Copy
Speciaal voor u: een extra uitgave van de nieuwsbrief Vrienden voor het leven. Omdat de vriendenbijeenkomsten vanwege corona noodgedwongen zijn geschrapt zocht het bestuur van de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie (VvEE) naar andere manieren om contact met u te houden. Bijvoorbeeld door deze extra nieuwsbrief, waarin we een vriendenbijeenkomst nabootsen. Deze nieuwsbrief heeft u al eerder eenmalig op papier ontvangen. Mocht u vrienden, familieleden of buren hebben, waarvan u denkt dat zij het werk van Expertisecentrum Euthanasie ook een warm hart toedragen, geef hen dan alstublieft de papieren versie van onze nieuwsbrief door of vraag informatiemateriaal op via vrienden@expertisecentrumeuthanasie.nl.

"Het team van Expertisecentrum Euthanasie heeft alles zorgvuldig voorbereid"


Liever waren ze al dood geweest. Jan (93) neemt het zichzelf nog altijd kwalijk dat hij geen zelfdodingspillen heeft kunnen bemachtigen. Nu hij net als Anje (91) ongeneeslijk ziek is, krijgt het echtpaar euthanasie. Duo-euthanasie komt steeds vaker voor in Nederland.
 
Lees hier het volledige interview

Sonja Kersten nieuwe bestuurder Expertisecentrum Euthanasie


Expertisecentrum Euthanasie heeft een nieuwe bestuurder: Sonja Kersten (46). Zij volgt Steven Pleiter op, die op 1 oktober 2020 zijn functie heeft overgedragen. Pleiter was vanaf de oprichting in 2012 bij het expertisecentrum – toen nog Levenseindekliniek – betrokken. Hij gaat met pensioen. Kersten was eerder kwartiermaker voor het project Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO) van PatiëntenfederatieNederland. Daarvoor was zij directeur van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) en vervulde zij diverse directeursfuncties bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL, het kennis- en kwaliteitsinstituut voor de oncologischeen palliatieve zorg). Ze studeerde medische biologie aan de Universiteit Utrecht. “Kersten heeft ruime bestuurlijke ervaring binnen het domein van de gezondheidszorg en beschikt over een groot, relevant netwerk”, aldus Bas Schreuder, voorzitter Raad van toezichtExpertisecentrum Euthanasie. “Haar persoonlijkheid past goed bij onze organisatie. Wij zijn ervan overtuigd dat zij de juiste persoon is om de koers van het expertisecentrum verder uit te zetten.”

“Ik ben blij en trots dat we in een land leven waar euthanasie wettelijk mogelijk is, op voorwaarde dat het zorgvuldig gebeurt”, zegt Kersten.“De begrippen zorgvuldig en zorgzaam zijn ontzettend belangrijk voor het expertisecentrum; ze passen ook heel goed bij mij. Ik heb er zin in!”

Terugblikken en vooruit kijken


Het is een vast onderdeel van de vriendenbijeenkomsten: de bestuurder van Expertisecentrum Euthanasie, vertelt over de ontwikkelingen bij het expertisecentrum. Scheidend bestuurder Steven Pleiter praat u voor de laatste keer bij.

Lees meer
Column Simon Groen

Simon Groen, arts bij Expertisecentrum Euthanasie, schrijft over zijn afwegingen om de 97-jarige meneer W. te helpen.
 

Citaten van ondraaglijkheid


“Heerlijk, fantastisch, graag!” Hij heft beide armen op, misschien zoals hij ooit deed toen hij als trouw supporter van Ajax een doelpunt van Cruijff vierde. Maar dat is lang geleden. Het gaat nu niet over scoren, of misschien toch wel: het gaat over de euthanasie die hij al zo lang wil en die hij nu kan krijgen, heb ik hem net verteld. Want we hebben het hele traject afgelegd. De verpleegkundige en ik hebben langdurig met hem gesproken, alle informatie gewogen, vastgesteld dat hij wilsbekwaam is, vrijwillig en weloverwogen tot zijn besluit is gekomen en zowel uitzichtloos als ondraaglijk lijdt.

Leer meer

Lezersvragen

In de vorige nieuwsbrief hebben we u opgeroepen om uw vragen naar ons te mailen. Dat deed u volop. Veel vragen worden hier beantwoord door Expertisecentrum Euthanasie. Staat uw vraag er niet bij? Dan ontvangt u binnenkort persoonlijk antwoord van ons.

Lees meer

Dankzij uw hulp kunnen we deze projecten realiseren


De stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie (VvEE) staat garant voor de continuïteit van het expertisecentrum. “We zijn een vangnet in moeilijke tijden”, zegt bestuurslid Trudy van den Berg. “Door de patiëntenstop gedurende de zwaarste corona-maanden bleek dat ook daadwerkelijk hard nodig.” Maar de vrienden doen meer, zoals het financieren van projecten van Expertisecentrum Euthanasie die niet door de zorgverzekeraars worden vergoed. “Uw steun is onmisbaar en we kunnen nog veel meer vrienden gebruiken.” 

Lees meer

Volg Expertisecentrum Euthanasie

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws van Expertisecentrum Euthanasie? Volg ons op LinkedIn en Twitter. Hier worden regelmatig berichten, interviews en achtergronden gedeeld. Houd ook de website in de gaten. De vrienden hebben een eigen pagina.

 

We zijn er voor u


Wilt u antwoord op uw vragen?
Heeft u ideeën of suggesties voor ons?

Neem dan contact op:
tel: 070 891 2621 (op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur).
Eisenhowerlaan 104, 2517 KL Den Haag
Postadres: Antwoordnummer 286
1800 VB Alkmaar

vrienden@expertisecentrumeuthanasie.nl
expertisecentrumeuthanasie.nl/vrienden

Colofon
No. 6, extra editie najaar 2020
‘Vrienden voor het leven’ is een uitgave van de Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie. De nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar (papier en digitaal). Donateurs ontvangen de nieuwsbrief gratis.

Donaties zijn welkom op NL36 TRIO 0391 1048 45 t.n.v. Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie o.v.v. ‘gift’. De stichting heeft een ANBI-status, waardoor uw donatie fiscaal aftrekbaar is en uw steun voor honderd procent ten goede komt aan Expertisecentrum Euthanasie. Meer informatie over donaties, schenkingen, legaten en erfstellingen vindt u op onze website.

Copyright
Teksten uit deze nieuwsbrief mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de redactie worden overgenomen.

De Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie zorgt voor financiële steun aan Expertisecentrum Euthanasie voor extra en bijzondere zorg en voor bijzondere projecten, daar waar zorgverzekeraars dat niet doen. De stichting geeft voorlichting over euthanasie en hulp bij levensbeëindiging in het algemeen en over het werk van Expertisecentrum Euthanasie in het bijzonder. Voor al uw medische vragen neemt u contact op met Expertisecentrum Euthanasie via expertisecentrumeuthanasie.nl.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u vriend bent van de Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie (voorheen Stichting Vrienden van de Levenseindekliniek).

Hier kunt u zich afmelden voor de nieuwsbrief.