъщност смъртността е вече толкова висока, че ако съберем на едно броят на починалите в 16-те страни-членки (повечето) от дъното на тази класация, то България пак ще има повече починали на глава от населението от всички тях заедно.

Едва ли има някой, който да не знае каква е причината за това, но тя трябва да се каже ясно, че има най-много случаи на смъртност в България с сравнение със страните от Европейския съюз, защото сме най-зле с ваксинацията срещу Ковид. 
- Трябва ли децата да носят маски, когато са в училище?
- Децата са група от населението, които не карат COVID-19 заболяването тежко. При някои деца обаче вирусът протича тежко и както знаем има смъртни случаи между тях. През последната седмица броят на хоспитализирани деца в щати с ниско ваксинационно покритие е 4-пъти по-голям от хоспитализациите в щати с голяма пропорция ваксинирано населенние. Основната ни загриженост е, че присъственото училище може да служи като място с голямо разпространение на вируса и училищата да станат усилватели на инфекцията на популационно ниво и станат "диспечери" между различни домакинства. Когато от едно домакинство дойде болно дете, то може да зарази другите деца, които да занесат инфекцията вкъщи. Затова е много важно училищните ръководства да имат солиден план какво да се прави при присъственото обучение.
CDC препоръчва всички училища да изискват носене на маски и да ползват допълнителни предпазни мерки независимо от това колко от учениците, учителите или служителите на училището са ваксинирани. Маските са изключително важни, но те единствени не са достатъчни. Трябва да продължи кампанията за ваксиниране на учители, ученици над 12 годишна възраст и персонал. Училищата трябва да осигурят подходящата вентилация, физическо разстояние и други стратегии за намаляване риска от инфекция. Присъственото обучение има много предимства за учениците и безопасното завръщане на училище тази есен е приоритет номер 1.
- Защо се говори само за смъртността от COVID-19, а не за смъртност от други болести?


- Напоследък има засилено информационо покритие на заболяемостта и смъртността от COVID-19. Причините за това за многобройни и сложни, но три от тях са най-определящи. Както се вижда от таблицата, през последните няколко десетилетия няма големи промени в причините за смъртност. През 2020 година обаче нещата се промениха и на трето място се появи нов играч - COVID-19.
Другата причина е факта, че независимо от подобренията на профилактиката и лечението на сърдечно-съдовите и раковите заболявания, здравеопазването все още няма метод за превенция на смърт от тези заболявания, който да е 99% ефективен както е COVID-19 ваксината. Причината е, че сърдечно-съдовите и раковите заболявания са причинени от множество фактори, а не просто от един вирус. Предполагам, че ако имаме стратегия, която с една или две инжекции да намали сърдечно-съдовите заболявания с 99%, тази информация ще заеме голям процент от медийното покритие. Третата причина е, че инфекциозните болести са уникални по отношение на това, че самият факт, че ги има прави вероятността други хора да ги имат по-голяма. Ако в едно общество има много сърдечно-съдови и ракови заболявания, това не увеличава риска на другите хора  да се заразят от тях. Понеже това качество е уникално за заразните болести, много е важно да продължим да говорим и да се дава голяма гласност на тях. 

Д-р Ирина Димитрова
Henry Ford Medical Group
Women's Health Services Department
Division of Gynecologic Oncology

Красиви места в България
Проект на ученици от училище "България"   
 

Презентацията изготви Виалета Бенет-Олзак 
 

Магазин ATKO с богат асортимент от български стоки 

Магазините АТКО предлагат богат асортимент от българско сирене, пушено месо, луканка, салам Петрохан, кебапчета и кюфтета, европейски вафли и шоколади и много други. Всеки ден се пече баница и хляб, толумби, баклава и различни сладкиши.   
ATKO Market and Bakery
46733 Hayes Rd, Shelby Township, MI 48315
(586) 739-6690
Работно време: 8:00 – 20:00 ч. всеки ден
 
Нов магазин ATKO на 8 миля и Меримен в Ливония
31245 8 Mile Rd Livonia, MI 48152
(734) 655-0011
Работно време: 8:00 – 20:00 ч. всеки ден
Ако търсите работа, свържете се със собствениците на магазините!

 
Видео с Дамян Тевдовски, един от собствениците на магазина.
https://fb.watch/6vAnS8ikZD/

Фестивал в Трой 

       Troy Family Daze (troydaze.com) ще се проведе от 16-19 септември. Панаирът предлага богата програма за всички, заря на 18 септември и танцово-музикална програма в неделя от обяд до 19:00 ч. с изпълнения на групи от различни националности. 

Ще има и изложения от различни държави, включително и от България. Ако искате да се доброволец на българската маса, моля пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com.
 

Пословици и поговорки с буква Е

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Те съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост — придобитият житейски опит и поуките от него.

Поговорки с буква Е
Евтин на брашното, скъп на триците.
Един камък триста гарги пропъжда.
Една птичка пролет не прави.
Езикът кости няма, ама кости троши.
Евтиното месо и кучетата не го ядат.
Едвам се научил да вдява и надминал майстора си.
Един гледа сватба, друг — брадва.
Един гроб е и за сиромаха и за болярина.
Един държи рогата, друг дои кравата.
Един зяпа, друг лапа.
Един пие, а друг плаща.
Един сее, друг жъне.
Един се родил да сее, друг да пее.
Един ум — за зиме ли, за лете ли?
Един яде лимон, на друг текат лигите.
Една лястовица пролет не прави.
Едни копаят и режат, а други се нарязват.
Едно мисли, друго казва, трето върши.
Едно си баба знае, едно си баба бае.

Полети до всяка точка на света с Балкан

       

Реклама
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp