Copy
View this email in your browser
Септември 2020 г.

Бележка на редактора

Изпратихме август с традиционния пикник в Brinston Park. Специална благодарност за всички, които помогнаха с организацията: Борко, Маринела, Иван, Деян, Петя, Андриана, Ивка, Емо, Митра, Даниела и Вили.

На 12 септември започва българското училище с виртуално обучение. Приемат се заявления до 8-ми септември.   

Продължаваме с фотозагадка от друг парк в Мичиган. Очакваме вашите отговори и нови предложения на info@BulgariansinDetroit.com, както и със зеленчукова продукция от градините.

Не пропускайте да се запишете за презентацията на английски език за България на 16 септември. Поканете ваши приятели, колеги и съседи.
https://dexter.lib.mi.us/events/bulgaria-balkan-wanderings-live-virtual-event/
 
Даниела Начева 

Снимка с гигантска гергина!

 Българското училище започва на 12-ти септември 

             

 

Учебната година за училище „България“ - Детройт ще започне на 12 септември 2020 г. с дистанционна форма на обучение. Причините са следните: сградите, наемани в Трой и Плимут за учебни занимания са затворени, както препоръките на губернатора на щата Мичигън и разпоредбите на Отдела по здравеопазване.

При промяна на ситуацията и наредбите ще започнем процедура за връщане в сградите на училището и продължаване на учебните занятия в присъствена форма.
Срокът за записване за новата 2020-2021 учебна година е 8-ми септември, 2020 г. За ученици, посещавали училището през миналата година трябва да се попълни само кратката форма – заявление. Новите ученици и тези, които имат промяна на адрес, телефон или имейл трябва да попълнят и дългата форма.  
Предвиждаме раздаване на учебници и тетрадки в петък, 11 септември от 18:30 до 19:30 ч. пред сградата на Балканския център (1451 E. Big Beaver, Тrоy 48083). 
Таксата по време на дистанционното обучение ще бъде $15 на месец на дете (без намаление за повече от едно дете). Заплащането за първите 4 месеца (до края на календарната година) е $60.00 и ще става с чек или по банков път.
Училището подава справка на Министерството на образованието и науката (МОН) за броя на децата и учителите към 15 октомври и според нея се определя размера на финансирането за учебната година. Искаме да подчертаем, че само за ученици, регистрирани преди тази дата, училището ще получи финансиране от МОН. Регистрираните ученици след 15 октомври ще трябва да заплатят пълна такса. 
По време на дистанционното обучение учениците ще имат само часове по Български език и литература. Когато се върнем към присъствено обучение, ще се изготви нова учебна програма, включваща часове по Народни танци, Вокална група и Традиции и обичаи. Таксата ще бъде преразгледана и съобразена с новите разходи и финансирането, получено от МОН.
Много от учениците, посещавали училището през миналата учебна година получиха тениска и удостоверение за обучение на пикника. Останалите могат да ги получат на 11-ти септември по време на раздаването на учебниците или се обадете на телефон (586) 202-4605 Даниела Начева за определяне на друго време.

С уважение,

Елеонора Барбов – Директор
Велеслав Начев – Председател на Български културен център – Детройт

 Българският пикник на 29-ти август в снимки 

Българският пикник през 2020 г. ще се запомни с хубавото настроение, игри за малки и големи, вкусна скара, песни и танци. 

Виртуална презентация за България на 16 септември

Date: Wednesday, 09/16/2020
Time: 7:00 pm - 8:30 pm

How can such a small country lay claim to having the oldest city in Europe? To supplying the world’s perfume industry with 85% of its rose oil, one of the most important ingredients? To honoring two monks, Cyril and Methodius, who invented the Cyrillic alphabet in the 10th century? Bulgaria might not top the list of European travel destinations but it merits a visit at any time of year. Mountain ranges cover more than one third of the country, roughly the size of Tennessee, and each of these ranges offers a unique landscape and variety of peaks, ideal for hiking and skiing, while the “Golden Sands” on the Black Sea have lured sunbathers and sailors for generations. Festivals and customs such as the Martenitsi on March 1st, the Rose Festival in Kazanluk, or the National Folklore Festival in the Rhodope Mountains are colorful and lively, and the cuisine is delicious from the ubiquitous shopska salad to a variety of soups and stews, not to mention the famous yogurt, succulent lamb and fresh, soft white “feta” cheese. Mariya Fogarasi shares her love of this Balkan country along with a few outings to surrounding points of interest.

This is a Zoom Virtual Event. Register below and the Zoom Login Information will be sent to you prior to the event. All ages are welcome to attend.

https://dexter.lib.mi.us/events/bulgaria-balkan-wanderings-live-virtual-event/

 


 

Разходка из Мичиган 

Мичиган е перлата в короната на картата на Америка - кацнал най-отгоре, на север, до границата с Канада, и заобиколен от езера, които взети заедно по площ са по-големи от Черно море. Mоята втора родина има много красива природа. Това лято превърнах проклятието да не мога да пътувам извън САЩ в благословия ...и надникнах в някои от най-китните места за летен туризъм в Мичиган - дюни, фиорди, плажове.

Ludington, Saugatuck, Grand Haven, Muskegon, Tahquamenon Falls, Port Austin, Soo Saint Marie, Beulah, Sleeping Bear Dunes. I had not set foot in any of those places before this summer. Each one was a gem to discover! Each left a warm smile and a memorable picture of a sunset over Lake Michigan, Huron, Crystal, North Bar, Silver Lake, and Superior.
Илиана Милър    

Да ви е сладко


В ляво: домат-гигант от градината на Васко и Нели Асенови със завидните 1,347 грама. На половината от неговото тегло е доматът в дясно от градината на баба Митра. Браво! 
 
Среща на лидери на бизнеси с българи
  КОШЕР 2020 СРЕЩА ЛИДЕРИ НА ВОДЕЩИ БИЗНЕСИ С БЪЛГАРИ ПО СВЕТА НА 17 СЕПТЕМВРИ
 
Тук-Там Кошер 2020 ще се проведе под мотото “Стигни далеч, остани близо”, за да покаже чрез своите лектори, компании и гости как българите остават свързани с България и допринасят дори и от разстояние
Второто издание на Тук-Там Кошер ще се проведе на 17-ти септември в Интер Експо Център и онлайн едновременно, за да се включат и българите намиращи се в чужбина. Вдъхновяващото събитие дава възможности за професионално развитие, създаване на полезни контакти, придобиване на нови знания и умения, както и достъп до най-интересните бизнеси и личности и до най-актуалната информация за живота в България.
Кошер 2020 ще представи лекции, дискусионни панели и истории от практиката обединени под мотото “Стигни далеч, остани близо”. Семинарната програма, както и гости, лектори и компании ще покажат как, буквално и преносно, човек може да стигне далеч, но да остане информиран и ангажиран с България независимо къде се намира.
 
Програмата на Кошер 2020 в зоната Program Hive включва вдъхновяващи презентации от лектори с международен опит на теми като технологии, open data, култура и изкуство, нанотехнологии и много други. Румяна Тренчева, Senior Vice President of Global Partner Organization & General Business for MEE в SAP ще говори на тема “Силата да даваш и как това отваря пътя ти напред”. За това как да стигнеш много далеч, чак до най-северната точка на Норвегия, ще сподели Филип Захариев, главен готвач, творец, писател и пътешественик. Генералният директор на Българското национално радио, Андон Балтаков, ще разкаже за своя път от БНР до CNN и обратно.
 
Кариерното и професионалното развитие в различни сфери ще са представени в „Истории от практиката“. Представители от водещи компании като Ingram Micro, Commerzbank, Chaos Group, Degiro и Leanplum ще коментират своя опит от чужбина, какви са разликите в бизнеса Тук и Там и как се развива международен бизнес в България.
Сред участниците в дискусионните панели са Джъстин Фрийдман, Заместник-посланик на Посолството на САЩ в България, бизнес лидерът Явор Николов, писателят Георги Господинов, журналистът Даниел Ненчев и предприемачът Момчил Кюркчиев.
Hot Hive ще представи най-интересните бизнеси и стартъпи от сфери като устойчиво развитие, роботика и технологии и ще създаде разговор с техните създатели, които ще споделят ценни съвети за възможностите за успешно развитие на бизнес в България и чужбина. Сред тях са Kinetik, Hobo, Concrene, Dronamics, Nasekomo, Difold, L’Amon и други.
Кошер 2020 позволява на присъстващите и участващите да придобият нови знания и усъвършенстват уменията си, да създадат нови контакти, да научат повече за живота в България и да си намерят нова работа. Всички лекции и работилници ще разкрият нови перспективи чрез успешните истории на българи с опит от целия свят. 
 
Tuk-Tam Кошер 2020 ще се проведе на 17-ти септември 2020 от 10:00 ч. в Интер Експо Център и онлайн, благодарение на Streamer.bg. Достъпът до събитието е безплатен като се изисква задължителна предварителна регистрация.
Медийни партньори на събитието са БНР, БТА, Bulgaria ON AIR, bTV, bTV Radio, b2b Media, Дарик радио, Инвестор.БГ, Кариери, kafene.bg, Лицата на града, Образование и специализация в чужбина, rabota.bg, Свръхчовекът, topnovini.bg, Успелите, uchi.bg и БГ Радио. Повече информация на https://tuk-tam.bg/hive.
 
Тук-Там е неправителствена организация, която се стреми да прави България (и общностите ѝ по света) едно по-добро място за всички. Вече 12 години изгражда глобална мрежа от българи, тук и там, като съдейства с информация и възможности в четири направления: живот, работа, образование и общност. Целта на Тук-Там е да обедини българите по света предоставяйки възможности да са свързани помежду и с България чрез онлайн платформата www.tuk-tam.bg.
  
Емилия Клайн
Мениджър Комуникации, emilia@tuk-tam.bg, Mobile: (+359) 888 393 423
Фотозагадка
В кой парк в Мичиган са направени тези снимки? За позналият ще има награда. Пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com.
Отговор от загадката в миналия брой: Dodge Park (
40620 Utica Rd, Sterling Heights, 48313)  

Реклама
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp