Copy

NYHEDSBREV 5-2020

Ny bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser

Arbejdstilsynet har for første gang samlet de vigtigste regler om psykisk arbejdsmiljø i én bekendtgørelse - nr. 1406 af 26.september 2020. Det er godt, at tingene nu bliver samlet et sted, så både arbejdsgiver og ansatte ved, hvor de kan finde mere viden om dette vigtige emne.

Formålet med den nye bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø er at gøre reglerne tydeligere for arbejdsgivere og medarbejdere, så det fremover vil være lettere at igangsætte et systematisk arbejde med at forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø.
 
I de generelle bestemmelser i Bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø, står bl.a.:
§5. Arbejdet skal i alle led planlægges, tilrettelægges og udføres således, at påvirkningerne i det psykiske arbejdsmiljø både ud fra en enkeltvis og samlet vurdering er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige på kort og lang sigt.
 
Læs mere på Arbejdstilsynets hjemmeside.
 
I uge 41 var jeg så heldig at fejre Danmarks Mentale Sundhedsdag med to forskellige organisationer. De havde begge søgt og fået midler hos Velliv Foreningen til at fejre dagen sammen med mig. Overordnet set havde begge arbejdspladser fokus på mental sundhed og mental sundhedsfremme på arbejdspladsen. Begge blev introduceret til ny forskning indenfor området.

Hos den ene organisation mødtes MED-Områdeudvalget for at bruge en dag på dialog og samarbejde om, hvordan de kan styrke arbejdsfællesskabet, have trivsel og sundt arbejdsmiljø både i MED-Områdeudvalgets arbejdsfællesskab og de øvrige arbejdsfællesskaber i organisationen.

Hos den anden organisation mødtes leder og medarbejdere til en temaaften, hvor vi arbejdede med redskaber fra forskningsprojektet  "En oplyst anerkendelsesrejse - nyt perspektiv på stress" af forsker Pernille Steen Pedersen.

 
Vinteren og foråret byder på nye projekter med andre virksomheder, som også er finansieret af Velliv Foreningen. Vi skal også her arbejde med mental sundhed og forebygge mentale sundhedsudfordringer på arbejdspladsen.

Det ene sted kommer fokus til at handle om at styrke arbejdsmiljøet med medarbejderne efter at corona-virussen ramte os. Her vil leder og medarbejdere bl.a. arbejde med redskaber fra forskningsprojektet SAM (Styrk Arbejdsmiljøet med Medarbejderne) som er en dialogbaseret APV-metode. Desuden vil lederen få et ad-hoc klippekort til individuel sparring.

Det andet sted vil leder og medarbejdere introduceres til at kunne surfe udenom den usunde stressadfærd med Persolog Stress Profil, som er et evidensbaseret og valideret læringsinstrument. Samt hvordan de efterfølgende kan bruge deres erfaringer herfra i en organisatorisk ramme i arbejdsfællesskabet.

Så hvis du sidder og tænker, hvordan I også kan bruge mig på jeres arbejdsplads og evt. få midler til aflønning af honorar og andet fra Velliv Foreningen, så ring til mig. Så kan vi sammen udarbejde en ansøgning til næste ansøgningsrunde i foreningen. Der er ansøgningsfrist 12. januar 2021. Svar kan forventes primo maj 2021.
Fætter corona har flyttet Arbejdsmiljøkonferencen AM:2020 på Hotel Nyborg Strand. Konferencen som skulle være afholdt den 15.-17.november 2020 er udskudt til 25.-27.april 2021.
Det er super ærgerligt men nødvendigt, for at vi kan passe godt på hinanden!
Derfor er min planlagte workshop også blevet flyttet til tirsdag den 27.april 2021 kl.10.00-11:30. Du kan læse mere om min workshop nr. 404 "Hvad kan TRIOén gøre for at fremme mental sundhed i arbejdsfællesskaber?" her

Du tilmelder dig Arbejdsmiljøkonferencen AM:2021 her , og vi mødes fortsat i Nyborg.

Hvordan påvirker nedskæringer og omstruktureringer organisationens arbejdsmiljø og medarbejdernes mentale helbred?

Dette spørgsmål er blevet undersøgt i en doktorafhandling ved Oslo Universitet og Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Afhandlingen konkluderer, at omstruktureringer har negative konsekvenser for virksomhedens arbejdsmiljø og medarbejdernes mentale sundhed, lang tid efter at omstruktureringen er gennemført. Den viser dog også, at inkluderende, retfærdig og støttende lederadfærd samt øget oplevelse af forudsigelighed på arbejdspladsen er forbundet med en lavere risiko for, at forandringer påvirker medarbejdernes mentale helbred negativt. Anbefalingen er derfor, at organisationer, der gennemfører omstruktureringer fremmer en sådan ledelsesadfærd.

Læs mere i MAGASINET arbejdsmiljø - forskning fra ind- og udland 7/2020, hvor du kan finde mere viden om ny arbejdsmiljøforskning.

Praksis hos jer?

Jeg synes, det er meningsfuldt at skabe bro mellem forskning og praksis. Derfor er jeg nysgerrig på at høre, hvad I gør hos jer.
  • Hvordan arbejder I med mental sundhed og forebygge mentale sundhedsudfordringer hos jer?
  • Hvordan sætter I et sikkert og sundt arbejdsmiljø på dagsorden i jeres arbejdsfællesskab?
Hvis du og din virksomhed også har lyst til at vide mere og forebygge mentale sundhedsudfordringer på jeres arbejdsplads, så kontakt mig gerne for flere informationer.
 
 

Er det tid til den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV) hos jer?


GLIFBERG PROCESSER tilbyder at hjælpe jer med en dialogbaseret arbejds-pladsvurdering.
Giv et kald på mobil 20213515 eller send en mail på kontakt@glifbergprocesser.dk og så finder vi ud af, hvad der er behov for at arbejde videre med i jeres arbejdsfællesskab, og hvordan arbejdsmiljødrøftelserne og arbejdspladsvurderingen kan ske på jeres arbejdsplads.
Bedste hilsner
Birgitte
Din ledelsesrådgiver og arbejdsmiljøkonsulent
som arbejder med at skabe brobyggende arbejdsmiljørådgivning mellem forskning og praksis, der fremmer mental sundhed samt et sikkert og sundt arbejdsmiljø for alle.

Tak for at du gav dig tid til at læse Nyhedsbrevet!
Følg GLIFBERG PROCESSER på Twitter
Følg med på Facebook, hvor GLIFBERG PROCESSER fortæller arbejdsfællesskaber
Læs mere om GLIFBERG PROCESSER på hjemmesiden
Kontakt GLIFBERG PROCESSER her
Følg GLIFBERG PROCESSER på Instagram
LinkedIn
Copyright © 2020 GLIFBERG PROCESSER, All rights reserved.

Vores email er:
kontakt@glifbergprocesser.dk

Ønsker du at ændre dine nyhedsbreve?
Du kan opdatere dine oplysninger eller slettes fra listen her.

 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GLIFBERG PROCESSER · Gunnekær 28 · Rødovre 2610 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp