Copy

NYHEDSBREV 2-2019

Har du husket at holde pause i dag?


Hvis ikke så tag dig i agt!
Det er nemlig vigtigt for dit helbred, at du sørger for at få noget at spise og holde pauser ind i mellem.

Jeg skrev i starten af 2018 et blogindlæg i DenOffentlige.dk med titlen Hvem siger du ikke må holde pause og lade dit vand?
Blogindlægget handler, om du mon er en leder, som knokler derudad uden at trække vejret dybt fra maven? Og som tror, at du er en god rollemodel, når du bevæger dig på kanten af stressdybet?

Hvis ja, så er det tid til at stoppe op - og gøre noget andet. Både når det gælder det fysiske og psykosociale arbejdsmiljø.

Det er her pauser kommer ind...
og hvad der er godt at gøre, efter at du har spist din frokost...
Jeg har fx lige spist frokost, og når jeg så er tilbage her på kontoret, fortsætter jeg med at stå op ved mit hæve/sænke bord.

Det gør jeg, fordi Andreas Holtermann sammen med 2 andre professorer fra Sverige og Australien har skrevet en videnskabelig artikel om Guldlok-princippet til det internationalt anerkendte tidsskrift ’British Journal of Sports Medicine’.


 
Her skriver de om, at hverken for meget eller for lidt, men lige præcis den rette fysiske aktivitet, mens man udfører kerneopgaven på jobbet kan være nok til at øge medarbejdernes sundhed og kerneopgavens kvalitet. Det kaldes Guldlok-príncippet og kan revolutionere det fysiske arbejdsmiljø, hvis man spørger de 3 professorer.


Har du lange sammenhængende perioder med stillesiddende arbejde?


Så skal du i følge Guldlok-princippet vælge at stå op og arbejde efter frokost, da det er veldokumenteret, at stående arbejde stabiliserer blodsukkeret, når man har spist. På den måde undgår du blodsukker-relateret fald i produktivitet efter frokost. Samtidig forbedrer du sundheden ved at sidde mindre ned i løbet af dagen. Du kan læse mere om Guldlok-princippet her.

Når jeg en sjælden gang ikke står op og arbejder, har jeg to forskellige stole at sidde på. En rød rund bold, der giver mentalt energi og styrker min ryg, og som jeg kan sidde og bevæge mig naturligt på. Den er min favorit! og en sort kontorstol som indstilles efter mine behov. Nogle gange bruger jeg også den røde bold til at hvile knæet på, når det føles naturligt og godt!
I mit sidste nyhedsbrev skrev jeg, at det er vigtigt at vende stille og roligt tilbage efter ferie. Det gælder stadig!
 
... men hvad nu hvis du befinder dig i en organisation, hvor det at holde ferie ikke bliver påskønnet tilstrækkeligt. Arbejdsbyrden har i for lang tid været alt for voldsom. Hvor du skal præstere maksimalt på første dag, du er tilbage fra ferie (hvis din ferie vel og mærke ikke er blevet inddraget, eller du er blevet pålagt arbejde under din ferie). Hvor der tilsyneladende ikke er fokus på at forebygge mentale sundhedsudfordringer, hverken for medarbejdere eller ledere.

Hvem har så ansvaret for at sige stop? Dig selv, din leder/chef, din arbejdsmiljørepræsentant, din tillidsrepræsentant, TRIO eller arbejdsmiljøorganisationen?

Hvad gør du egentlig, når du både fysisk og psykisk mærker, at du er ved at ramme muren eller komme ud over kanten?
Jeg læste i sidste nummer af DJØF 07-2019 en skræmmende artikel om Søren, der var ved at dø af sit job p.g.a. et enormt arbejdspres kombineret med et coaching forløb, som gik helt skævt. Det gav stof til eftertanke.

Artiklen handler om, hvor svært det er at få anerkendt arbejdsskader. Men også om en ledelse og arbejdsmiljøorganisation som ikke er opmærksom på at forebygge usund stressadfærd og mentale sundhedsudfordringer for ledere og medarbejdere. Samt et uetisk coaching forløb som ikke hører hjemme på danske arbejdspladser. Du kan læse artiklen her
 

Coaching forløb


Jeg arbejder jo selv med coaching forløb med ledere. Det sker enten, hvor lederen og jeg mødes ansigt til ansigt eller ved telefoncoaching, hvor jeg taler med lederen uden at kan se vedkommende. Ligegyldigt hvordan vi taler sammen, gør jeg meget ud af, at det foregår etisk ordentlig. Hvad betyder så det Birgitte? At der er fortrolighed om det, vi taler om. Det er essentielt for at kunne møde det enkelte menneske, hvor vedkommende er og tale om det, som er væsentligt for den enkelte.

Jeg mener, det er en meget giftig cocktail at blande terapi ind i et coachingforløb, som er arbejdsrelateret og betalt af arbejdsgiver. Samt at det ikke er muligt at sige nej tak til den coach, som den ansatte får stillet til "rådighed" i et ikke magtfrit rum af ens nærmeste leder. Jeg håber, at det er en enlig svale, det der er foregået i artiklen fra DJØF.

Jeg vil aldrig selv sige ja tak til at indlede et samarbejde med en virksomhed, hvor jeg skal udfærdige en skriftlig rapport til den nærmeste leder/chef, om hvilke fremskridt der er for den leder/medarbejder, som jeg har et forløb sammen med. Hvorfor? fordi fortrolighedsrummet dermed ophæves. Der bliver skabt en usund kultur, som ikke er rar og befordrede at være i for det enkelte menneske, og det vil jeg undlade at være medskabende om.

Når jeg indleder et samarbejde omkring et coaching forløb, holder jeg et møde med chef og leder/medarbejder, hvor vi får aftalt forventningerne til et kommende samarbejde. Jeg gør meget ud af at fortælle, hvilke rammer vi arbejder ud fra, og hvad de kan forvente af mig. Ligegyldigt hvor vi er, og hvem vi arbejder sammen med, må det ske med værdighed, tillid og respekt. Det er også vigtigt for mig, at lederen/medarbejderen har en god mavefornemmelse i mødet med mig, da vi ellers ikke kan få åbnet for potentialerne og udviklingsmulighederne hos den enkelte.

Den enkelte skal have mulighed for at sige JA eller NEJ til et samarbejde med en coach - dette er meget vigtigt for mig og GLIFBERG PROCESSER.
 

I mit næste Nyhedsbrev fortæller jeg om et spændende arbejdsmiljøprojekt BIFROST-partnerskab, som jeg deltager i. Det er en ny brobyggermetode til AM-rådgivning om forebyggelse og håndtering af mentale sundhedsudfor-dringer blandt SMVér.
Mere om det på et senere tidspunkt...
 

 

 Skal du med til Arbejdsmiljøkonference?

 

Konferencen AM:19 afholdes i Nyborg d. 10. - 12. november 2019. Der er stadig mulighed for at få en plads.

Du kan læse mere om AM:19 her, hvor du også kan tilmelde dig konferencen og evt. deltage i mine to workshop:TRIO arbejdsfællesskabets ekkolod hård på kerneopgaven og blød på relationer
Jeg afvikler workshop nr. 102 - Mandag den 11. november 2019
kl. 12:30
-13:45Hvem siger du ikke må holde pause og lade dit vand, kære leder?
Jeg afvikler workshop nr. 517 - Tirsdag den 12.november 2019
kl.10:45 - 12:00

 

Det bliver nogle spændende dage med oplæg, debat, workshops, netværk, ny viden, værktøjer og masser af inspiration.
Jeg håber, at vi ses i løbet af efteråret...
 
Jeg kommer gerne forbi til en kop kaffe, så giv et kald på mobil 20213515 eller send en mail på kontakt@glifbergprocesser.dk

Bedste hilsner

Birgitte
Ledelseskonsulent og arbejdsmiljørådgiver

Tak for at du gav dig tid til at læse Nyhedsbrevet!
Følg GLIFBERG PROCESSER på Twitter
Følg med på Facebook, hvor GLIFBERG PROCESSER fortæller arbejdsfællesskaber
Læs mere om GLIFBERG PROCESSER på hjemmesiden
Kontakt GLIFBERG PROCESSER her
Følg GLIFBERG PROCESSER på Instagram
LinkedIn
Copyright © 2019 GLIFBERG PROCESSER, All rights reserved.

Our mailing address is:
kontakt@glifbergprocesser.dk

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GLIFBERG PROCESSER · Gunnekær 28 · Rødovre 2610 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp