Copy
View this email in your browser

Декември 2021 г.

Бележка на редактора 

Отминава 2021 година и с надежда гледаме към следващите 12 месеца от календара на 2022.
Благодаря на вас, нашите читатели, за добрите думи и критичните бележки през тази година. Не сме и подозирали, че вече 15 години ще споделяме с вас информация за инициативи в България, ще ви срещаме с интересни личности, ще се радваме за постиженията на децата от училище "България".
Очакваме вашите писма и през новата година, а също и желаещи да бъдат наши сътрудници.
Ако искате ваша обява или бизнес информация да достигне до повече българи в Метро Детройт, пишете ни на info@BulgariansinDetroit. 

Любов и здраве за всички! 

До нови срещи през 2022 година.  

Даниела Начева  

Покана за концерт на 18 декември

Поздрав за децата от училище "Иван Вазов" 

Честит първи рожден ден на вестник "Вазовчета", който се създава от възпитаниците на училище "Иван Вазов" в Париж. Можете да го прочетете тук.

 
 

Health and Life Insurance

Ако имате въпроси за здравни застраховки, потърсете Людмила Новикова.
Говори английски и руски език. 
 

Multiple options tailored to you needs:

  • Obamacare (Marketplace Insurance) - Open enrollment November 1 - January 15
  • Short Term Medical Insurance
  • Dental, Vision and Supplemental Insurance
  • Accident Insurance
  • Critical Illness Insurance
  • Life Insurance
  • Travel Insurance

There is a new law for unexpected bill in out of network facility. Please call 248-924-8480 Luda for details.   

Нов български консултант на недвижими имоти

Позвънете на Диана, ако търсите да купите или продавате къща.
Говори английски, български и полски език.   

Рисуването е забавно 

Идеята на Мая Трифонов "Рисуването е забавно" събра учениците от българското училище в Трой за приятно занимание след учебните занятия на 20 ноември. Петър Барбов, художник, показа на по-големите деца натюрморт, а по-малките рисуваха героите от приказката "Трите прасенца". Малчуганите участваха в обсъждането на сюжета и героите и показаха, че знаят историята и как да я нарисуват.     

Рисуването продължи на 4 декември във филиал Плимут, където децата също хванаха четките. Учениците създадоха оригинални картини и се забавляваха. 


              
 

Поръчай боза за празниците

Поръчай натурална боза "Марица" от производител в Охайо. Доставката ще бъде на 11 декември, събота между 10:00 и 12:30 часа.  
Форма за поръчка 

Помогнете на кауза в България

Драги българи и приятели на България,
Всички кампании в https://platformata.bg/bg/ са проверени и идват от надеждни и работещи организации. Разнообразни са и в различни сфери и региони. Освен това, тук може да дарите и да ползвате американско данъчно облекчение – само трябва да изберете опцията Дари с КАФ Америка!
Ние сме Фондация BCause с 26 годишен опит и сме насреща за всякакви въпроси, за нас, отчетността ни и репутацията ни, които не намирате на сайта ни bcause.bg.

Новогодишно парти 

31 декември от 20:00 ч.
Holy Ghost Orthodox Church

38500 Ryan Rd, Sterling Heights, MI 48310-2980, United States

Скъпи приятели и уважаеми гостите, да посрещнем идващата Нова Година с радост и светли чувства, трапеза отрупана с мезета и финни питиета. Хайде всички заедно да се повеселим! Ще ви очакваме да посрещнем новата 2022 година!
Дядо Мраз ще пристигне и при нас с голям чувал с лакомства за децата. Със специалното участие на DJ Кирчо, който обещава да изпълни вашите музикални желания. Очаква ви една изключителна вечер с много музика и танци до зори.
За повече информация позвънете на тел.: 248-802-6947 Нели
https://www.facebook.com/events/316118476720666?ref=newsfeed

 

Резултати от изборите на 14-ти и 21-ви ноември  

Изборната секция на 14 ноември беше в състав Деян Кожухаров, Димитрия Начева, Митра Енчева, Анелия Петрова-Христова и представител от България.
На 21 ноември в комисията се включи Борис Пеев.   
Членовете на изборните комисии работиха с граждани от 7 сутринта до 8 вечерта, но си тръгваха много по-късно след като преброят и изпратят протоколите до Централната избирателна комисия.
Поздравления и благодарност към всички за неуморната работа.
Гласували на балотажа за президенски избори: 107
За Радев: 94, За Герджиков: 13

 

Полети до всяка точка на света с Балкан

       

Магазин ATKO с богат асортимент от български стоки 

Магазините АТКО предлагат богат асортимент от българско сирене, пушено месо, луканка, салам Петрохан, кебапчета и кюфтета, европейски вафли и шоколади и много други. Всеки ден се пече баница и хляб, толумби, баклава и различни сладкиши.   
ATKO Market and Bakery
46733 Hayes Rd, Shelby Township, MI 48315, (586) 739-6690
ATKO на 8 миля и Меримен в Ливония

31245 8 Mile Rd Livonia, MI 48152, (734) 655-0011
Работно време: 8:00 – 20:00 ч. всеки ден
Ако търсите работа, свържете се със собствениците на магазините!

 

От нашата поща: Живей достойно

Представям Ви първата на Българския пазар комбинирана социална услуга за грижа и достоен живот на възрастни хора.

Всички ние в желанието си да търсим реализация и спокоен живот често се налага да сме далеч от близките си.  Това бе мотивацията ни да създадем комбинираната социална услуга „Живей Достойно“, която ни дава спокойствие, че близките ни са добре, дори на километри разстояние от нас. Доста често по-младото поколение не разбира, в каква самота остава своите възрастни родители. Това е и причината поради, която Ви пиша.

Бихме искали с Ваше съдействие да запознаем българите, които са далеч от страната ни, че има как да са спокойни за достойният живот на техните възрастни родители в България.

Отворени сме за предложения, как чрез Вашата медия можем да достигнем до голяма част от работещите извън страната ни българи.

Приложено Ви изпращам информация за комбинираната услуга „Живей достойно“.


С yважение,
Веляна Борисова
Velyana Borisova,
Manager at ZhiveyDostoyno
 Phone : +359 88 433 8003 ; +359 88 806 2680
E-mail : velyana.b@zhiveydostoyno.com
Web address: https://zhiveydostoyno.com/

По червения килим    

Улиците са задръстени от коли, шофьорите са изнервени, изпреварват бясно, свиркат с клаксони... хаос. Хранителните магазини са като свещени крави, в които можеш да купиш всичко и за всеки. Претъпкани със забързани човеци, търсещи любимата храна или питие, което да им разведри или замъгли съзнанието. Хората искат да приключат всичко, което не са успели да завършат през изтичащата година, дори и неща, които изобщо не са започнали. Всички тези пъстри коледни еленчета, зайчета, мечета, бонбони, украси и техния вик "Купи ме!" Отново се пазаруват индустриални количества храни като за последно, а после преминаваме на купонна система. За къде бързаме, приятели? Това тичане, усещане за препускане, за нещозабравяне, за нямане на време, за приготвянето на баклава, сърми, пуйка, баница с късмети и куп още задължителни ястия. Нека не се оставяме да бъдем в плен само на материалното, на комфорта, на лукса. Технологиите трябва да служат на човека, а не да господстват над него. Те са нещо улесняващо живота ни, но нека не се пристрастяваме към тях и се издигнем над робството на материализма.И къде остана празника и красивото чувство в цялата тази надпревара с времето? Нека не забравяме за чудесата, за голямата тайна, за тихото, за невидимото, за онова, което топли сърцето.
Боже, колко сме слепи за подаръците, които ни стоплят душата?! За малките, но важни неща - усмивката на човека, прегръдката на добрия приятел, споделеното време с любимите хора, топлата напитка и веселието, аромата на канелените сладки, мигащите светлинки на елхата, пламъка от огнището, удобния фотьойл пред телевизора и най-значимото, скъпите на сърцето ни хора, събрани около празничната трапеза живи и здрави, с любов, която прелива в очите им. Няма по-големи подаръци! Те не се продават, не се купуват и не се споделят. Понякога бързаме и забравяме всичко това. Нека не възпитаваме децата си да бъдат богати, а да ги научим да бъдат щастливи. Изобилието и умората от непрестанното тичане ограбват емоциите ни. Идва Рождество - най-хубавото време, което ни е подарено от Бога. Да споделим всички тези чувства със семейството, с любимите хора, с най-скъпите приятели. Нека бъдем просто заедно, защото отиващата си 2021 година ни научи на мъдрост. Много от нас загубиха близки, любими хора, колеги, приятели, съседи. Време е да осъзнаем, че скъпите неща не се измерват с пари и щастие с пари не се купува. За да са част от живота ни е нужно да забавим темпото, да се оттървем от вещоманията и меркантилизма. Да се вслушаме в часовника в полунощ, чиито удари изпращат еднопосочно още една изминала година от живота ни и да отворим сърцата си за любовта и доброто, които си пожелавам да царуват в света. Весели празници мили приятели и мои поЧитатели. Благодаря, че ви имам.
 
Емилия Димитрова     
                
Реклама

Пословици и поговорки с буква И

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Те съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост — придобитият житейски опит и поуките от него.

И без петли съмва.
И вълкът сит, и агнето цяло.
И гробарите имат своите гробари.
И лудият бяга от пияния.
И на гърба си има очи.
И сам войнът е войн.
И стените имат уши.
Игла в купа сено.
Извади сабя ръждива, уплаши баба страхлива.
Измъкна се като пръдня из гащи.
Изниза се като мокра връв.
Изплю камъчето.
Изскочи като дявол от шише.
Имане без труд лесно се пилей.
Искаш ли голяма лъжица, вземи и голяма мотика!
Истината излезе на бял свят.
Изчезни кат пръдня в гащи!

 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp