Copy
View this email in your browser
fra nr. 5 – Den bakvendte familieboken
Ukens nyhetsbrev har mange skatter. Vi synes det er spesielt morsomt å bla gjennom de tidlige utgivelsene med folkeviser! Dette er bøker og forfattere som har hatt stor innflytelse på norsk kulturliv.

Ellers har sommeren inntatt Oslo og vi forbereder i dag årets sommersalg i portrommet. Det starter i morgen, fredag, kl. 10, velkommen!

Åpningstider:
Mandag til fredag 10 - 18
Lørdag 10 - 16
Søndag stengt


*
Send oss en e-post på post@norlis.no 
eller ring oss på 22 20 01 40, om du vil bestille noe fra nyhetsbrevet. 
Ønskes bestillingen tilsendt, tilkommer kr. 95,- i porto.
For bestillinger over 5 kg. gjelder egne takster. 
Betaling gjøres enklest og kostnadsfritt med Vipps (38676). 
Ved elektronisk faktura med sikker lenke for betaling tilkommer kr. 35,-
 
Med hilsen fra Siri, Sirin, Richard og Thor Gunnar.

1.

LANDSTAD, M. B.:

 Norske Folkeviser.

Christiania. 1853. Stor 8vo. XIX, (4), 867,(1) s., (52 s. noter ved Ludv. M. Lindeman.) Samt. skinnryggbind med litt gulldekor og rød og grønn titteletikett på ryggen. Kun litt hylleslitasje på bindet. Navnestempel (N. Fliflet). Ren og pen materie.

Kr. 4.500,-

Et meget tiltalende eksemplar av originalutgaven av en hjørnesten i norsk litteratur. Den kom til å spille en viss rolle i den nasjonale reisningen på den tiden. Bjørnson uttalte om den: “Jeg kunde dem jo utenat og leste dem i hvert Selskab”. Ibsen var også opptatt av folkevisene, hans “Gildet paa Solhaug” er tydelig inspirert av dem. Francis Bull mente sågar at de norske folkevisene er “synlig på hver side i Gildet paa Solhaug”. Visene stammer mest fra Telemark, og Rikard Berge sier i en artikkel fra 1917 at “Aalmugen, ikkje minst i Telemark, liver paa det som ein bibel, og i det jamne folkedøme hev det stade som eit nasjonalepos til i dag”. Landstad bygde for en stor del på Olea Crøgers innsamlede materiale, men hennes navn figurerer ikke i utgivelsen. For kuriositetens skyld kan vi nevne at Landstad var representert i “100 viktige bøker”, Damms referansekatalog fra 1984 (kr. 1.200,-).

2.

BUGGE, Sophus:

Gamle norske Folkeviser. Samlede og udgivne af Sophus Bugge.

Kristiania. 1858. 8vo. XII, (2), 156 s. (siste siden er noter). Noe senere rødt sjirtingryggbind. Bleket på ryggen. Ex-libris. Materien er ren og pen.

Kr. 900,-

Originalutgaven av Bugges folkeviser har alltid hatt et solid ry og kalles da også av Axel Olrik, "... den ypperste viseudgave i Norden...". Bakerst er det tyve sider med ordforklaringer.

3.

BERGE, Richard:

Norsk visefugg. Samla og utgjevin av Richard Berge. Med tonar nedskrivne av Arne Eggen.

Kristiania. 1904. Stor 8vo. 274, (2) s. Noter. Nyere granitolbd. m. oppklebet foromsl. medbundet, innbunden hos Th. Morken, Skjåk. Anelse papirtap på foromsl., ellers pen.

Kr. 1.000,-

Dette er Rikard Berges første ordentlige utgivelse, publisert da han bare var 23 år. Da han giftet seg med Johanna Bugge, datter av Sophus Bugge, fikk han tilgang til et stort antall håndskrifter av folkeviser. “No er det plent eit halvt aarhundrad sidan Landstad kom med den gruske visefuggen sin. Men mangt hev umskjeplast sidan den tid.” Boken inneholder folkeviser, stev, slåtte-rim og blandede rim.

4.

KINCK, Hans E.:

Flaggermusvinger. Eventyr vestfra.

Kristiania. 1895. 8vo. (4) s., 224 s. Orig. brunt helsjirtingbind med gulldekor. Bindet er friskt og velholdt. Litt støtt i hjørnene. Litt slitasje nederst på ryggen. Hilsen fra julen 26 på fribladet. Et fast og fint eksemplar.

Kr. 2.500,-

Er vel den av Kincks novellesamlinger som er tydeligst inspirert av folkevisene? Den inneholder de sentrale “Felen i vilde skogen”, “Hvidsymre i utslaatten”, “Fele-Aasmun”, “Tore Botne” og tittelnovellen.

5.

(BJERKE, André og Carl Keilhau):

Den bakvendte familieboken 1955. Ved to av dem. ABC- Åndsliv.

Oslo. 1955. Liten 4to. 195 spalter. Originalt omslag. Rikt illustrert i sort/hvitt. Omslaget noe slitt, bretter i kantene, smårifter. Pen materie.

Kr. 450,-

"Ugler i mosen - munnhell bygget på den kjente iakttagelse at ugler, når de har ondt i sinne, oppholder seg i mose."

6.

BJERKE, André, Odd Eidem og Carl Keilhau:

Den bakvendte familieboken. Ved tre av dem. Alkoholisme - Åtselgribb.

Oslo. 1951, 2. opplag. Liten 4to. 176 sp. + (2) s. Originalt omslag. Rikt illustrert i sort/hvitt. Omslaget noe slitt, spesielt i ryggen. Pen materie.

Kr. 550,-

Løsskjegg: Skjegg uten organisk kontakt med ansiktshuden, i regelen påsatt ved hjelp av mastiks eller frimerkehengsler (Schaubecks).

7.

BJØRNSON, Bjørnstjerne:

Digte og Sange.

København. 1870. Stor 8vo. (8) + 176 s. Orig helsjirtingbd. med helt gullsnitt. Litt avskrapet på bindet, litt slitt i kantene/hjørnene. “Tatt” øverst på ryggen. Lite navn på fribl. Brunpletter i materien, mest i begynnelsen og mot slutten. Et fast eksemplar med bra og frisk rygg.

Kr. 750,-

Schiøtz/Ringstrøm, s. 24, type A (Tittel og ornament i blindtrykk på forpermen).

8.

ELVESTAD, Sven:

Aar og Dag. Stemninger og skildringer.

Kristiania. 1913. 8vo. 220 s. Orig. illustr. (Salicath) omslag. Noe slitasje i kantene, ryggen med leserynke, en sprekk i ryggstripen. En bit av bakomslaget mangler. Navnestempel på siste blanke side.

Kr. 500,-

Elvestad er på Norgesferie og snakker usensurert: “Hvor begrepet om vort fædreland forvires og forspinkles av alt det snak om vort lille og fattige Norge; det er den umenneskelige sutren av syttendemaitalere og opskjørtede forfatterinder, som er smaatt her i dette store land. Enhver begyndende digter faar det elendige Norge ind med moderpjolteren”. Ellers fra Frankrike, om Frödings dødsdag, Ved Kiellands grav og overraskende nok, møter med Hjalmar Johansen, som begikk selvmord i 1913. Elvestad vil kanskje som den første gi Johansen en moralsk oppreisning.
9.

OMRE, Arthur:

Flukten. Roman.

Oslo. 1936. 8vo. 296 s. Orig. lysebrunt helsjirtingbind Ufriske forsatser, brist i bakre, indre fals, henger likevel godt sammen. Litt bleket på bindet, fuktblemme på bakpermen.


Kr. 750,-

Originalutgaven.
10.

VOLD, Jan Erik:

Bok 8: LIV.

Oslo. 1973. 8vo. 121 s. Originalomslag tegnet av Kari Bøge. Illustrert. Litt skjevlest. Ryggen bleket. Litt slitasje i kantene.


Kr. 500,-

Med dedikasjon: “Ingunn & Sigurd fra Jan Erik”.
11.

VOLD, Jan Erik:

BusteR brenneR.

Oslo. 1976. 8vo. 101, (1) s. Orig. omslag. Bleket på ryggen, litt slitasje i kantene.

Kr. 500,-

Med dedikasjon: “BusteR ble MANNEN hetende. Ingunn & Sigrid fra Jan Erik.”

12.

WERGELAND, Henrik:

Samlede Skrifter. Trykt og utrykt. Utgit av Herman Jæger og Didrik Arup Seip. I-VI i 23 bind. (+) Brev til Henrik Wergeland 1827 – 1845. Utgitt av Leiv Amundsen. Med Supplement til Wergelands samlede skrifter. 24 bind.

Kristiania, Oslo. 1918-40, 1956. Stor 8vo. Rikt dek. orig. skinnbind, naturfarrget. Topp gullsn., ellers ubeskåret. En flekk på 2/3 av ryggen på bind II. 6, en rift i øvre kapitél på bind V. 1. Ellers et pent sett.

Kr. 9.000,-
Trykket i 550 eksemplarer, 500 nummererte. Dette er et av de 50 unnummererte privateksemplarene.
13.

IBSEN, Henrik:

Peer Gynt. Illustrert av Per Krohg.

Oslo. 1955. 4to. 316, (1) s. Originalt sjirtingryggbind. Et meget pent eksemplar.

Kr. 850,-

Illustrert i sort/hvitt samt med 5 dobbeltsidige farveillustrasjoner. “Handlingen, der begynner i førstningen av dette århundre og slutter henimot våre dage, foregår dels i Gudbrandsdalen og på høyfjellene der omkring, dels på kysten av Marokko, dels i ørkenen Sahara, i dårekisten i Kairo, på havet osv.”

14.

DAAE, Ludvig:

Norges Helgener. Med 3 Plancher.


Christiania. 1879. 8vo. V, 228, (1) s. 3 foldepl. bak i boken. Bra samt. skinnbd. med gulldekor på ryggen. Marmorerte snitt. Bleket og liten flekk på ryggen. Navn på fribl. Et rent og pent eksemplar med fine plansjer.

Kr. 1.250,-


Den hellige Olaf og Norges mindre helgener som f. eks. Den hellige Halvard, De hellige konger Haakon og Magnus, Bondehelgener, Magnus Jarl osv.

15.

BRUUN, Daniel:

Algier og Sahara. Billeder fra nomade- og krigerlivet.

København. 1893. 8vo. (4), 377 s. Illustrert i teksten samt med 3 plansjer (1 foldet). Med 2 kart bakerst. Orig. hvitt helsjirtingbind med rik dekor. Samtidig navnetrekk. Noen småflekker på bindet, men i frisk og god stand.

Kr. 750,-

Boken er et resultat av Bruuns engasjement i den franske fremmedlegionen. Daniel Bruun utdannet seg som militær, men hans store virksomhet som skribent dekker både geografi, historie og arkeologi.
16.

KROHN, Olaf:

Razzia gjennem Christiania og ude paa landsbygden. Med 30 illustrationer af forfatteren.

Christiania. 1902. 8vo. 135, (1) s. Samt. skinnryggbind med marmorert overtrekkspapir på permene. Ex-libris (Bertram Dybwad).

Kr. 400,-
Med fin dedikasjon: “Hr Brandchef Bertram Dybwad venskabeligst fra Forfatteren”. Dessuten har antagelig Bertram Dybwad skrevet på hele side 8 et notat om Krohns skrivestil. Humørfylte journalistiske blikk på ulike aspekter ved hovedstaden. Ellers fra Bolærne i Oslofjorden, Vågå, Fannaråken og Molde.
17.

NILSEN, Lillebjørn:

Haba haba! Lillebjørn Nilsens barneviser og Lillebjørns hjemmelagde tegninger.

Oslo. 1977. Stor 8vo. (32) s. Orig. illustrert kartonert innbdinding med grå sjirtingrygg. Kun litt hylleslitasje. Et pent eksemplar.

Kr. 500,-
En bok som sikkert mange har vært borti musikalsk. Sikkert et visst opplag også, men likevel er dette en moderne tittel (og klassiker!) det faktisk ikke er så lett å finne i god stand.
18.

NILSEN, Lillebjørn:

Flere viser.

 Oslo. 1974. Tverr-tto. Upaginert. Rikt illustr. av Øyvind Hansen. Noter med besifring. Orig. omslag. Navn på smusstittelbl. Litt slitt rygg, ellers pen.

Kr. 400,-

Boken består av 37 viser med noter og med enkelte kommentarer til visene. Et par av disse er veldig morsomme, f.eks. om da Nilsen, Øystein Sunde og Fredrik Wibe skulle til Sørlandet, men endte på Rørestrand Camping i Borre.
19.

THESEN, O. :

Om vore Husdyrs almindeligste Sygdomme. Med 12 Træsnit.

Kristiania. 1873. 8vo. 126, (2) s. Samt. skinnbd. med marmorert overtrekkspapir på permene. Uten tittel på ryggen. Navn og navnestempel på tittelbladet (Georg V Hoff). Eksemplaret er interfoliert og har mange samtidige opptegnelser på de blanke bladene.

Kr. 750,-

Oluf Thesen, 1830-1895, en av våre pionerer innen veterinærmedisinen. Han ble i 1859 ansatt på Ås Landbruksskole som dets første lærer innen veterinærlæren og husdyravlen.
20.

BUNBURY, Selina:

Life in Sweden; with Excursions in Norway and Denmark. Volume I-II.

London. 1853. 8vo. (4), 318 s., 24 s. annonser + (2), 343, (1) s., 16 s. annonser. Bundet i to originale helsjirtingbind med tittelen i gull på ryggen og rik blinddekor på permene. Litt slitte, “tatt” øverst på ryggene. Enkelte lette brunpletter. Likevel et anstendig og bra sett.

Kr. 2.400,-

Schiötz I, 165. Bring 764. Reisen i Norge omtales i bind 1, s. 88-208 og foregikk på Østlandet, Christiania-Ringerike-Mjøsa-Gudbrandsdalen-Eidsvoll-Drammen- Fredriktad-Sarpsborg-Fredrikshald. “What hotel shall I take? I asked our Norse Captain. It is no matter which, he answered, they are all alike bad.” Miss Bunbury tok inn på Hotel de Scandinavie i hovedstaden. Vi tror hun ble fornøyd likevel.
Facebook
Instagram

                SE OGSÅ NYLIG ANKOMNE BØKER PÅ  NORLIS. NO              

Copyright © 2021 Norlis Antikvariat, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp