Expertisecentrum Euthanasie: 100 procent zorgvuldig
Expertisecentrum Euthanasie werkt binnen de kaders van de wet. De wet schrijft voor dat de arts die euthanasie heeft verleend hiervan na afloop direct melding maakt bij de gemeentelijk lijkschouwer. Ter plekke neemt de lijkschouwer het dossier van de overledene in ontvangst. Dit dossier, met alle (medische) gegevens, gespreksverslagen, de argumentatie van de arts om euthanasie te verlenen en second opinion(s), wordt beoordeeld door een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE). In 2019 ontving Expertisecentrum Euthanasie 885 oordelen en alle keren luidde het oordeel: ‘Aan alle zorgvuldigheidseisen voldaan’.
Om euthanasie te kunnen verlenen moet het team, dat bestaat uit een arts en verpleegkundige, tot de overtuiging komen dat er sprake is van een vrijwillig en weloverwogen verzoek in combinatie met ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Dit onderzoek duurt net zo lang als nodig is: weken, maanden of zelfs jaren. Is de uitkomst ‘ja, euthanasie kan’ dan wordt de casus besproken met collega’s van het expertisecentrum, tijdens een zogenoemd MDO (multidisciplinair overleg).
Als iedereen akkoord is, kan de euthanasie worden toegezegd. Soms geeft het MDO aanleiding voor een extra reflectieoverleg, bijvoorbeeld als een onafhankelijke arts een negatief advies heeft gegeven. Ook voor alle ontvangen oordelen in 2018 gold: ‘Aan alle zorgvuldigheidseisen voldaan’.
|