Copy
Cliquez ici pour la version française.
Pour recevoir nos communications en français, modifiez vos préférences à cette adresse.
NIEUWSBRIEF URBIKE #7
JUNI 2020

Onze laatste nieuwsbrief is weer een poosje geleden en deze radiostilte heeft u misschien wat verrast. We wilden u op de hoogte houden, maar zijn daar niet toe gekomen. Gelukkig valt deze radiostilte te verklaren door onze boordevolle agenda, en zeker niet door een gebrek aan nieuws om met u te delen. Toen we begin 2020 voor een aantal van onze klanten naar een hogere versnelling schakelden wat betreft leveringen, werd eveneens ons het team versterkt met een operationeel manager en een business developer. We verhuisden naar een ruimere depot die de plaats biedt om onze groeiende vloot fietsen op te slaan.

Half maart echter, als een donderslag bij heldere hemel, worden we geconfronteerd met een ongeziene gezondheidscrisis. COVID-19 dwingt ons om de samenwerking met onze bestaande klanten van de ene op de andere dag op te schorten. Tegelijkertijd kwamen er nieuwe opdrachten- zeg maar uitdagingen - op ons af. Zoals de levering van maskers voor Masks.brussels of het assisteren van bedrijven waarvan de activiteiten niet stilvielen, maar net boomden in tijden van lockdown.

Op de agenda –momenteel nog tasten in het duister

Zodra de maatregelen rond de lockdown verder worden afgebouwd, zullen we een beter overzicht krijgen op de toekomstige activiteiten waarin urbike zal investeren en houden we u natuurlijk op de hoogte!

Terugblik op het project: masks.brussels

Midden maart werd het Brussels gewest geconfronteerd met een ongeziene gezondheidscrisis. Om tegemoet te komen aan de dringende behoeften van de ziekenhuissector, zette het gewest een productielijn op poten om snel mondmaskers te produceren. EcoRes en TRAVIE coördineerden  gezamenlijk deze flexibele productielijn. Travie versneed de stoffen en vervolgens werden deze geleverd, genaaid en opnieuw opgehaald door een netwerk van vrijwilligers.
 
Van de ene op de andere dag wordt urbike gemobiliseerd. We hebben een versnelling hoger geschakeld in het aanwerven en opleiden van fietsers en de investering in rollend materieel om op deze noodsituatie te kunnen reageren. Tonnen energie werden dag en nacht ingezet om niet minder dan 240.000 voorgesneden stoffen bij de vrijwilligers thuis af te leveren. Nadat vrijwilligers deze stoffen naadloos omtoverden tot kwalitatieve maskers, werden ze vervolgens opnieuw opgehaald. Kijk en geniet mee van onderstaande video, die dit inspirerende burgerinitiatief mooi in beeld brengt.

Filigranes en urbike slaan de handen in elkaar voor de levering van uw boeken aan huis!
 
Overtuigd door de filosofie en de diensten van urbike, vertrouwde Filigranes ons onlangs de leveringen toe in het Brusselse, die geplaatst werden in hun splinternieuwe webwinkel. Waar de lockdown al niet goed voor is… Van maandag tot en met zaterdag rijden verschillende urbike fietskoeriers op hun bakfietsen door de hoofdstad om boeken af te leveren, die 24 tot 48 uur van tevoren op de website van Filigranes werden besteld. Stapels boeken leveren en dit in een relatief korte tijdspanne, het is een huzarenstukje waarin we dag-in-dag-uit verbeteren.

De lockdown-periode zorgde voor een kentering voor zowel de groei van de e-commerce als het gebruik van de fiets als mobiliteitsoplossing. Onze samenwerking met Filigranes kan je herbekijken in deze reportage van LN24.

Nieuwe hubs

Om de groei van onze operationele activiteiten bij te benen, hebben we de afgelopen 6 maanden 2 nieuwe logistieke hubs in Brussel geopend.

De eerste is de Hangar du Kanaal, een magazijn langs het kanaal in Anderlecht waarin we een ruimte van bijna 150 m2 delen met verschillende Brusselse bedrijven (fabrikanten, ambachtslieden, producenten, enz.) en het IRIS TL-opleidingscentrum. Deze ruimte is op fietsafstand gelegen van het stadscentrum en is direct verbonden met de weg en het water. Ze omvat een kantoor voor het operationele team, een beveiligde opslagruimte voor ons materiaal en goederen en een werkplaats voor het onderhoud van ons fietspark. Kortom: de ideale locatie voor het nieuwe operationele hoofdkwartier van de urbike!

Daarnaast, op een boogscheut van Naamsepoort, onze hub in de Goffardstraat. De ideale uitvalsbasis voor het project #MaZone in Elsene. Hierbij worden online aankopen bij lokale handelaars aan huis geleverd. Een van hen is Filigranes, een gevestigde waarde in de vijfhoek.

BCklet-project: bijeenkomst van het toezichthoudend comité
 
Ons IT test project BCklet, gesubsidieerd door het Brussels Gewest, werd wetenschappelijk en financieel geëvalueerd door Innoviris. Deze evaluatie had betrekking op het eerste jaar van het project, d.w.z. het najaar van 2018 tot en met het najaar van 2019. Midden januari werden alle consortiumpartners (Febecoop, Smart, urbike, USL-B en VUB-MOBI) uitgenodigd voor een toezichthoudend comité waarvan het algemene advies positief en bemoedigend was. De leden van het comité opperden unisono dat voor de verschillende onderdelen van het project, de voortgang die via trial-and-error werd bereikt, zeer aan te bevelen was. Wat betreft de onderdelen:  status van de werknemers, het rollend materieel, de distributiemodellen of de methodologieën om het bestuur van de coöperatie te definiëren, sleutelen we nu aan innovaties en nieuwe ideeën.
 
Een spannende uitdaging, waarvan we de resultaten afgelopen woensdag aan Innoviris hebben gepresenteerd! De feedback van het toezichtscomité van het project was zeer positief en versterkt de bereidheid van de partners om hun werk tegen eind 2020 af te ronden. Aanvankelijk gepland voor november 2020 (2 maanden voor het einde van het BCklet-project), werd het volgende toezichthouden comité vervroegd naar midden juni. Dit moet het consortium in staat stellen om nog enkele definitieve projecten uit te voeren tijdens het laatste semester, rekening houdend met de aanbevelingen van de jury.

Verslag van de Algemene Vergadering van urbike

Een uitzonderlijke context, vraagt om een uitzonderlijke algemene vergadering. Initieel planden we om van de 1e Algemene Vergadering van urbike een hoogtepunt te maken. Een bijeenkomst waarbij coöperanten meer te weten konden komen over de onderneming, hun vragen konden stellen en actief konden deelnemen aan een brainstorm over het beheer van de coöperatie. Plotseling waren we genoodzaakt om onze ambities te herleiden tot de strikt noodzakelijke wettelijke verplichtingen die eigen zijn aan een jaarlijkse Algemene Vergadering. Onze coöperanten hebben hun mening kunnen formuleren door voor de verschillende voorstellen op de agenda te stemmen. Informatie werd verschaft via cijfers, verslagen en een verklarende video. Onze intentie om alle coöperanten samen te brengen om de toekomst van de urbike samen te boetseren is nog steeds springlevend en een nieuwe bijeenkomst staat gepland in het najaar. Wij houden u op de hoogte!
Propvolle weekends in april en mei

Terwijl u waarschijnlijk #inuwkot bleef en uw kalender even leeg was als uw regenton, werden onze bakfietsen meters hoog  geladen met allerhande pakjes. Tijdens deze periode werden sommigen onder u misschien verrast met een bezoekje van een van onze koeriers. Hun bakfietsen werden volgeladen met de heerlijke Belvas chocolade, een fleurige ruiker Belgische en biologische bloemen van onze partner Marie Poppies, de speciale Mummie-capsule van Marcel & Fifi, de gastronomische geschenkmanden van Panier Cadeau of het assortiment van My Beer Box. Ter gelegenheid van Pasen, moederdag en vaderdag, hebben we de logistiek verzorgd voor verschillende speciale acties die op poten werden gezet. Gezien het succes van deze acties en de nieuwe samenwerkingen die ontstonden ter gelegenheid van deze feesten, wordt dit type leveringen ongetwijfeld vervolgd…

Een duwtje in de rug voor Cabas!

CABAS (Coopérative Alimentaire Belge des Artisan.e.s Solidaires) is een netwerk van solidaire vaklui die de krachten bundelen door hun diensten en middelen te delen. Dit kunnen diensten zijn zoals logistiek of verdeling, productie sites, apparatuur, personeel, administratieve diensten. Door het versterken van vaklui in de biologische voeding en de korte keten, wil CABAS de ontwikkeling van een ander voedselmodel ondersteunen. Om hen te steunen, kunt u via deze link aandelen in de coöperatie aanschaffen!

COVID-19: impact op onze activiteiten
 
18 maart was een historische dag. Deze dag staat in ons geheugen gegrift als de eerste dag van de lockdown omwille van het COVID-19 virus. Bij urbike kozen we zeer snel om de geldende voorzorgs- en afstandsmaatregelen nauwgezet toe te passen. In het bijzonder hebben we onze operationele procedures aangepast aan deze crisiscontext door de interacties tussen de teamleden te beperken en zo ieders veiligheid te garanderen. Zodra de leveringen van verse producten aan supermarkten of bedrijven van de ene op de andere dag stoppen, worden sommige klanten overstelpt door orders en doen ze voor hun leveringen een beroep op noodoplossingen. Nieuwe activiteiten staan in de stijgers. Het hoeft geen betoog dat tijdens de huidige gezondheidscrisis de thuisleveringen van boodschappen in volle gang is en de online bestellingen pieken. Daarnaast investeert urbike ook fors in het masks.brussels project (zie foto's hieronder).

In totaal zullen we tussen half maart en eind mei meer dan 15.000 leveringen hebben verwezenlijkt door wel 40 koeriers die samen duizenden kilometers door de lange verlaten straten van de hoofdstad aflegden. Een zeer drukke periode dus, en tegelijk leerrijk op het gebied van automatisering van de processen van onze (nog) jonge structuur. Kortom, meteen de kans om in een paar weken tijd een serieuze sprong voorwaarts te maken wat betreft de maturiteit van onze onderneming!

Credits : Olivier Truyman – oliviertruyman.com

#MaZone : codenaam voor een mooi initiatief in Brussel

In samenwerking met Groupe One, de gemeentes Elsene en Sint-Gillis, lanceerde urbike half mei het project #MaZone. Een digitaal en solidair uitstalraam om lokale bedrijven te ondersteunen in crisistijden. Concreet biedt #MaZone vaklui en winkeliers in de gemeenten Elsene en Sint-Gillis de mogelijkheid om zich te verenigen in één platform om hun producten aan de man te brengen, waarbij de duurzame levering wordt verzekerd door urbike (de oprichting van een speciale webshop wordt bestudeerd). In eerste instantie werd de leveringsdienst in Elsene gelanceerd, maar nu is deze uitgebreid naar Brussel, Etterbeek, Sint-Gillis, Vorst en Ukkel... alvorens, waarom niet, het hele gewest te voorzien.

Woont u in een van de 6 gemeenten die momenteel bij het project betrokken zijn? Neem gerust een kijkje naar de lijst van deelnemende winkeliers... en wij leveren uw aankopen graag met de fiets én met een glimlach!

» Naar de Facebook pagina van MaZone

Logistics Project of the Year 2020 !

Op 20 februari jongstleden stond urbike in de schijnwerpers tijdens de uitreiking van de Transport & Logistics Awards Belgium, georganiseerd door Transportmedia. Voor een zaal met 5000 vertegenwoordigers uit de logistieke wereld werd urbike bekroond met de prijs Logistiek Project van het Jaar 2020 voor het BCklet project!

Deze prijs beloont de innovatie en het werk dat dagelijks wordt uitgevoerd door onze koeriers die onderweg zijn in de stad, door al onze partners in het BCklet consortium en door onze handelspartners. Het onderstreept het immense potentieel van de fiets voor de distributie van de fameuze laatste kilometer!

L'image du trimestre
 
Coronaid werd haastig opgericht in het kader van de COVID-19 met de diepe wens om solidariteit te verspreiden in plaats van het virus. Op initiatief van de Cocottes Volantes en met de hulp van Refresh Brussels en Critical Mass Brussels snijdt een kleine, trouwe groep gemotiveerde burgers elke zondag onverkochte bioproducten. Deze producten halen ze op de Bio Barn Market, Séquoia en Super Monkey op en verdelen ze per fiets onder verschillende organisaties die voor voedselhulp zorgen.

Urbike nam deel aan het project door een deel van haar bakfietsenvloot ter beschikking te stellen en ook door het vervangen van een bestelwagen voor de laatste rit die de bereide groenten naar het distributiecentrum brengt.  
Copyright © 2020 urbike, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp