Copy

Voordat het misschien te laat is

Siert Janzon (65) heeft de ziekte van Alzheimer en wil euthanasie voordat hij wilsonbekwaam wordt. Wanneer is dat moment aangebroken? Expertisecentrum Euthanasie houdt een vinger aan de pols, maar Siert moet zelf beslissen.
Lees hier het volledige interview

Euthanasie bij dementie
Hoe denkt Expertisecentrum Euthanasie erover?

 

Meneer K.

Meneer K. is mijn eerste patiënt. Wat kan ik verwachten? Wat moet ik zeggen? Ik maak mijn entree in een rokerig kamertje. Het is er mistig. Met moeite zie ik een bed, een tafel in de hoek, een tafel in het midden en een tafel tegen het raam. Aan de muren hangen schilderijen van zebra’s en luipaarden, ze staren me aan: hakuna matata, maak je geen zorgen. 
Lees verder

De wilsverklaring van dokter De Vries

‘Mijn wensen worden steeds specifieker.’

Constance de Vries werkt sinds de oprichting bij Expertisecentrum Euthanasie. Hoe ziet haar eigen wilsverklaring eruit? Inclusief tips.

Lees hier het volledige artikel

Vraag en antwoord

Moeten mijn kinderen het eens zijn met mijn verzoek?
Lees hier het antwoord
Is palliatieve sedatie een alternatief voor euthanasie?
Lees hier het antwoord


Willie Swildens

Oud-Kamerlid Willie Swildens stond aan de wieg van de Euthanasiewetgeving. Hoe functioneert de wet in de praktijk? We vroegen het haar. Lees hier verder

De kleine bijdrage van Els

Een nieuwe naam, dus ook nieuw foldermateriaal. Op de voorkant van de brochure van Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie (VvEE) staat Els Vermeulen, vriend sinds 2012. Haar gezicht prijkt ook op de banners die tijdens bijeenkomsten worden gebruikt. “Ik vind het heel grappig om mezelf zo terug te zien”, zegt ze. “Geen hond die ooit een foto van mij wil maken, ik sta er altijd slecht op, maar Martijn Beekman heeft er echt iets moois van gemaakt. Dat vind ik nog steeds heel knap van hem.” Lang hoefde ze er niet over na te denken, natuurlijk wilde ze meewerken. “Als ik ergens voor sta, vind ik ook dat ik een stapje verder moet zetten. Ik zie het als mijn kleine bijdrage aan het werk van Expertisecentrum Euthanasie.”

Wij betrekken u graag bij ons werk.

Bent u geïnteresseerd in het laatste nieuws over Expertisecentrum Euthanasie en euthanasiezorg in Nederland? Wilt u praktijkverhalen van onze artsen en verpleegkundigen horen? Heeft u zelf vragen? In 2020 organiseren wij weer een nieuwe reeks vriendenbijeenkomsten, met speciale aandacht voor euthanasie bij dementie en stapeling van ouderdomsaandoeningen. Geef u snel op. De belangstelling is doorgaans groot en vol is vol. Klik hieronder voor de agenda.
Aanmelden voor de vriendenbijeenkomsten

Volg Expertisecentrum Euthanasie

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws van Expertisecentrum Euthanasie? Volg ons op LinkedIn en Twitter. Hier worden regelmatig berichten, interviews en achtergronden gedeeld. Houd ook de website in de gaten. De vrienden hebben een eigen pagina.

 

We zijn er voor u


Wilt u antwoord op uw vragen?
Heeft u ideeën of suggesties voor ons?

Neem dan contact op:
tel: 070 891 2621 (op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur).
Eisenhowerlaan 104, 2517 KL Den Haag
Postadres: Antwoordnummer 286
1800 VB Alkmaar

vrienden@expertisecentrumeuthanasie.nl
expertisecentrumeuthanasie.nl/vrienden

Colofon
No. 2, winter 2019
‘Vrienden voor het leven’ is een uitgave van de Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie. De nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar (papier en digitaal). Donateurs ontvangen de nieuwsbrief gratis.

Donaties zijn welkom op NL36 TRIO 0391 1048 45 t.n.v. Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie o.v.v. ‘gift’. De stichting heeft een ANBI-status, waardoor uw donatie fiscaal aftrekbaar is en uw steun voor honderd procent ten goede komt aan Expertisecentrum Euthanasie. Meer informatie over donaties, schenkingen, legaten en erfstellingen vindt u op onze website.

Copyright
Teksten uit deze nieuwsbrief mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de redactie worden overgenomen.

De Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie zorgt voor financiële steun aan Expertisecentrum Euthanasie voor extra en bijzondere zorg en voor bijzondere projecten, daar waar zorgverzekeraars dat niet doen. De stichting geeft voorlichting over euthanasie en hulp bij levensbeëindiging in het algemeen en over het werk van Expertisecentrum Euthanasie in het bijzonder. Voor al uw medische vragen neemt u contact op met Expertisecentrum Euthanasie via expertisecentrumeuthanasie.nl.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u vriend bent van de Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie (voorheen Stichting Vrienden van de Levenseindekliniek).

Hier kunt u zich afmelden voor de nieuwsbrief.