Copy
Beste <<Voornaam>>,

Nederland is nu een maand in de zogenaamde intelligente lockdown om het coronavirus te bestrijden. We zijn afgesneden van basale vrijheden. Juist in deze tijd zijn we ons extra bewust van wat vrijheid eigenlijk betekent. Of nog preciezer: hoe belangrijk ‘risico’ eigenlijk is voor ons leven. 

Onder normale omstandigheden nemen we voortdurend risico’s. We staan op keukentrapjes, we nemen een verkouden kind op schoot, we sporten, of we geven onze mening. Bij al die gedragingen lopen we risico. We kunnen vallen, verkouden worden, blessures oplopen of je mening lokt een negatieve reactie uit. Toch nemen we die risico’s. Ze zijn nodig om te kunnen functioneren. Het nemen van risico’s maakt ons leven bovendien vaak uitdagender en leuker. 

Maar welke risico’s zijn we bereid te nemen in deze coronacrisis? Nu de capaciteit op de intensive care iets verruimt, wordt er voorzichtig gesproken over een versoepeling van de maatregelen. Welke risico’s zijn we bereid te nemen om weer wat kleur aan het leven te geven? Ik vind dat bij uitstek een humanistische vraag.  

Afgelopen dinsdag was ik hierover te gast bij Spraakmakers op NPO Radio 1. Ook ging het gesprek over hoe vrijheid, risico en onze democratie zich in tijden van corona tot elkaar verhouden. Bekijk het interview hier terug.

Nog belangrijker is de vraag: wat vindt u? Wat betekent voor u in deze tijd het recht op risico en vrijheid? Ik ben benieuwd naar uw reactie. Reageren kan op deze nieuwsbrief en in maximaal 200 woorden. Maak daarbij kans op een gesigneerd exemplaar van de recente heruitgave van Vrije Moraal, over vrijheid en het recht op risico.  

 

Met vriendelijke groet,

Boris van der Ham
voorzitter Humanistisch Verbond

Wat we doen internationaal

Het Humanistisch Verbond zet zich niet alleen nationaal, maar ook internationaal in. Juist in tijden van corona blijkt dit nog belangrijker te zijn. Zo deden we mee met een online protest tegen de nieuwe abortuswetgeving in Polen en pleitten we voor extra budget voor midden en lage inkomenslanden.  >>VIND HIER AL ONZE INTERNATIONALE ACTIES TOT NU TOE

Bel met onze Lifeline

Zit je even vast en heb je behoefte om er met iemand over te praten? Je kunt in gesprek met een humanistisch geestelijk verzorger, een professionele gesprekspartner die je steunt bij levensvragen. De Lifeline is t/m 28 april op doordeweekse dagen bereikbaar van 09:00 - 17:00 uur op telefoonnummer 020 521 9011.

Een duivels dilemma

Wat voor effect heeft het virus op onze mentale weerbaarheid? Een interview met Kees Kraaijeveld, psycholoog, filosoof en oprichter van De Argumentenfabriek. “Ik ga liever geknuffeld misschien eerder dood dan dat ik nog een paar maanden langer leef in mijn dooie eentje.  >>LEES VERDER

"We blijven klaarstaan voor de nabestaanden"

Hanny van Belkom is humanistisch uitvaartbegeleider, een vrijwilliger die op de uitvaart een toespraak over de overledene houdt of zelfs de hele ceremonie begeleidt. Door de coronacrisis kunnen uitvaarten niet normaal verlopen. Ze vertelt hoe dat is.  >>LEES VERDER

Vacature: twee bestuursleden

Het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond is op zoek naar twee bestuursleden. Een bestuurslid voor de portefeuille Financiën en een bestuurslid voor de portefeuille Vereniging. Reageren kan nog tot 20 april.  >>LEES VERDER

AGENDA


Nieuwe datum Socrateslezing: Hoe ga je om met gebeurtenissen die je leven op z'n kop zetten? 
 
De nieuwe datum voor de Socrateslezing met Henk Blanken is zondag 7 juni. We volgen hierin de RIVM-richtlijnen. Eerder gekochte tickets blijven geldig.   

Lees het interview met Henk Blanken op Human.
PS. Elke twee weken een quote van iemand uit de Humanistische Canon. Ditmaal een quote van schrijver Gerard Reve (1923 – 2006)

'Ik vind, een mens moet (...) alleen uitgaan van de vraag: schaad ik iemand of niet?' 
Het Humanistisch Verbond is de enige onafhankelijke organisatie die staat voor een vrije en humane samenleving. We komen in actie als keuzes over leven, liefde, denken en dood in gevaar komen. Dankzij onze leden en donateurs is dit werk mogelijk.
Deel via Facebook Deel via Facebook
Tweet Tweet
Stuur deze mail door Stuur deze mail door
Wil je geen emails meer ontvangen? Meld je hier af van onze nieuwsbrief


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Humanistisch Verbond · Ambonplein 73 · Amsterdam, Nh 1011 AA · Netherlands