Copy

NYHEDSBREV 2-2020

Når Danmark genåbner, skal der være plads... til alle.


I snart to måneder har jeg arbejdet hjemmefra som mange andre. Alt sammen for at mindske smittespredningen og passe godt på os alle - og især de svage og udsatte.

Som ledelsesrådgiver og arbejdsmiljøkonsulent har jeg talt med både ledere og ansatte, som fortæller, at det at arbejde hjemmefra påvirker deres psykiske og fysiske arbejdsmiljø.

For mit eget vedkommende har denne periode givet mig tid til at reflektere over mit eget arbejdsliv. Hvad gør mig glad at arbejde med, hvad vil jeg have mere af, og hvor skal jeg handle anderledes fremadrettet.
 
Mange ledere og medarbejdere har afholdt online møder de sidste par måneder, fordi det ikke har været muligt at mødes fysisk.

Der er helt sikkert masser af læring om mængden af møder, og måden vi afholder møder på, når vi vender "tilbage" til mere velkendte rammer efter Covid19.

Jeg selv har deltaget i forskellige online møder, hvor der har været anvendt online platforme som Microsoft Teams, Zoom og Adobe Connect. Jeg har et vist forbehold for online platforme. På den ene side er det en nødvendighed og smart, at vi kan holde møder sammen online. På den anden side er der nogle etiske aspekter, som virksomheder må forholde sig.

Som leder eller medarbejder har du ikke i tilstrækkelig grad mulighed for at sætte din egen grænse for, hvad du vil dele med din arbejdsplads. Du har meget svært ved at trække en grænse selv med de online platforme, der stilles til rådighed. Når jeg selv anvender Microsoft Teams, bruger jeg muligheden for at sløre baggrunden af mit arbejdskontor, så det kun er mig selv, som er i fokus for de andre mødedeltagere. Det kan jeg ikke gøre med de to andre online platforme, så vidt jeg ved...

Når mødet starter, bliver der vist billeder fra privatlivet (enten bogstaveligt talt eller i overført betydning), vi får direkte adgang til hinandens hjem og kan uden filter se, hvordan hinanden bor eller lever. Hvis du altså er så heldig at have et hjem og ikke sover på en lånt sofa, fordi du er ved at blive skilt fra konen. For hvad gør du så, når du skal deltage i et online møde? hvor placerer du dig så?

Vi kan med andre ord danne os meninger om de andre, mens vi afholder møder. Synes vi, kollegaen ligner et rodehoved, har han en pæn stil, og hvordan hænger det egentlig sammen med det billede af kollegaen eller lederen, vi almindeligvis "blot" er sammen med på arbejdet og ikke er hjemme hos privat. Vil vores nye viden om hinanden påvirke vores relationer til hinanden? og vil det gøre godt eller skabe udfordringer i samarbejdet på sigt. Hvad er "nice to know" og "need to know" i opgaveløsningen, når vi får adgang til hinandens privatsfære.

Når vi arbejder med kultur og roller i arbejdsfælleskabet, arbejder vi ofte med 3 roller: den professionelle, den personlige og den private. Hvilke kompetencer og hvad er nødvendigt at vide om mig for mine kollegaer og min chef, for at vi i arbejdsfællesskabet kan løse kerneopgaven, vi er sat i verden for at løse? Hvor privat kan jeg tillade mig at være, for at jeg kan løse min opgave? eller hvor åben skal jeg være om mit privatliv for at være en del af arbejdsfællesskabet og ikke blive sat i yderkanten af gruppen?

Disse spørgsmål er yderst relevante at stille i disse coronatider, hvor ledere og medarbejdere ikke har mulighed for at sige til og fra i forhold til eget privatliv på online møder i samme grad som fx om man vil være på Faceboook eller ej i sin fritid, hvor alt fra privatlivet jo kan deles, hvis man selv vil.

Derfor er det tid til, at arbejdsmiljørepræsentanten, tillidsrepræsentanten, arbejdsleder og kollegaer tager en drøftelse om de etiske aspekter ved onlinemøder, mens vi er på arbejdet.
Hav blik for folks mentale coronafaser
I følge Malene Friis Andersen (arbejdslivsforsker) er flere gået igennem forskellige faser arbejdsmæssigt under coronanedlukningen.
  • Chok // Den første fase var for mange karakteriseret af både chok, krisestemning og bekymring.
  • Åbenhed // For de fleste blev den følelse fulgt af en fase med en ny energi og en lyst til at få det nye hjemmearbejde og det teknologiske til at fungere.
  • Mathed // Senere har mange oplevet en fase præget af afmatning, modløshed over, at der tilsyneladende ikke er nogen slutdato på situationen
I et arbejdsfællesskab er udfordringen, at folk reagerer forskelligt i de forskellige faser og i øvrigt rammer dem på forskellige tidspunkter. Det er man som leder nødt til at have blik for og tage højde for i opgavefordelingen.

Læs mere
her
 
Er det tid til den lovpligtige arbejdspladsvurdering hos jer?

GLIFBERG PROCESSER tilbyder at hjælpe jer med en dialogbaseret arbejdspladsvurdering.

Giv et kald på mobil 20213515 eller send en mail på
kontakt@glifbergprocesser.dk og vi taler om, hvad der er behov for at se på i jeres arbejdsfællesskab, og hvad jeg kan hjælpe jer med.
Pas godt på dig selv og hinanden!
Jeg håber, at vi ses inden så længe...

Bedste hilsner

Birgitte
Din ledelsesrådgiver som arbejder med at skabe brobyggende arbejdsmiljørådgivning, der fremmer mental sundhed og sundt arbejdsmiljø.

Tak for at du gav dig tid til at læse Nyhedsbrevet!
Følg GLIFBERG PROCESSER på Twitter
Følg med på Facebook, hvor GLIFBERG PROCESSER fortæller arbejdsfællesskaber
Læs mere om GLIFBERG PROCESSER på hjemmesiden
Kontakt GLIFBERG PROCESSER her
Følg GLIFBERG PROCESSER på Instagram
LinkedIn
Copyright © 2020 GLIFBERG PROCESSER, All rights reserved.

Vores email er:
kontakt@glifbergprocesser.dk

Ønsker du at ændre dine nyhedsbreve?
Du kan opdatere dine oplysninger eller slettes fra listen her.

 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GLIFBERG PROCESSER · Gunnekær 28 · Rødovre 2610 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp