Copy
View this email in your browser
Май 2020 г.

Бележка на редактора

 

Декарт казва „Здравето е първото благо и основа на всички други блага в живота“. Искрени пожелания за здраве за българите, които четат изданието и за всички хора на Земята.    
В този брой трябваше да има покана за юбилейния, десети концерт на българското училище в Детройт. Вместо това ви предлагам снимки от техните дистанционни уроци и спомените на тези, с които започнахме през 2010 година.
Представяме ви полезна информация за застраховките от Деян Кожухаров и добра новина от Даниела Келикър, която работи с COVID-19 пациенти.

Бъдете добри и си помагайте.
 
Даниела Начева 

10 години от създаването на българското училище и Българския културен център в Детройт

            Струва ми се много отдавна, когато група приятели в състав Дани, Вили, Митра, Нора и Бистра, се ентусиазирахме и започнахме да мислим върху идеята за българско училище. Всъщност на Даниела и Велеслав Начеви дължим основната заслуга да имаме днес Български Културен Център и функциониращо българско училище с над 60 деца и тази организация да работи и да се развива вече 10 години! „Офисът“ ни се намираше под ябълката в техния двор. Тази ябълка е свидетел на безброй приятелски срещи и разгорещени дискусии. Под тази ябълка се раждаха всички онези идеи, които подхранваха реализацията на проекта „Роден език и култура“, под чието крило започна тази дейност. Благодарение на тази програма и на труда на всички нас, които се бяхме захванали с това дело се постави началото на модел за българско училище в чужбина, който на практика и до днес работи много добре. Разбира се нищо от това нямаше да се случи, ако не бяхте вие, мили сънародници, които подкрепяхте това начинание и помагахте с каквото може, но най-вече, доверихте ни се с вашите деца! Благодарни сме и на тези, които не ни поддържаха и ни критикуваха, защото това ни сплоти още повече и ни показа необходимостта да продължим заедно, фокусирани над основната идея и да вярваме в успеха. Тази идея има много проста философия, че ако не знаеш от къде идваш няма как да разбереш накъде отиваш. Това е вярно за всички хора, но е от изключително значение за тези, които живеят далеч от родинта. С моето семейство сме в САЩ повече от 20 години. Със съпругът ми, Милко, имаме две прекрасни дъщери с почти 10 години разлика помежду им. Когато голямата ни дъщеря порастваше тук нямяше българско училище. Нямяше и много български деца на различни възрастови групи, както е сега. Събираниятя на българската общност бяха основно по повод най-големите ни национални и християнски празници. За нея основното познание за българския език и култура дойдоха от семейството ни и от честите дълги пътувания до България. Безценно време, което даде прекрасен резултат! Един ден тя споделя следното:
            „Имам чувството, че в мен живеят двама души: единия е силно свързан с българската ми страна, а другия е американче, защото аз тук пораснах и приятелите ми са тук, живота ми е тук. На мен ми е много трудно да реша коя съм.“
            Тогава сякаш за пръв път разбрах колко са объркани децата ни заради емигрантския ни живот. По същото това време бяхме започнали дейността на центъра и училището и ми стана ясно, че всяко едно дете ще си задава този въпрос рано или късно, но поне няма да търси отговора самичко. В този смисъл аз съм щастлив човек, защото бях част от неуморния екип на българския културен център и училище „България“ от самото начало. Рецептата за успех е в това, че създадохме здраво приятелство помежду си, вярваме си и сме честни в делата си и всички, които участват в организацията са съпричастни на общата идея. Аз няма да изброявам какво е постигнато през тези 10 години. То е на лице, а и в архива всичко е отбелязано. Това, което искам да споделя е удовлетворението, което ме изпълва всеки път, когато сме заедно с вас, когато виждам ентусиазма, с който учителите преподават на децата, когато на училищните концерти всяко дете грее нагиздено в красива българска носия и чака с нетърпение да покаже на всички какво е научило, като видя засмяните лица на родителите и гордите баби и дядовци, че виждате ли, внучето ще знае за България и ще може да се разбира с тях, когато усетя топлото отношение, щом се спра при нашия „Баб-състав“  за сладка раздумка в кафенето, че да си обменим по някоя рецепта и да си кажем по някой виц......Обичам като ни гостуват български артисти и изпълнители, защото ни подарят мъничко от онази емоция, която ни кара да се веселим или да си поплачем заедно по наш си, български начин! Виждате ли, мили приятели, как скромното ни българско училище и културен център ни дават усещането за дом в чуждата страна. Дават ни възможност да запазим идентичността си, да научим децата си от къде са корените им и да сме заедно, една общност, да споделяме нашите успехи, радости и болки и да си помагаме. Нашите деца сигурно няма да научат перфекто български език и история, но приятелствата, създадени в българското училище са завинаги. Всеки път, когато те се хванат на едно кръшно нашенско хоро сърцата им ще туптят в едно с българските ритми. Те винаги ще знаят кои са и смело ще вървят напред, уверени, а не раздвоени! Щастлива съм, че малката ни дъщеря имаше привилегията да посещава нашето българско училише и да научи толкова много неща в клас, заедно с другите български деца. Това в къщи няма как да се постигне. Не се съмнявам, че един ден това дело ще бъде продължено от младите родители, чиито деца сега започват училище. Няма по-хубаво нещо от това да има приемственост и развитие на започнатото от нас. Да вярваме в успеха още дълги години занапред, за да може всяко българче да знае какво означават думите на Вазов:
            „......Син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе!“
 
Бистра Макнева

Снимки от концерта за 24 май, 2010 г.

 
  

    “ Тече, всикко тече, времето няма бряг и ни влече, няма как”......
Така като на шега започва песента от любим, култов български игрален филм.
И едва ли не като на шега, шепа ентусиасти с огромна обич към България обединиха в един светъл ден, общата си идея за българско у-ще далеч зад пределите на Родината.
И както се пее в песента времето бавно и неусетно ни доведе до 10-та годишнина от реализирането на тази прекрасна идея.  
Спомням си като днес ежеседмичните събирания, на които трескаво и оживено се обсъждаха нови предложения. Така освен безкрайно желаното българско училище, беше създаден и пое първа глътка въздух и Българския Културен Център в Детройт.
Всяка събота деца, учители, родители, баби и дядовци се събирахме, за да отдаваме своя принос, помощ и грижа за отглеждането и израстването на това малко чудо. С умиление си спомням тази първа година, когато сформирахме и хор за народни песни. Беше абсолютно непрофесионално и аматьорско, но толкова очарователно в огромното ни желание и с малките несавършенства.  Песента извираше от сърцата ни, а приповдигнатото чувство се лееше на воля от душа.
Доста вода изтече от тези първи, плахи стъпки, но резултатите са на лице.
Многото усилия и свършена работа, средства, ентусиазъм, всеотдайност, постоянство и с подкрепата на всички българи от нашето малко общество тук, продължават вече 10 години с непресъхваща енергия и дух.
На всички, които посвещават сега и през годините време, труд и средства, на всички малки и големи, бивши и настоящи ученици и техните учители, на всички самодейци от сърце желая крепко здраве, много успехи и дръзновение, много щастие и нека тази силна любов и обич към Родината ни пребъде. Нека я има винаги и навсякъде по света, където българско сърце тупти.
Нека ни е честита 10-тата годишнина на българското училище и Българския културен център, с пожелание за много успехи и за още много годишнини и юбилеи за напред.
Бъдете всички живи и здрави и Бог да благослови!
 Люба Иванова (първа в ляво по време на репетия на хористите) 
 

 

Най-хубавото нещо, което се е случило на българската общност в Детройт и околността е създаването на Българско училище за нашите деца и внуци тук. Благодарим на тези, които се решиха да направят това, на тези, които ги подкрепят, на учителите и техните помощници, за всеотдайния труд, енергия и висок дух! В това училище, преди години ходи нашата малка дъщеря, а сега и нашите внуци! Там Биляна научи и винаги играе с голямо удоволствие много български хора! Ходили сме на доста концерти за Коледа и 24 май, където децата ни показват какво са научили и пълнят душите ни с радост и гордост! Желаем здраве на всички българи и техните семейства! Нека пазим и развиваме, това, което имаме тук. Децата ни да не забравят българския език, да играят български хора и с гордост да се наричат Българи, когато покоряват върхове. 
Честит юбилей, училище “България“!


Илияна и Митко Георгиеви

 

    

 

Благодарим за вашите грижи

"Благодарим за вашата всеотдайност и грижа" казаха деца от училище "България" в картичките си до български лекари и медицински сестри. Общо 15 картички и имейли бяха изпратени до различни краища на Метро Детройт. 
 
 


 

Добра новина от Даниела Келикър

Our hospital was full with COVID-19 patients on ventilators in ICU and as a physical therapist I was responsible to turn them in prone position for 18 hours and 6 hours in supine. This protocol I was following for 3 consecutive days with each patient that was appropriate per doctors. Prone position helps with increasing their lung volume, redistribution of perfusion, recruitment of dorsal lung regions and a more homogeneous distribution of ventilation. Most of my patients were on ventilator for ~2-4 weeks, totally independent individuals prior to that age 35 to 62 years old.
Most of them after extubation continued physical therapy and required 2 person assist just to sit up at edge of bed and stand up barely able to take 1-2 steps with a walker. They needed at least 1-2 weeks of therapy to be able to walk normal like before, some will required longer but the good news is they will be able to return home with their family.
Please all stay safe.
Daniela Kelliker, DPT, Ascension Macomb Oakland Hospital
(на снимките: Даниела е в ляво) 
  

Бъдете здрави 

 
Иван Кънчев обича да спортува с внуците и така поддържа здраво тяло и бодър дух. 
 
  

ПоздравЧестита рожба на Нели и Костадин Шалeв от Трой. На 1 април семейството се увеличи с момиченце Дарина Никол (20 inches, 6.14 pounds). Кака Криси e много щастлива и обича да гушка бебето.

Честито!

 

Честит 50-сет годишен юбилей

Симеон Бонев
 
 

Димитрия Начева
 


Росица Димитрова


Гора от свещи и шоколадов молив като за даскалица! 

Възстановяване на суми от застрахователни компании

Много неща се промениха заради COVID-19. Училища, предприятия и църкви са затворени, а животът, както знаем, завинаги ще бъде различен. Една от забележимите промени е колко малко шофираме колите си. Заради инициативата „Остани вкъщи, спаси живот“ на губернатора на Мичиган, освен ако не отиваме на магазин или аптека, ние до голяма степен сме на едно място. Докато преди колите са използвани средно 18-25 мили на ден, сега някои се шегуват, че колите им изкарват "четири седмици с един галон бензин"! Поради това много хора смятат, че цените на автомобилните застраховки трябва да се намалят. С радост съобщаваме, че няколко застрахователни фирми са обявили програми за кредити за своите клиенти!
По-долу е текущият списък (към 24.04.2020 г.) на автомобилните застрахователни превозвачи в Мичиган: Citizens, Safeco, Progressive, Sate Auto, Frankenmuth, Liberty Mutual, Secura, Farmers, National General, Grange, GEICO, USAA, Travelers, Nationwide, AAA, Meemic, Fremont, Cincinnati, Chubb, Farm Bureau, Pioneer, Auto-Owners, State Farm, Allstate, Encompass, Westfield. Кредитите ще бъдат средно от 15% до 25% от премиите за месеците март и април, а при някои от компаниите дори за май. Кредитите все още не са одобрени от Мичиганския отдел за застрахователни и финансови услуги, но се надяваме това да стане в най-скоро време.

Много застрахователи също предлагат помощ за плащане на премиите. Повечето застрахователи забавят плащанията до 90 дни в най-добрите случаи и отменят всички такси за закъснели плащания. Също така, повечето застрахователи не спират полици за закъсняло плащане в момента.

Деян Кожухаров
Deyan R. Kozhuharov, MBA, ARM, AAI, AIS, AINS, CAWC
Allen Harmon and Kozhuharov Insurance Agencies
961 Oakwood Dr., Rochester, MI 48307
Toll Free: (877) 205-0051
Direct: (269) 441-5171 for English or (269) 441-5173 for Bulgarian
deyan@kozhuharovagency.com
deyan@allenharmon.com 

Харизмата на българина" - проект за съхранение на българската психологическа и културна идентичност

           Димитринка Йорданова, автор на проекта: „Българинът е космополитна личност и това е тенденция, която заслужава да бъде изучена“.
 
- Как и кога се роди идеята за проекта „Харизмата на българина“?

- Идеята за проекта има дълбоки корени в моето съзнание. Още като студентка по психология, по време на моя стаж в съдебна психиатрия присъствах на един интересен разговор. Обсъждаха се резултати от мащабно социологическо проучване на Галъп, в което българите се нареждахме на 2-ро място по коефициент на интелигентност (след евреите) и на 3-то място по емоционалност (след бразилците и испанците). Тогава си зададох въпроса: „Какво трябва да направим, ние българите, за да се придвижим към първото място в световната класация?“
Минаха години и животът ме отведе в Рим, където забелязах как отделни българи успяват, но тенденцията е винаги да говорят лошо един за друг и да не се подкрепят помежду си. Отново се замислих защо българите сме толкова завистливи... Постепенно, опознавайки повечето от тях, стигнах до извода, че причината е в ниското ни самочувствие. Парадоксът е пред очите ни: от една страна всеки ден някъде по света българин печели престижни награди, олимпиади и конкурси, но от друга българинът е краен индивидуалист, роден лидер, който обича да прави нещата по своя начин. Тогава усетих къде се пропуква образа ни – в начина, по който общуваме. Изучавайки от години човешките отношение и особеностите на гласа, си спомних как цял свят говори за Мистерията на българските гласове, а в Миланската скала от десет портрета на най-добрите оперни певци за всички времена седем са на българи. Потърсих обяснение в емоциите, които обменяме всеки път когато общуваме, които до 90% остават несъзнавани за нас.
Днес е много актуално да говорим за своята житейска мисия. Следвайки моята житейска мисия -  да изучавам духовната интелигентност на българина - се срещнах с българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ и Културна асоциация „Паралел 43“ в Рим, където съм консултант вече 7 години в качеството си на специалист по личностно развитие, стратегически комуникации и гласов коуч. Работя с българите, живеещи в чужбина, като поставям акцента върху българската народопсихология и синкретизма в нашата култура. Представям на нашите сънародници една различна гледна точка към мистерията на българския глас, чрез който искам да отключа вътрешния им потенциал и самопознание. Моята цел е да изграждам синергия в общуването между хората, посредством проявата на емпатия. Всеки един от нас преминава в това душевно състояние, общувайки с хората, когато ги приема безусловно. Емпатията не означава само съчувствие, тя е крайгълният камък в интерперсоналната интелигетност, която е ядрото на всички комуникации.
Идеята за проекта „Харизмата на българина“ се роди през 2014г., когато по случай празника на народните будители, поканих успелите българи от българските общности в чужбина да споделят с няколко думи историята за своя успех. Разбрах, че хората, които постигат цели си, не обичат да разказват за това и така на следващата година се обърнах към децата от българските неделни училища с покана да разкажат за успели българи в техния град или държава. Отново последва мълчание и в последствие разбрах, че децата не обичат да пишат на български език, защото просто им е трудно да се изразят.
Така стигнах до идеята за проекта „Харизмата на българина“, в която децата ще говорят и ще снимат – техният любим начин на изразяване. Проектът се представя със съдействието на Биенале Артемидия в Рим и на неговия основател Анна Мария Гюзелева, като още от 2007г. се превръща в своеобразна витрина на българско изкуство и култура в Италия.

- Каква е ролята на гласа в общуването?
- Като специалист изследвам гласа като носител на емоции и генератор на чувства. Особено внимание отделям на трансформацията на гнева в общуването, което е пряко свързано с нашето психо-физично състояние, а то е особено важно когато се налага да вземем бързо решение. Сигурна съм, че добре знаете, човек не бива да взима важни решения, когато е под въздействие на силни емоции. В тази връзка искам да ви разкажа малко за моя проект „Лаборатория на вокалните емоции“, който се роди през 2015 година с децата от българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим. Проектът беше одобрен и финансиран от Министерството на образованието в България.
Как да опознаем себе си и да изразим нашите емоции чрез гласа? Търсейки отговор на този въпрос, създадох иновативен метод DIYO® за комуникация при деца билингвисти (деца, които растат в друга звукова среда и говорят два езика). Заедно открихме, че емоциите ни дават импулса за всичко, което правим в живота; те са като музиката, която идва от сърцето. Децата бързо разбраха, че тяхната самоувереност зависи до голяма степен от техния глас. През лятото на 2016 година поканих всички български деца в регион Лацио, Италия, да влязат в моята лаборатория, а събитието се проведе в Българския културен институт в Рим.

На снимката: Димитринка Йорданова ръководи Лаборатория на вокалните емоции

- Какви са целите на кампанията, която организираш в подкрепа на проекта?

- Да събуди българския дух с гласа на децата. Колкото и да е тъжно, да си го признаем, демокрацията на 90-те години се опита да обезличи едно поколение. Голяма част заминаха да живеят в чужбина и там създадоха своята малка България. Но по-интересно е каква културна и психологическа идентичност носят в себе си днес техните деца и внуци. Защо все повече от тях предпочитат да се върнат в България? Това са въпроси, на които е трудно да се отговори отстрани, наблюдавайки процесите в обществото. Затова избрах емпиричния метод, чрез който да се докосна до повече български деца в чужбина, до техния вътрешен свят, техните емоции и вярвания.
- Каква е научната стойност на проекта?
-
Проектът е едно мултидисциплинарно изследване, което обхваща психологичските, културните и антропологични аспекти на идентичността на младите българи в чужбина, поглеждайки към духовната интелигентност на българина, която е преминала през хилядолетията, съхранявайки най-ценното за нашия народ – неговата вяра и традиции. В днешно време е прието убеждението, че науката е новата религия и щом тя доказва една хипотеза, никой не може да я оспори. Само дето изследванията често пъти се правят от институции, които са по-скоро академични, отколкото прагматични.
Повдигайки завесата на детската психика, можем да открием автентични резултати  за динамиката на процеса, през които преминава новото поколение българи по света. Научната публикация, която ще представи резултатите от първият етап на проекта, има за цел да опита да формулира сруктурата на ценностната система на младите българи. Неоспорим е факта, че битието определя съзнанието. При всички тях, живеещи в различни демографски и социални условия, се проявяват специфични способности, плод на техните вярвания, характер и лични умения. Научната стойност на проекта се изразява в синтеза на автентичните психологически, педагогически и културни аспекти. Ето защо поканихме като научен консултант д-р Анета Рашева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, София.
- Защо проектът е важен за българските общности в чужбина?
- Ако нямаме време за малките неща, няма да имаме и за големите. Всеки от нас има нужда да общува, за да каже какво иска и какво може и за да чуе какво мислят другите. Комуникацията движи света: чрез нея се раждат идеи и разрешават конфликти. Общуването улеснява свързването между хората, позволява ни да учим, израстваме и просперираме.  Не става въпрос само да говорим или четем, а да разбираме това, което казват другите, а в някои случаи дори това, което премълчават.
Когато действията ни вдъхновяват другите да мечтаят повече, да учат повече, да правят повече и да стават по-добри, тогава ставаме лидери. Комуникацията е най-важното умение, което притежава всеки лидер. А дали ние сме лидери на самите себе си?
Какъв човек ще станеш след пет или десет години, определят два основни фактора: хората с които общуваш, и книгите, които четеш. А може би и филмите, които гледаш...„Ние сме това, което многократно правим. Следователно, превъзходството не е акт, а навик“, е казал Аристотел. Хората обичат да дават, когато получават. Това означава, че те са по-склонни да кажат „да“ на тези, от които вече са получили нещо. За да имаме предимство трябва да бъдем първи в даването, но то трябва да бъде персонализирано и уникално, без значение колко малко или голямо е то. Правим това с благотворителна цел, за да съхраним заедно българските корени по света, за да покажем и вдъхнем надежда на децата, че ако искат - могат, за да им помогнем да повярват, че независимо къде се намират могат да се гордеят, че са българи.

- Какви етапи включва кампанията?
- Проектът „ Харизмата на българина“ цели съхранението на българската психологическа и културна идентичност и обхваща четири етапа.

1. Първи етап – Участници са български деца, живеещи в чужбина, които ще споделят как се справят с трудностите, как успяват да постигнат своите цел и ще разкажат кой за тях е успял човек.
Изследваните лица ще бъдат разпределени в три възрастови групи: 1 група от 6 до 12г., 2 група от 12 до 16г. и 3 група от 16 до18г. Отговорите на децата ще бъдат анализирани и представени и като психологическо изследване. То ще отрази техните ценности, националната и културна индентичност, ще акцентира и върху тяхната емоционалната интелигентност. Изследването ще бъде публикувано в научни издания, а всички събрани материали ще представим в книга„ Ако искам, мога“, заедно с приложение под формата на аудиофайл  с автентичните отговори на децата.
2. Вторият етап предвижда  участващите в 3 група да направят кратки видео записи с успели българи в техния град и в съответната държава. Видео материалите ще обобщим в един документален филм „Харизмата на българина“. Книгата и филмът ще бъдат дарени на всички български диаспори по света и български неделни училища зад граница..
3. Трети етап предвижда представянето на книгата „ Ако искам, мога“ и документалния филм „Харизмата на българина“ да бъдат показани във всички училища в страната. Така децата в България ще се докоснат до своята своебразна сянка –българските деца в чужбина. Ще разберат кои са трудностите пред тях и откъде те черпят сили , за да побеждават в това, което обичат или трябва да правят.
4. Четвърти етап предвижда деца от България да направят кратки видеа за своя град или село, разказвайки за най-интересните исторически и културни забележителности в тях. Целим създаването на видео канал „Ще се върна в България“, където да се излъчват тези видео материали. В тях децата също ще споделят своите мечти и тревоги и най-вече желанието си да разкажат за родината ни. Виждайки България през очите на нейните деца, видео материалите биха привлекли към страната ни по-голям интерес.


На снимката: Димитринка Йорданова на конференция в София, декември 2019 г.

- Как могат да се включат желаещите в проекта „Харизмата на българина“?

- Във всеки етап от проекта желаещите ще могат да участват изпълнявайки определени инструкции. Първият етап включва инструкции за даване на отговори и направата на аудиофайл. Децата трябва да отговорят на 8 въпроса като направят кратък аудиозапис със своя телефон. Важно е отговорите да са спонтанни, да не се обмислят твърде дълго, както и да се помни, че няма верни и неверни отговори: всеки отговор е важен, стига да е откровен. Дължината на аудиофайла трябва да е в рамките на 2-3 минути.
За участниците от 1 група ( 6 - 12год.) е препоръчително единият от родителите да задава въпросите, а детето да отговоря. Участниците във 2 група ( 12 – 16 год.) и 3 група ( 16 – 18 год.) могат сами да си зададат и отговорят на въпросите:
1. ИМАТЕ ЛИ МНОГО ПРИЯТЕЛИ?
2. РАЗБИРАТЕ ЛИ СЕ С ТЯХ?
3. ТРУДНО ЛИ ВИ Е ТУК? А В БЪЛГАРИЯ?
4. КАКВИ СА ВАШИТЕ ТРУДНОСТИ?
5. КАК СЕ СПРАВЯТЕ С ТЯХ?
6. КОЙ ВИ ПОМАГА?
7. КОЙ ЗА ВАС Е УСПЯЛ ЧОВЕК?
8. ПОЗНАВАТЕ ЛИ ТАКЪВ?
Очакваме вашите отговори до 1 октомври 2020г. Готовите аудиофайлове изпращайте на адрес: didiyo66@gmail.com. Попълнената и подписана декларация за съгласие снимайте или сканирайте и изпращайте на електронен адрес: didiyo66@gmail.com
- С какво крайните обосновки и научни изводи биха обогатили представата за народопсихологията на днешния българин?
- Народопсихологията има свой специфичен предмет и съдържание, свой категориален апарат. Тя заема свое място в системата на науките, преплетена с история и икономика, с художествена литература и фолклор, с бит и народностна характерология. Тази наука навлиза в душевния свят на народа през изобилието от исторически събития, културни прояви и душевна настроеност в определено време. Тя разкрива характерни духовни особености на народа, трайното и променливото в неговата душевност, търси общото и различното в поведението на народа и на отделните класи и социални структури. Нейното изучаване е необходимо за развитието на културата, за духовния разцвет на обществото, за образованието и възпитанието. Съществено значение имат нейните проучвания за историята и теорията на изкуството и литературата, защото те изясняват особеностите на художествените възприятия, на народностните чувства и стереотипи, на характереологични и темпераментови особености, предавани от поколение на поколение, обогатявани и изменяни.
Чрез психологически изследвания е доказано, че при децата все още не е напълно изградено социално-желателното поведение и в голяма степен не са комформисти. Затова очакваме техните отговори да са искрени и да отразяват техните вярвания, представи и убеждения, което от своя страна косвено ще ни позволи да формулираме структурата на ценностната система на младите българи, отчитайки неоспоримото влияние на заобикалящата ги социална и културна среда.
„Очите ни гледат повече навън, отколкото към нас самите. Ето защо сме хора, които лесно се самоизяждат...не ходете в тази страна – там и комарите се хапят“ , писа неотдавна един западен политик. „Българинът се страхува най-много от две неща – да не настине и да на се мине.“...“С други думи преди повече от век същото ни каза и Иречек“, пише доайенът на българската народопсихология Марко Семов.
Днес българинът е космополитна личност, няма ден в който името на българин да не оглави световните класации в различни области – култура, наука, спорт, музика. И това не е изключение, а тенденция, която заслужава да бъде изучена.
                                                                                                                                                                             Анелия Петрова

Преброяване на населението в САЩ

Census 2020: Michigan Needs You! Make Sure You Are Counted!

Each decade, the U.S. Census strives to count every person living in the United States. It is vital for everyone living in Michigan on April 1, 2020 – or anyone who spends at least 50 percent of their time in Michigan – to be counted as living in Michigan on the 2020 U.S. Census.

An accurate census count is critical as it determines how much funding Michigan communities will receive for essential services through 2030 such as police, fire departments, health care, education, roads and infrastructure.

Completing the census is easy and the questions are simple. You will be asked how many people are living or staying in your home on April 1, 2020; whether the home is owned or rented; the sex, age and race of each person in your home and their relationship to you.

For more information about the 2020 U.S. Census, visit https://my2020census.gov/.


 


Можете вече да тествате безплатно neterra.tv за 14 дни.
С промо код bgindetroit получавате 10% допълнителна отстъпка от всички абонаментни планове на www.neterra.tv за българска телезия в Америкa.

Ако желаете да поздравите роднина или приятел, да рекламирате нов бизнес или да подкрепите вестника на българите в Детройт, може да направите дарение чрез paypal.me/bulgariansindetroit

Copyright © www.BulgariansinDetroit.com, All rights reserved.
Можете да промените как получавате този вестник като
обновитe вашият профайл или откажете абонамента си тук.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Bulgariansindetroit · 2042 Harned Dr · Troy, MI 48085-1035 · USA

Email Marketing Powered by Mailchimp