Copy
View this email in your browser
Юли 2020 г.

Бележка на редактора

Лятото е в разгара си и в Мичиган. Нашият щат предлага чудесни места за ваканция. Вижте две предложения от наши читатели по-долу.

На 29 август ще бъде традиционния пикник на българската общност от района. Ако искате да участвате в организацията му или да дарите храна, пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com. Прочетете материала на Елица Барекова за фондация BCause, за да научите как може помогнем на наши сънародници в България.
 
Хубави летни емоции!

Даниела Начева 

Запазете 29-ти август за български пикник  

На 29 август ще бъде традиционният пикник за българите от Метро Детройт и гостите на града. Всички приходи са за училище “България”.
Това е чудесен начин да се видите с приятели, да се запознаете с нови, да споделите къде сте били през лятото и научите повече за българското училище. Очаква ви вкусна българска скара, спортни игри за малки и големи, музика и танци.  
Brinston Park (2248 Brinston Dr, Troy, 48083)

Please join us for a Bulgarian BBQ picnic and а fundraising event supporting the Bulgarian School in Detroit. This is a wonderful way to meet friends and make new one, to share vacation stories and learn about the Bulgarian school.

Saturday, August 29, 2018 at 12:00pm. The park is reserved from 10:00 a.m. to 22:00 p.m.
2248 Brinston Dr, Troy, MI 48083

На разходка из Мичиган - Warren Dunes

Дюните - колко интересна екосистема са! Пясък, където знаеш, че нищо не вирее и изведнъж - тази гъста гора.
В живота си съм виждала само дюните между Несебър и Слънчев бряг (не знам дали още съществуват), но спомените ми са детски... само усещането от мекия пясък, сравнен с този, който беше на лагера в Равда.
Оказва се, че в Мичиган има много райони с дюни. Ние се разходихме до най-близките - Warren Dunes на езерото Мичиган. Много е красиво и езерото и дюните! И небето .... и хората ... и колите дори, когато са толкова малки 
Дюните се оказаха близо до любимия ми ресторант "Texas coral" (няма нищо общо с Texas Roadhouse). Обичам панираните му гъби и хлебчетата, които пекат там (и цените им обичам , защото са много по-ниски от тези в Texas Roadhouse.)  

Кристина Стоянова

  

 

На разходка из Мичиган - Kitchi-iti-tipi spring

The highlight of our day on the UP in Michigan was the visit to the Kitchi-iti-tipi spring. It is surreal. The bed under the water is like a gigantic stone upside down cone. The details you can find in the link below. It literally felt like we were in the Amazon river region. Highly recommended place to visit.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kitch-iti-kipi
Doriana Stafford

Писмо, изпратено от Мичиган през 1971 г. пристигна в София

 

По материал на bg-voice.com

Ако имате информация за получателя или подателя, моля пишете ни на info@BulgariansinDetroit.com.

Как да направим дарения по различни каузи в България?

 
Разкажете за Фондация BCause и вашата работа?
Мисията на фондацията е да свързва дарители с каузи като помага на всички чрез дарителството да се движим към по-добро общество, изградено върху грижа за другия, отговорност и активност. Всяка организация си има идеал, цел, която преследва и нашата е, че дарителството е част от ежедневието, неизменна черта от характера и поведението на пълноценния и щастлив човек.
Съзнавам, че тези думи могат да звучат надуто, но работата ми в организацията (вече почти 25 години!) ме срещна с хора, за които даряването е ценно първо за самите тях, освен за тези, на които помагат. Тяхната „награда“ е в ученето как да помагат по-добре, като опознават нуждата и пренастройват помощта си. Често дарителите започват с директна хуманитарна помощ – храна, плащане на сметки, но после се насочват към подкрепа човекът да се справи сам – да научи занаят, да почне работа. Като поговорката за рибата и въдицата. Такъв дарител бе например Станислав Георгиев – когато се запознах с него бе банкер, на висока позиция, който подкрепи болно дете в едно семейство, плати натрупаните сметки, а като се запозна с брата на детето – надарен математик в 7 клас – започна да плаща месечна стипендия, за да може братът да учи и да се усъвършенства. И това момче получи не само финансова подкрепа, но и ментор, и приятел – човек, който отиде дори на завършването му в добър американски университет. Станислав помогна оттогава на много хора и организации, основа благотворителния балкански ултрамаратон 1000 км.
Та, накратко, Фондацията работи в помощ на хора, които искат да даряват и това ги кара да се чувстват добре. Понякога те нямат нужда от нас и имат достатъчно време, за да открият и да се посветят с пари и доброволчество на каузата, който най-много ги радва. Друг път имат нужда от съвет, ориентиране кой какво прави по различни социални проблеми, събрана и проверена информация – и тогава търсят нас.
Чрез Фондацията редовни дарители подкрепят избрани от тях каузи – над 4000 души, които даряват ежемесечно от работното си място чрез работодател, над 24 000 души имат „ДМС абонамент от 2 или от 5 лева“ за кауза в DMS 17777 в съвместния ни проект с Българския дарителски форум за даряване с SMS или онлайн. Благодарение на тези средства и програмите ни с български и чужди фирми в България можем да финансираме годишно 120-150 болни хора и деца, 120 стипендианти, дейността на над 150 социални, образователни, екологични организации. За миналата 2019 година събрахме над 2 милиона и половина. В първото полугодие на 2020, заради огромното кризисно дарителство, набраните дарения вече надхвърлиха 3,5 милиона.
А как печелите доверието на дарителите?
Като посредник между дарители и каузи имаме важна задача – хем да предадем емоционално зова за помощ, хем да го проверим, за да защитим дарителите. Водени от това имаме изисквания да прегледаме определени документи преди да препоръчаме кампанията или организацията на дарители. Особено сме внимателни за кампаниите за болни – изискваме дарителска сметка (не някой да я нарича така, а четем условията по договора), за да са защитени парите и да могат да се ползват само за лечение; преглеждаме епикризите и офертите за лечение и публикуваме само кампании, които имат назначена операция или конкретно лечение. Публикуваме отчети на фондацията и на всички отделни програми, поддържаме видимост на всички получени и дадени дарения. Стремим се като всяка добра организация – без значение дали е фирма или фондация - да се грижим нашите клиенти-дарители и каузи да получат най-доброто и да се върнат отново при нас.
    
А какви са нуждите в България?
Сигурно знаете за огромните дефицити в почти всички системи на публичните услуги в страната. През последните месеци в здравеопазването влязоха десетки милиони частни дарения и няколкостотин държавно финансиране и въпреки това в момента всеки пациент сам заплаща ковид-теста си преди прием в болница заради липса на организация на парите. В образованието все сме на последни места по функционална грамотност, децата излизат без умения да търсят и анализират самостоятелно информация, а почти една четвърт от тях не успяват да завършат образование и създават армия от неграмотни и неумеещи безработни. В социалните услуги организациите редовно страдат от недофинансиране – например 1,34 лв. на ден е издръжката на жена в кризисен център, която трябва да покрие всички нужди.
Хубавото е, че имаме и чудесни организации, създадени от  хора, наистина посветени на каузата. Сигурна съм, че в САЩ е трудно да научите за повечето от тях, защото са малки и около тях липсват скандали, но ги има и работата им е страхотна и сърцата. Например, организацията „Дечица“, създадена от Богдана Манова, която децата наричат Буба. Буба помага на повече от 50 деца, настанени в новите малки „домчета“ за деца без родители. Тези центрове от семеен тип имат добри условия за живот (макар често да имат проблеми заради немарливо строителство) и в тях живеят по 10-14 деца за разлика от предишните огромни домове. Но персоналът е малко и не успява да отдели индивидуално време за подкрепа на всяко дете. А Буба, вече 12 години, създаде организация от доброволци, така че до всяко дете да има възрастен, който да го напътства, да помага с уроците и да го научи на основни неща в бита и живота. Така тези деца успяват да постигат добри резултати в училище, да се грижат за себе си и здравето си, да отидат на театър или на пикник в планината.
Друг добър пример е Проект „Северозапад“, който за три години успя да създаде патронажна кухня и през зимата да праща домашни помощници при възрастните хора в 14 села от района около Мездра. С тяхна помощ младежи с умствени увреждания в бившия дом в Мездра изработват малки сувенири на туристическите обекти в околността. Фондацията има големи планове за културно-туристически и земеделски проекти и амбиции да включи в тях младите в подкрепа на по-възрастните членове на общността.
„Светът на Мария“ създаде кухня и изискани кетъринг услуги, в които работят хора с интелектуални затруднения. Единствената клиника и спасителен център за диви животни се поддържа от „Зелени балкани“ в Стара Загора. В с. Долни Вадин на Дунав, местното читалище е отворено за децата и зиме, и лете, посреща млади хора в ежегодния си проект „Село назаем“ и поддържа невероятен дух на общност. Деца с аутизъм, с церебрална парализа и други дълготрайни или хронични заболявания намират нужните им услуги в центрове, създадени от родителски асоциации и фондации.
Как можем да помагаме ние, които живеем в САЩ?
Като дарителска организация се грижим, когато хората искат да правят дарения това да става лесно и с ползване на местните данъчни облекчения. За това имаме работещо партньорство с американската КАФ Америка, която помага на американски дарители да даряват за повече от 150 други държави. Обикновено това са големи дарения, понякога завещания-резултат от продажба на движими имоти в САЩ. Ние, обаче, направихме още, свързахме нашата дарителска платформа Platformata.bg със страницата на КАФ Америка и сега можем да получаваме и малки дарения, направени с банкова карта. Дарителят получава веднага по имейла сертификат за данъчни цели. Според мен, най-хубавото е, че в Платформата.бг не само може да подкрепяте кампании, но и сами да създавате кампания по ваш избор за кауза, която е важна за вас или по важен за вас повод – рожден ден, раждане на дете, сватба или по друг повод, в който искате заедно с приятели да направите добро.
За нашите почти 25 години имаме добър поглед в разнообразни проблеми и области, така че сме насреща за съвет, ако не знаете дали някой работи в предпочитана от вас сфера. Кампания в Платформата.бг е добра възможност да подкрепите любимото си училище и виртуално да се срещнете със съученици.
Скоро в Платформата ще може да бъдат подкрепяни и малки стартиращи предприятия, които дават работа на хора без друг шанс или генерират приходи за различни социални услуги – социалното предприемачество си пробива път и в България.

Накрая бих искала да кажа, че аз и малкият екип на Фондация BCause сме насреща за различни въпроси и ще отговорим честно и с грижа към вашите дарителски намерения. Щастлива съм, че познавам отдадени хора и чудесни организации, които променят света около себе си и се надявам да го споделя с вас.
Повече на https://www.bcause.bg/
https://dmsbg.com/ (съвместно с БДФ, не могат да се пращат SMS-и, но могат да се правят онлайн дарения)
https://platformata.bg/bg/ - двуезична дарителска платформа, с възможност за даряване от САЩ и ползване наданъчни облекчения в САЩ
https://www.rinkercenter.org/bg/ - сайтът на предприемаческите програми на Фондацията

Елица Баракова

Поздрави

 

Aнел Скот завърши West Bloomfield High School. 

Честито завършване!

 

    

 


Майкъл Чавдаров
завърши
Cousino High School
in Warren.

Успех!

Честит юбилей

 

    

 

Честит 50-сет годишен юбилей
на Елеонора Барбов
(в средата на снимката)


Бъди здрава!

Поздрав в рими от Бистра Макнев

Драги ми Смехурко,

Мина що се мина от новата година,
страшна болест сполетя света,
изведнъж под карантина
всичко живо в къщи се прибра,
стана тя каквато стана
Заживяхме в изолация под стриктни правила
казвахме „наздраве“ от екрана,
а компютъра превърна се в прозорче към света!
Мислихме си, бързо ще отмине,
ама мина месец, после два
и на патиланската дружина
взе да гасне огъня в духа,
няма сбирки, няма вино,
няма глъчка и игра,
само в Zoom, пространство синьо
свойте патиланци аз видях.
Трети месец вече се навърта,
вънка пукна пролетта,
никой в къщи го не свърта
мери крачки в наш‘та махала,
а когато драги ми Смехурко
слънцето високо се качи
лятото усмихна се широко
и болестта полека се смекчи.  

Радост сред дружината настана,
да се видим дойде час!
Празненство се спрята от зарана
юбилярка имаме сред нас!
Нашето мило Норче,
векът презполови,
с добрина и звънка песен
всеки ден света красѝ,
и с любов и със сърце широко
на фолклор децата тя учѝ,
с нейното приятелство дълбоко
всички патиланци надари!
Ето, пак сме заедно на двора,
огън палим, песни пеем,
тук сме да празнуваме със Нора
50-тия ѝ юбилей!

Тая болест дето лази
ей, по дяволите да върви,
ние нека да сме здрави,
до дълбоки старини.

Бистра Макнев

юни 2020

 

 

Реклама
Обява
Продавам 2016 Фолксваген Тигуан, SE / TSI в отлично състояние на 42,000 мили, с нови гуми, кожен салон и навигационна система,
$14,000. За повече информация се обадете на 248-894-8299.


 
 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp