Copy

Beste lezer,

 

Vernieuwde zespunts braillestandaard

Op 24 april 2020 publiceerde de Braille-Autoriteit een gewijzigde standaard voor zespuntsbraille. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van versie 2017

  • De a, i en u accent aigu zijn toegevoegd. E en o accent aigu bestonden al. Het Nederlands gebruikt deze tekens om klinkers te beklemtonen. Dat kan nu dus ook in braille en hoeft niet langer met het drukwijzigingsteken.
  • De asterisk (punten 35) gebruiken we niet meer als opsommingsteken. Opsommingen noteren we enkel nog met een liggend streepje (punten 36). Opsommingen met meerdere niveaus diep geven we aan door in te springen.
  • Accolades zijn toegevoegd aan de braillestandaard: als tweede betekenis van de vierkante haken, dus met het sleutelteken tweede betekenis (punt 5) ervoor.
  • De toepassing van het alfabetwisselingsteken wijzigt. Als er meer dan 1 vreemd karakter in een woord voorkomt, dan wordt het teken voor het woord geplaatst. Passages van meer dan drie opeenvolgende woorden in vreemde karakters volgen de regel van het permanent hoofdletterteken.
  • De tekst van de zespunts braillestandaard is op veel plaatsen vereenvoudigd.

De Braille-autoriteit roept de producenten op om deze wijzigingen toe te passen voor nieuwe publicaties vanaf uiterlijk 1 oktober 2020.

De integrale tekst van de zespunts braillestandaard (2019) kunt u vinden op braille-autoriteit.org/algemeen-gebruik/versie-2019-van-zespunts-standaard/.

Wij willen de zespuntswerkgroep hartelijk danken voor het vele, nauwkeurige werk dat zij de afgelopen jaren hebben verricht! De samenwerking tussen medewerkers uit de diverse organisaties en instellingen heeft een prachtig resultaat opgeleverd. We verwachten dat we met deze uitgave weer jaren vooruit kunnen. Suggesties voor verbetering blijven echter welkom. U kunt uw wijzigingsverzoeken blijven indienen via braille-autoriteit.org/wijzigingsverzoeken/
 

Braille Productiecentrum te Leuven

Het besluitvormend comité heeft verontrustende berichten vernomen over de toekomst van Braille Productiecentrum te Leuven. Deze organisatie is een van de 19 convenantpartners van de Braille-Autoriteit. Wat is de situatie: Het ministerie van Cultuur heeft in 2018 de keuze gemaakt om per 2021 de (loonkosten) subsidie voor het maken van brailleproducties stop te zetten. Als deze productietaak hierdoor binnenkort wegvalt en er geen alternatieven zijn gevonden, dan heeft dit grote gevolgen voor studerende braillelezers. Door dit bericht in ons netwerk te verspreiden willen we niet alleen aandacht vragen voor dit probleem, maar ook een oproep doen aan de verantwoordelijken om dit op te lossen. Toegankelijk lesmateriaal, zoals bijvoorbeeld in braille, is immers onmisbaar ...

Met vriendelijke groet,
Besluitvormend comité Braille Autoriteit

Catia Cucchiarini, Taalunie
Mia Engels, namens de Belgische dienstverleners
Andrea Haklander, namens de Nederlandse dienstverleners
Marcel Janssen, namens VIVIS (onderwijs)
Monique Oudshoorn, namens de Nederlandse belangenbehartigers, vz.
Bart Simons, namens de Belgische belangenbehartigers
Karin Samson, namens de Belgische onderwijsinstellingen

Copyright © 2020 Braille Autoriteit, Alle rechten voorbehouden.

Contact:
contact@braille-autoriteit.org

Postadres:
Braille Autoriteit · Postbus 10595 · Den Haag, 2501 HN · Nederland

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld via de website braille-autoriteit.org, wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen dan kunt u zich hier uitschrijven.


This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Braille Autoriteit · Postbus 10595 · Den Haag, 2501 HN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp