Copy
Cliquez ici pour la version française.
Pour recevoir nos communications en français, modifiez vos préférences à cette adresse.
NIEUWSBRIEF URBIKE #8
OKTOBER 2020

Urbike heeft vorige week de prijs van de Sociale Economie voor Brussel gewonnen! Wat een leuk nieuws om deze tweede periode van telewerken op te fleuren. De afgelopen maanden is het druk geweest en is het team uitgebreid om te kunnen voldoen aan de toenemende leveringen en consultancy projecten. Bij uitbreiding en toegenomen volumes en activiteiten hoort ook de noodzaak om processen te automatiseren, om taken en verantwoordelijkheden te heroverwegen en om onszelf uit te rusten met de nodige IT-tools die zijn aangepast aan onze taken. Een hele verzameling spannende projecten waar urbike hard aan werkt. Want ja, de concurrentie komt eraan, de Covid-crisis legt bepaalde beperkingen op en de prognoses worden daardoor verstoord. Toch vult ons opdrachtenportfolio zich met veel nieuwe klanten die net zo gevarieerd zijn in omvang als in activiteitensector. Met nieuw bloed is het team nog beter uitgerust om 2020, en dus ook het BCklet project, af te ronden en zich voor te bereiden op de komende uitdagingen, die we hieronder uit de doeken zullen doen.

Veel leesplezier!

Op de agenda –momenteel nog tasten in het duister

Zodra de maatregelen rond de (2de) lockdown verder worden afgebouwd, zullen we een beter overzicht krijgen op de toekomstige activiteiten waarin urbike zal investeren en houden we u natuurlijk op de hoogte!
Winnaar van de prijs van de Sociale Economie 2020! 

Urbike heeft vorige week de prijs van de Sociale Economie voor Brussel gewonnen! Deze prijs is een erkenning voor ondernemingen die een visie van de economie verdedigen die bedoeld is om veerkrachtig en inclusief te zijn, waarbij het mens en het milieu centraal staan. Ontdek ook de andere laureaten en genomineerden die tonen dat een sociale economie mogelijk is: Senior Montessori, Terre-en-vue, Co-citer, BEES Coop, Coop It Easy, La Locomobile et Wilfried.

Naar aanleiding van de nominatie werd deze videoclip van urbike gemaakt waarin onze coöperatie voorgesteld wordt, alsook haar ambitie en toekomstvisie.

Realisatie: ASBL Prix Roger Vanthournout / Tools of Dad

BCklet: ronde tafel van fietskoeriers 

Eind juni werd op initiatief van de Universiteit van St. Louis een ronde tafel van fietskoeriers gehouden om de verwachtingen ten aanzien van een statuut voor fietskoeriers te bespreken. Het doel was om een voorstel op te stellen dat voor het einde van 2020 moet worden verdedigd bij het Paritair Comité voor vervoer en logistiek. Ruim twintig koeriers uit het hele land namen deel aan het debat. Vervolgens werd een zeer groot panel van Belgische koeriers uitgenodigd om een enquête in te vullen om zoveel mogelijk informatie en verwachtingen van de fietskoeriers te verzamelen over het statuut dat zij willen verkrijgen en de hoedanigheden van dit statuut. Na verwerking van de antwoorden en validatie tijdens een rondetafelconferentie op 22 oktober zal het voorstel midden november aan het Paritair Comité worden voorgelegd. We kijken er nu al naar uit om de concrete resultaten van deze omvangrijke oefening met u te delen.

Critical Mass: de pro’s op de fiets
 
Fietsen en cargo fietsen voor professioneel gebruik stonden in de schijnwerper op Critical Mass Brussels! De professionals op de fiets en de dagelijkse fietsers lieten het niet afweten om samen te rijden naar onze logistieke hub in Hangar du Kanaal en dat ondanks de gietende regen. High five aan al onze fietsende collega’s!
Officieel startschot voor City Line

De officiële lancering van het project City Line vond plaats op 9 september tijdens een startvergadering in de gebouwen van Coursier wallon (projectcoördinator) in Namen met de partners van het consortium (IT-Optics, HEC Liège, Multitel, urbike, TNPS, eFarmz, Les Tartes de Françoise en la Brasserie de La Houppe) en met vertegenwoordigers van de logistiek in Wallonië en het Waals Gewest, die het project financiert. Gedurende 3 jaar zullen de City Line partners alle logistieke, digitale en technologische aspecten bestuderen die het mogelijk maken om een gezamenlijk en geïntegreerd vervoersaanbod voor te stellen, dat gericht is op de stedelijke laatste kilometer en de milieu-impact op het Waalse grondgebied tot een minimum beperkt. Wij houden u regelmatig op de hoogte van de voortgang van dit veelbelovende project!

Trots op de samenwerking met een aantal nieuwe klanten 

Het operationele team is druk in de weer de laatste tijd! Tijdens augustus en september bracht #TeamGrossesCuisses 400 uren door op de fiets om een totaal van 1940 stops te bevoorraden. Een afstand van 3450 km werd afgelegd, ongeveer gelijk aan een retour Brussel-Madrid! 

Deze resultaten hebben we naast historische klanten zoals Delhaize, Filigranes of eFarmz te danken aan nieuwkomers uit alle sectoren! Zo leveren we nu sinds enkele maanden ook maaltijden aan huis van Chef Rose Mary (Colruyt Group), leveren we de fietsen van Bike43 bij verschillende Brusselse fietsers, zijn we actief voor Carodec (bouwmaterialen, inderdaad!), Walravens (vlees voor restaurants), StoreShippers (voor Rituals), en zorgen we ook voor de leveringen aan huis van lokale producten (Jardin d’Eve en Terroir & compagnie) en boeketten (Nouveau Fleuriste en MayFlower).

En tot slot, wist je dat het gloednieuwe sportieve magazine Eddy, net als zijn grote broer Wilfried, sinds begin september ook per fiets verspreid wordt?

Een blik op de koeriersavond van 10 september

Ze zijn met meer dan twintig (kandidaat koeriers, regelmatige koeriers en het management team), en nemen plaats op de verspreide stoelen in de Hangar du Kanaal. Renaud presenteert met enthousiasme de activiteiten en het nieuws van urbike. Martin, onze dispatcher, gaat vervolgens over tot de presentatie van de operaties, en via leuke workshops, de ontdekking van OnFleet - de applicatie voor dispatching die de koeriers gebruiken - en de basis van fietsmechaniek aan de hand van de nieuwe mobiele werkplaats van urbike. De ontmoeting gaat verder met een drankje. Van de kandidaten die die avond kwamen, zijn er al een aantal ondertussen getraind en hebben hun eerste urbike leveringen gedaan. Het urbike team groeit... en zal blijven groeien, want het volume van de leveringen neemt toe! Wordt dus zeker vervolgd …

Fairtrade ontbijt geleverd op bed

Op zaterdag 5 en zondag 6 september hebben we ongeveer 100 Brusselse huishoudens voorzien van Oxfam-ontbijten aan huis. Deze actie was bedoeld om de partners van Oxfam-Magasins du Monde die ambachtelijke en fairtrade voeding produceren en die zich door Covid in een kritieke situatie bevinden, te steunen. Een fairtrade ontbijt thuis bezorgd door een urbike koerier, bestaat er een betere manier om de dag te beginnen? ;-) 

Onze coöperatie in de kijker gezet bij LN24

Urbike werd uitgenodigd in het programma Succes Stories van Pierre Harmant op LN24. Een uitzending gewijd aan de uitdaging van multimodaliteit in mobiliteit. Neem zeker een kijkje naar het interview met Philippe en Renaud:

Knallende start voor het project CAIRGO bike 

Wist u dat van alle professionele verplaatsingen in de stad (diensten en leveringen) 1 op de 2 zou kunnen overstappen op een cargo fiets? Om deze overgang te realiseren en de luchtkwaliteit in het Brussels Gewest te verbeteren, werd op 1 juli dit jaar het Brussels Cairgo Bike project officieel gelanceerd. 


Het is een ambitieus project, gefinancierd door UIA (Urban Innovative Actions, een initiatief van de Europese Unie) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Onder de coördinatie van Brussel Mobiliteit en Leefmilieu Brussel wordt het project de komende 3 jaar uitgevoerd door een consortium van private en publieke partners met als doel om zoveel mogelijk barrières voor het gebruik van cargo fietsen in de stad uit de weg te ruimen. Met name Cambio en Remorquable zullen de toegang tot en het gebruik van cargo fietsen en aanhangwagens verbeteren door middel van huursystemen, terwijl Brussels Economie & Werkgelegenheid en Pro Vélo respectievelijk aankoopsubsidies (voor professionals) en groepsaankoopsystemen (voor particulieren) zullen opzetten. BePark en parking.brussels zullen een aangepast en veilig parkeeraanbod ontwikkelen. Urbike en Pro Velo zullen de Brusselse professionals en particulieren ondersteunen bij de omschakeling naar cargo fietsen, met een programma dat technisch advies, theoretische opleiding en praktijktesten combineert. Ten slotte zal het MOBI-laboratorium (VUB) de impact van al deze maatregelen evalueren, met name wat betreft de verbetering van de luchtkwaliteit.

In 2021 zal urbike 35 pionier projecten van gemotiveerde professionals ondersteunen bij de overgang naar cargo fietsen: aan de hand van analyse en advies op maat, testsessies van het materiaal (cargo fietsen, aanhangwagens, enz.), praktische training en coaching op het terrein. Het doel is om de coaching methodiek gedurende 1 jaar te testen (en te verfijnen) in samenwerking met bereidwillige en enthousiaste deelnemers, om vervolgens het programma vanaf 2022 op te schalen door zich te omringen met een ecosysteem van cyclo-transitie spelers (trainers, experts, fietsers, monteurs, etc.). 

Bent u een zelfstandige die droomt van een transformatie van uw activiteit om het mogelijk te maken met een cargo fiets of een aanhangwagen? Werkt u in een KMO of een groter bedrijf waar mogelijkheden zijn om (een deel van) de werkzaamheden met een cargo fiets uit te voeren? Voert u activiteiten uit binnen een gemeente of publieke organisatie waarbij naar een cargo fiets overgestapt zou kunnen worden? Neem contact met ons op, we helpen u graag op weg!
Een team in volle groei

Begin 2020 was urbike nog een sympathiek team van 6 in ons kantoor en een peloton van 10 koeriers die op de fiets de stad doorkruisten, maar het team is inmiddels flink gegroeid! Reeds in juni heeft de Franse IT-ingenieur student Jules zich “bij ons gevoegd" (voornamelijk op afstand) in het kader van zijn 2de jaars masterstage om te werken aan de digitalisering van onze operationele activiteiten en ons in staat te stellen een ongelooflijke sprong voorwaarts te maken in de automatisering van de leveringsactiviteiten (opname van bestellingen, verzending, rapportering). Om hem te begeleiden en te sturen in deze missie werd Jules ondersteund door Pierre (Dérailleur SRL), een ervaren IT-architect en geëngageerd medewerker! Daarnaast optimaliseert en stroomlijnt Pierre de gehele urbike back-office om ons in staat te stellen een tandje bij te schakelen m.b.t de implementatie van nieuwe applicaties en procedures.

In september is Margot bij ons begonnen als Cairgo Bike projectmanager en om haar talenten in te zetten voor kwaliteitsmanagement, operationele en trainingsondersteuning en facturatie. In oktober kwam Elien bij ons met een meer transversale rol om ondersteuning, expertise en positieve energie te bieden op een aantal onderwerpen (operations, consulting, administratie, IT, ...) en om de wereld van de fietslogistiek te ontdekken. Tot slot kunnen we voor de commerciële ontwikkeling sinds half augustus rekenen op de efficiënte hulp van Philippe, een student handelsingenieur, die met succes zijn eerste stappen zet in de commerciële prospectie en onderhandeling.

Om het hoofd te bieden aan de groeiende volumes hebben zich onlangs verschillende nieuwe koeriers aangesloten, waaronder Numa, Charline, Adrian, ... en waarom niet binnenkort u of iemand die u kent die deze passie voor fietsen en fietsmechaniek deelt? Informatie en contactformulier in deze bijgevoegde jobadvertentie.

Een steeds bredere waaier aan oplossingen

Gloednieuw bij urbike: de Runner trailer en de Urban500 geïsoleerde container voor het vervoer van temperatuur gecontroleerde goederen. Beide zijn ontwikkeld door onze Franse partner FlexiModal. Deze nieuwe tools breiden het scala aan nieuwe mogelijkheden en oplossingen voor urbike en haar partners uit!

De Runner is een aanhangwagen met een breedte van slechts 87 cm, veel smaller dan zijn grote zus de BicyLift (113 cm). Dit maakt de Runner ideaal voor professionele leveringen in drukke steden. Hij kan een lading van 200 kg dragen en is perfect geschikt voor standaard formaat kratten en dozen, pakketten, maar ook meer originele goederen zoals meubels, fietsen en nog veel meer! De veiligheid is gegarandeerd dankzij het oploopremsysteem, het zeer lage zwaartepunt (18 cm hoog vanaf de grond), de grote wendbaarheid waarmee gemakkelijk obstakels overwonnen worden en de LED's van de achterverlichting.

De Urban500 is een volledig geïsoleerde container, ontwikkeld voor temperatuur gecontroleerd transport in samenwerking met OLIVO. Deze oplossing maakt het mogelijk de goederen niet over te laden tussen de koude opslag van de leverancier en de eindklant, cruciaal voor bepaalde verse producten. De Urban500 heeft een pallet maat van 120x80cm en kan met de BicyLift aan de fiets worden bevestigd. Het ideale hulpmiddel om te voldoen aan de toenemende eisen van de distributie van verse of ultraverse producten!
Trouwens, urbike is de exclusieve verdeler van FlexiModal in België, twijfel dus niet om ons te contacteren om meer te weten te komen over deze 2 juwelen!
Foto van het trimester

Be bright use a light! Afgelopen week, om 7 ‘s ochtends uur deelde de #teamgrossescuisses verlichtingssets uit als onderdeel van Bike for Brussel om de 15% van de Brusselse fietsers die zonder licht rijden te verlichten. 

Copyright © 2020 urbike, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp