Copy
View this email in your browser

Май 2022 г.

Бележка на редактора 

Наскоро посетих обсерваторията "Грифин" в Лос Анжелис, щата Калифорния. Голяма сграда с интересна архитектура на висок хълм с прекрасна гледка към града и прочутия надпис "Холивуд". Информация за планетите, развитието на Земята, телескопи и научни открития са представени по достъпен начин на посетителите безплатно според указанията на дарителя. На една от табелите пише, че „изобилието от химични елементи във Вселената е доминирано от големите количества водород и хелий, които са били произведени при Големия взрив“, а друга обяснява, че „човешкото тяло се състои основно от водород и кислород“. 10.2 милиарда години след Големия взив се поява живот на планетата Земя. Дали можем да го запазим или унищожим?  

Месец май е препълнен с празници, но един специален ден, 24 май, се отличава и отбелязва от всички - Деня на буквите. Честит празник и поклон пред учителите с това хубаво стихотворение. 
   
Даниела Начева 

Уроци по народни танци с Биляна
 
 

Отбелязване на Великден в училище "България" 

Представяне на България на фестивал в Трой

На 30 април библиотеката в Трой организира фестивал с изложения от 17 държави, сред които беше и България. Атанаска Генчева и Митра Енчева посрещаха посетителите на българската маса.

"Даже и кмета на град Трой прояви интерес и си направи снимка с нас. Имаше хора, които знаеха за българската баница, но имаше и такива, които не знаеха къде се намира страната. Жена от Румъния попита за мартениците, а мнозина се възхищаваха на мускалите с розово масло. В програмата бяха включени и музикални изпълнения." 
Наси Генчева

  

Запазете датата 5 юни за концерта на училището  

Честито бебе


На 16 март се роди втория син Йоан в семейството на Петя и Калин Калчеви от Ан Арбър. Бебето е послушно и обича да се смее, а батко Борис е голям помощник.

Честита радост!   На Великден Йоан стана на 40 дни и беше въведен в гръцката църква St. Nicholas Greek Orthodox Church в Ан Арбър, откъдето е снимката.
  

По червения килим

Нашата дъщеря Таня реши да направи най-големия подарък за рожденния ден на татко си и на 6-ти април роди нашето много очаквано първо внуче Заки, кръстен на свекъра ми Захари. 

Мило дете, 
добре дошъл в живота ни бъди,
цялото щастие и любов ни дари.
Жив, здрав, успешен и щастлив расти
умен и красив като баба си бъди  
Сега е модно да се черпи виртуално
да готвя и да ви посрещам не е актуално.
От снощното ни парти лефтовър ми остана,
така че още гости мога да нахрана.
Който иска, нека скоро ми гостува
преди Заки да е почнал много да палува,
че командироват ли ме до Чикаго без назад,
ще се промени посоката на тоз парад. 
Кой знае каква ли песен ще запея
и какъв нов начин на живот ще заживея.
Мила Таня и Заки, благославяме ви от разстояние
имате нашата безгранична любов и обожание. 

Емилия Димитрова 
Бившата бейби, новоизлюпена баби

Предстоящи фестивали в Мичиган

Изява на Златомир Фанг в Детройт

Ако посетите страницата на Златомир Фанг, ще прочетете за таланливия музикант и предстоящите му концертни участия. Наскоро имах удоволствието да чуя соловото му изпълнение със симфоничния оркестър на Детройт.  https://www.zlatomirfung.com/

„Златомир Фaнг е готов да се превърне в един от изтъкнатите виолончелисти на нашето време, тъй като е най-младият музикант и първият американец след 40 години, който печели първа награда на Международния конкурс Чайковски за виолончело. Изумявайки публиката с безграничната си виртуозност и изящна чувствителност, 22-годишният младеж вече се е доказал като звезда сред следващото поколение музиканти от световна класа. Получател е на Borletti-Buitoni Trust Fellowship 2022 и Avery Fisher Career Grant за 2020 г. Безупречната техника на Фанг демонстрира владеене на канона и изключително вникване в дълбините на съвременния репертоар. Златомир Фaнг е от българо-китайско семейство и започва да свири на тригодишна възраст.“

Специално за читателите на „Българите в Деторйт“, Златомир беше любезен да отговори на няколко въпроса.

- Златомир е красиво и необичайно име. Знаете ли защо родителите ви решиха, че ви подхожда?

- Баба ми, от страна на майка ми, се казва Зоя и майка ми пожела да ме кръсти на нея, затова потърсила българско име, започващо с буквата „З“ и се спряла на Златомир.
 - Как едно дете може да започне да свири на виолончело на тригодишна възраст?
- Първите няколко години от обучението ми по виолончело бяха съсредоточени върху лесни упражнения: да седя неподвижно, да държа виолончелото между краката си правилно и да се покланям преди или и след свирене. Виолончелото, с което започнах да уча, беше много малко, размер 1/16! Постепенно започнах да свиря на по-големи инструменти и стигнах до виолончело в пълен размер, когато бях на 11 години.
 - Наскоро бяхте на турне в Европа. Какви са впечатленията ви?
- Обиколката ми в Европа през декември 2021 г. беше невероятно изживяване: посетих Италия, Русия и Германия. Имах 11 концерта в рамките на малко по-малко от 4 седмици, което беше най-напрегнатата програма за изпълнения, която някога съм имал. Беше страхотно изживяване и, разбира се, завладяващо да се срещнеш с толкова много различни култури и публика.

- Ако не сте на път, как изглежда един ден от живота на Златомир?

- Когато съм вкъщи между концертите, обикновено почивам. Разбира се, трябва да се упражнявам по няколко часа на ден, за да се подготвя за следващите концерти в графика, но обичам да се разхождам, да гледам телевизия (особено сериали) и да играя шах онлайн.

- Как запомняте толкова много ноти?

- Започнах да уча виолончело по така наречния Сузуки метод, който дава приоритет на тренирането на слуха и научаването на музиката по памет, а не да се четат ноти. Така че за мен процесът на запаметяване често се случва естествено, докато уча ново музикално произведение. Понякога, когато музиката е особено трудна, имам нужда да използвам други техники, за да запомня динамиката на парчето, но винаги се опитвам първо да запомня по слух.

 

- Коя беше последната книга, която прочетохте или книга, която ви трогна и можете да препоръчате?

- Последната книга, която завърших, беше първият англоезичен роман на Владимир Набоков „Истинският живот на Себастиан Найт“, и беше много интересен. Ако мога да препоръчам книга, това би била автобиографията на Ричард Райт „Черно момче“, която разказва за това как той решава да стане писател, след като израства в трудни условия в Американския юг в началото на 20-ти век.

- Можете ли да говорите или пишете на български?

- За съжаление не знам български език. Майка ми ми говореше, когато бях много малък и знаех да кажа няколко лесни изречения, но вече не ги помня.

- Поддържате ли връзка с вашите братя и сестри и семейни приятели?

- Трудно е да поддържаш връзки, когато постоянно пътуваш и всъщност понякога съм самотен. Благодарение на технологията обаче мога да изпращам текстови съобщения на всеки по всяко време.

- Как изглежда останалата част от календара за 2022 г.? Може ли да очакваме още посещения в Мичиган?

- Предстои ми натоварено лято като дебютирам със Симфоничния оркестър на Юта и Нюйоркската филхармония, както и турне в Гърция с Младежкия оркестър на Бостънската филхармония. Надявам се скоро да се върна в Мичиган!

- Има ли храна, която може да ядете всеки ден, без да ви омръзне?

- Диня, пица и млечни шейкове - това са едни от любимите ми храни!

 Въпросите зададе: Даниела Начева

Продавам ваканция в Орландо

Продавам седмична ваканция в Summer Bay Orlando Florida за датите 11/26-12/3/22 и 12/10-12/17/22, едностаен апартамент (1 bedroom, sleeps 4), обзаведен. Има безплатен автобус до Дисни парковете. Има възможност за други дати, както и двустаен апартамент (2 bedroom, 6-8 човека). За повече информация позвънете на Наси 248-227-4562. 

   

Health and Life Insurance

Health and Life Insurance

Ако имате въпроси за здравни застраховки, потърсете Людмила Новикова.
Говори английски и руски език. 
 

Multiple options tailored to you needs:

  • Obamacare (Marketplace Insurance) - Open enrollment November 1 - January 15
  • Short Term Medical Insurance
  • Dental, Vision and Supplemental Insurance
  • Accident Insurance
  • Critical Illness Insurance
  • Life Insurance
  • Travel Insurance

There is a new law for unexpected bill in out of network facility. Please call 248-924-8480 Luda for details.   

Български консултант за недвижими имоти

Полети до всяка точка на света с Балкан

       

Магазин ATKO с богат асортимент от български стоки 

Магазините АТКО предлагат богат асортимент от българско сирене, пушено месо, луканка, салам Петрохан, кебапчета и кюфтета, европейски вафли и шоколади и много други. Всеки ден се пече баница и хляб, толумби, баклава и различни сладкиши.   
ATKO Market and Bakery
46733 Hayes Rd, Shelby Township, MI 48315, (586) 739-6690
и
31245 8 Mile Rd Livonia, MI 48152, (734) 655-0011
Работно време: 8:00 – 20:00 ч. всеки ден
Любими български продукти за трапезата! 

 

Пословици и поговорки с буква О

Пословиците и поговорките са неизменна част от българското народно творчество. Те съпътстват българския народ през вековната му история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната му идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост - придобитият житейски опит и поуките от него.

Обикаля като простудена магарица.
Обичат се като куче и котка.
Обущарят бос ходи.
Обущарят ходи със скъсани обувки.
Озърта се като обран евреин.
Ойде коньо у реката.
Око да види и ръка да пипне.
Око за око, зъб за зъб.
Омазал се като халваджийска тесла.
Опекъл си работата.
Оплел конците и хвърлил топа.
Ори и сей, догдето спи мързеливият.
Ори, копай, храни се, с грабене не богати се.
Орташката работа вълци я яли.
Ослушва се като шопар в царевица.
От всяко дърво свирка не става.
От инат няма по-лош занаят.
От кон, та на магаре.
От потури фрак не става.
От работа не се хубавее, а се гърбавее.
От работа тежко, без работа по-тежко.
От стара коза яре е.
От трън, та на глог.
Открил Америка.
Откъдето дошло, там отишло.
Откъсна му се от сърцето.
Откъснаха ми се ръцете.
Очи пълни, ръце празни.
Очи, които не се виждат, се забравят.
Очите всичко виждат, ала себе си — не.
Обърна петалата.
Оплескал се като халваджийска тесла.
От дъжд на вятър.
Отива му — като на свинче звънче.
От лош длъжник и кош плява е добре.
От мен да мине.
От ситни парици стават жълтици.
От студ кове клинци.
Орташка кобила псета я яли.

 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp