LNVH Nieuwsbrief Augustus/September 2018
LNVH onderzoekt: praktijken rondom Scientific Harassment. Deelt u uw ervaringen?
Al jarenlang ontvangt het LNVH berichten uit het veld met betrekking tot het (opzettelijk) dwarsbomen van de carrière van wetenschappers. Het LNVH definieert dit soort obstructie in het uitvoeren van wetenschap als Scientific Harassment. Om meer inzicht te krijgen in dit concept laat het LNVH een exploratief kwalitatief onderzoek uitvoeren. We roepen u daarom op om uw ervaringen met Scientific Harassment met de onderzoekers te delen.
Meer informatie

VNVA Els Borst Oeuvreprijs voor Hanneke Takkenberg

Onlangs maakte de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) bekend dat LNVH-voorzitter Hanneke Takkenberg de VNVA Els Borst Oeuvreprijs toegekend krijgt. Hanneke Takkenberg voldoet volgens de jury op opvallende wijze aan de criteria voor het in aanmerking komen voor deze prijs. Zowel wetenschappelijk als maatschappelijk zet zij zich in voor het verbeteren van de gezondheidszorg met name ten aanzien van vrouwen: dit geldt voor patiënten én vrouwelijke artsen. Tijdens het Lustrumcongres op 6 oktober a.s. vindt de officiële uitreiking plaats. Van harte gefeliciteerd!

LNVH op bezoek bij minister van Engelshoven (OCW) 

Deze week sprak het LNVH-bestuur met Ingrid van Engelshoven (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) over uitdagingen en kansen in het agenderen en bevorderen van (gender)diversiteit en inclusie binnen de wetenschap. We kijken uit naar een voortzetting van de goede contacten met het ministerie. 

LNVH-intervisie

Inmiddels stelt het LNVH al een aantal jaar intervisiegroepen samen: vrouwelijke hoogleraren en universitair hoofddocenten komen bij elkaar om -onder begeleiding- cases en vragen systematisch te beantwoorden en uit te werken en daarmee hun eigen deskundigheid te verhogen. In één van de intervisiegroepen die dit najaar start zijn nog 2 plekken beschikbaar. Wellicht iets voor u? Meer informatie via info@lnvh.nl

Hypatia leerstoelen (UT) voor vrouwelijke hoogleraren

De Universiteit Twente wil in de komende jaren ten minste tien vrouwelijke hoogleraren aantrekken. Naast extra aandacht voor vrouwelijk talent bij het invullen van reguliere hoogleraarvacatures, is besloten om de prestigieuze Hypatia leerstoelen in te stellen en hier vacatures voor open te stellen. Meer informatie over dit programma en de betreffende vacatures vindt u hier.

Veni-toekenningen NWO


De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 154 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Het honoreringspercentage onder de groep vrouwelijke aanvragers is in deze ronde 15% (bij mannen is dat 13%). Lees hier verder. 

(Bijna)moeder? Vergeet dat onderzoeksgeld dan maar


Onderzoekssubsidies zijn cruciaal voor een academische loopbaan. Maar bij het aanvragen ervan staan vrouwen met kinderen op grote achterstand. Ellen de Bruin (NRC) sprak met zes vrouwen, van wie er twee een rechtszaak aanspanden. Lees hier verder.
 

 

Highlighted Events


3 September | Universiteiten
Opening Academisch Jaar / VAWO-actie Tilburg University

27 September | Amersfoort
NWO Insight Out 2018

6 Oktober | Amsterdam
VNVA Lustrum Congres

11-12 Oktober | Amsterdam
STEMM Gender Equality Congress

7 November | Utrecht
LNVH Landelijke Bijeenkomst

12 December | Utrecht
Pump Your Career

Benoemingen

Anouke Bakx | Radboud Universiteit Nijmegen
Professor by special appointment of Giftedness

Joline Beulens | Amsterdam UMC
Professor of Lifestyle and Cardiometabolic Disease Epidemiology
 
Hilde Geurts | UvA
Professor of Clinical Neuropsychology
 
Erma Hermens | UvA
Rijksmuseum Professor of Studio Practice and Technical Art History
 
Barbara Hogenboom | UvA
Professor of Latin American Studies

Diana van Hout | Radboud Universiteit Nijmegen
Professor (by special appointment) Procedural Tax Law
Jolanda Kluin | Amsterdam UMC
Professor of Translational Cardiothoracic Surger
 
Nelly Litvak | Universiteit Twente/ TU/e
Professor of Algorithms for Complex Networks
 
Judith Masthoff | Universiteit Utrecht
Professor of Interaction Technology
 
Irene van Renswoude | UvA
Professor by special appointment of Manuscripts and Cultural History
 
Jana Roithová | Radboud Universiteit Nijmegen
Professor of Spectroscopy and Catalysis

Vacancies

Meer vacatures op onze website
Webwetenswaardigheden 
  • Alle nieuwsbrieven (in Nederlands en Engels) zijn na te lezen op de LNVH-website.
  • Het LNVH stelt het op prijs als u UHD’s ervan op de hoogte stelt dat zij zich kunnen aansluiten;
  • Nieuwe benoemingen van vrouwen tot hoogleraar worden op de site geplaatst, evenals ons bekende oraties. Informeer het LNVH;
  • LNVH-aangesloten hebben de mogelijkheid een vrijwillige donatie te doen aan het LNVH. Zie LNVH-website;
  • Regelmatig wordt het LNVH gevraagd de aangesloten hoogleraren en UHD's te attenderen op vacatures, deze worden op de site en in de nieuwsbrief geplaatst. Daarnaast verschijnen dagelijks nieuwe vacatures van Academic Transfer op de LNVH-website. Houd u de website in de gaten en meld relevante vacatures;
  • Het LNVH is van mening dat relevante informatie over organisaties, trainingen, evenementen en vacatures zoveel mogelijk beschikbaar moet zijn voor aangeslotenen. Dit houdt niet in dat het LNVH expliciet noch impliciet, enige voorkeur aangeeft voor initiatieven genoemd in de online communicatie:
Copyright © 2018 LNVH - Dutch Network of Women Professors, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp