Copy
View this email in your browser

Future Fashion (woensdag 15 mei)

Ieder jaar worden meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt niet verkocht, nooit gedragen en versnipperd of verbrand. In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft de mode- en kledingindustrie zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend systeem van Fast Fashion. Dat systeem is niet alleen gebaseerd op uitbuiting, maar ook verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Hoe kunnen we de mode veranderen met behoud van het plezier?

De uitzending van Tegenlicht  toont vijf future fashion-pioniers die hun industrie toekomstbestendig maken door te experimenteren met nieuwe stoffen, hergebruik en hi-tech design. Hun ‘mode van de toekomst’ gaat veel verder dan duurzaamheid alleen. Zij dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt. Zo presenteert het Britse duo Vin + Omi tijdens de Fashion Week in Londen een haute couture collectie gemaakt met stoffen op basis van planten en plastic flessen. Het Amsterdamse label Hacked By experimenteert met hergebruik van kledingoverschotten, in samenwerking met de grote modeketens die deze overschotten produceren. En de Vlaamse ontwerper Jasna Rokegem presenteert de mogelijkheid van kleding, die iedere ochtend opnieuw gemaakt wordt door een 3D-printer. Of dragen we straks allemaal dat ene ultieme kledingstuk, dat met onze stemmingen mee verandert, ons tegen bacteriën beschermt, zichzelf repareert en nooit meer gewassen hoeft te worden?

Gedreven door de markt spuwt de fast fashion draaimolen bijna wekelijks nieuwe collecties uit. De productietijd tussen de catwalks in Parijs, Londen en Milaan en de kledingrekken van de grote ketens als H&M en Zara is almaar korter. Mode is voor iedereen betaalbaar en bereikbaar geworden, maar we kopen veel te veel en de kledingindustrie vervuilt de planeet. De overschotten van geretourneerde en niet-verkochte kledingstukken hopen zich op. Zelfs Afrikaanse landen willen de afgedankte nieuwe kleding niet meer hebben, omdat het de interne productie verstoort. Elke seconde wordt wel ergens een vrachtwagen vol nieuwe textiel verbrand. Uit die molen stappen blijkt lastig, zowel voor consumenten als voor ontwerpers en producenten. Toch kan het anders.

Indeling avond:
18:45 uur Zaal open
19.00 uur Samen kijken VPRO Tegenlicht uitzending
20.00 uur Start interviews met tafelgasten en debat
21.30 uur Einde debat, ruimte om na te praten met een drankje.

Tafelgasten: Marina Toeters (www.by-wire.net) en Kim Cornelius (Summa college) 
Moderator: Henriëtte Bouman
Locatie: de Bibliotheek Eindhoven, de Witte Dame, Emmasingel 22, 5611 AZ Eindhoven

Aanmelden Meetup: Aanmelden is nodig, kost niks en kan via EventBrite

Samen eten:
Het is mogelijk om deze avond vanaf 18:00 uur gezellig aan te schuiven in het Bibliotheekcafé. Hiervoor graag apart van te voren aanmelden via deze link (helemaal onder aan pagina). De kosten bedragen €10. Aanmelden voor maandag 13 mei 12:00 uur.

Foto’s:
Wie deelneemt aan een Tegenlicht Meet Up 040, kan gefotografeerd worden. Deze foto’s kunnen gepubliceerd worden op onze website of op de social media kanalen van Tegenlicht Meet Up 040. Als u niet herkenbaar op foto’s zichtbaar wilt zijn, kunt u dit aangeven bij onze gastvrouw bij binnenkomst, bij onze fotograaf of bij een van de andere Tegenlicht vrijwilligers. Ook na afloop van de Tegenlicht Meet Up kunt u hierover contact met ons opnemen via info@tegenlicht040.nl. Wij zullen de betreffende foto dan verwijderen. Het kan voorkomen dat andere bezoekers van de Tegenlicht Meet Up 040 foto’s maken, op dit beeldmateriaal en het gebruik ervan hebben wij geen invloed.

Lees Tip:
Op de website van het Eindhovens Dagblad verschijnen in het kader van de meetups regelmatig interessante opinie stukken.

Agenda

We hebben de volgende MeetUps gepland: Details worden aangekondigd op tegenlicht040.nl en onze Facebook pagina. Programmering onder voorbehoud.
De Tegenlicht040 MeetUps worden mogelijk gemaakt door vrijwilligers, donaties van bezoekers en onze partners: 
Designhuis,  de Bibliotheek EindhovenCharlotte Grips FotografieBold filosofische praktijk , Ton van Moll DigitechCityTV.nl en Jump Movement
Copyright © 2019 Tegenlicht Meetup 040, All rights reserved.