Copy
Lue uutiskirje selaimessa.
EU-vaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta. Kuva: Ella Kiviniemi

Hyvää eurovaaliviikkoa arvoisat lukijat!

Tänä viikonloppuna Eurooppa äänestää itselleen uuden parlamentin. Maailman toiseksi suurimmissa vaaleissa on jaossa ilmastopoliittista valtaa. Pitkästä aikaa vaikuttaa siltä, että moni kokee eurovaaleissa äänestämisen tärkeäksi. Suomessa 21 prosenttia äänesti ennakkoon, kun vuoden 2014 vaaleissa lukema oli 17 prosenttia.

Viime vaaleissa Suomen äänestysprosentti oli 39,1. Viimeksi nuorten äänestysprosentti oli 10, yksi Euroopan alhaisimmista, mutta tänä vuonna jopa 67 prosentin nuorista odotetaan äänestävän.

Ilmasto on noussut yhdeksi suurimmista vaaliteemoista. Näin ei todellakaan ollut viisi vuotta sitten. Viimeisimpien Eurobarometri-tutkimusten mukaan ilmastonmuutos huolestuttaa eurooppalaisia enemmän kuin terrorismi. Vaaliennusteiden mukaan kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa ajavat puolueet ovat lisäämässä paikkojaan EU:n parlamentissa ainakin Alankomaissa, Belgiassa, Puolassa, Saksassa ja Suomessa.

Tänään julkaistussa jutussamme toimittajat Markus Mäki ja Erkki Mervaala analysoivat, millaista ilmastopolitiikkaa EU:ssa tehdään, miten sitä tulisi muuttaa, ja miten eurovaalien tulos vaikuttaa Euroopan ilmastoratkaisujen tulevaisuuteen. Lue juttu täältä.

Kun keväällä Suomen eduskuntavaaleista tuli ilmastovaalit, jotkut epäilivät, ettei viiden miljoonan asukkaan Suomella ole merkitystä maailman ilmastopolitiikassa. 500 miljoonan asukkaan Euroopan unionia ei voi väittää merkityksettömäksi.

Äänestä.

 

Toukokuussa Hyvän sään aikana on käsitellyt internetin päästöjä podcastissa ja lukioyhteistyössä tehdyssä artikkelissa. Kuva: Linda Manner
Hyvän sään aikana -toimituksen luotsaamia luokiolaisten juttuja myös Improbaturissa!
Olemme tehneet tänä keväänä yhteistyötä tamperelaisen Sammon keskuslukion journalismikurssilaisten kanssa. Lukiolaiset ovat kirjoittaneet, kuvanneet ja äänittäneet ilmastoaiheisia juttuja.

Toukokuussa Hyvän sään aikana -sivustolla on julkaistu lukiolaisen Iida Vartiaisen juttu internetin käytön ja erityisesti digitaalisen pelaamisen päästöistä. Digitaalisen kulutuksen arvioidaan vaikuttavan planeetan lämpenemiseen jopa enemmän kuin lentämisen. Artikkelissa Vartiainen kertoo, miten alan toimijat ovat heränneet tilanteeseen.

Lukiolaisten juttuja on julkaistu myös lukiolaislehdessä Improbaturissa. Siiri Piiraisen kirjoittama ja Jessika Laakkosen kuvaama artikkeli kertoo vaateteollisuuden päästöistä ja kestävästä vaatteiden kulutuksesta. Vaatteiden kulutus on tuplaantunut 15 vuoden aikana, ja tuotannon hiilidioksidipäästöt ovat suuret. Pikamuodin halpatuotanto ja tehokas logistiikka ovat mahdollistaneet sen, että uutta ja edullista tuotetta on jatkuvasti tyrkyllä.

Improbaturissa on julkaistu myös Taru Siirilän kolumni väestönkasvun tavoittelun ja ilmastonmuutoksen ristiriitaisuudesta. Siirilä pohtii, pitäisikö nuorten ruveta tekemään jokaiseen talouteen viisi kuluttajaa lisää pelastaakseen Suomen huoltosuhdelukemat, vai unohtaa perheenlisäyshaaveet ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Kuuntelitko jo?

Hyvän sään aikana -toimitukselta on tullut toukokuussa kaksi uutta podcastia Hiiligrilli-sarjaan. Ensimmäinen jakso käsittelee videosisältöjen aiheuttamaa energiankulutusta. Verkon kehittämisestä vihreämmäksi keskustelevat VTT:n Martti Forsell ja Mikko Uitto. Jakson toimittaa Erkki Mervaala.

Toisessa jaksossa käsitellään Suomen soita hiilidioksidin sitojina, eli hiilinieluina. Luonnontilaisten soiden nieluja ja päästöjä ei ole otettu huomioon päästölaskennassa, vaan vääntöä on käyty vain metsien hakkuista. Asiasta kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Raija Laiho. Jakson toimittaa Alma Onali.

Jaksot voi kuunnella millä tahansa podcast-sovelluksella tai esimerkiksi Soundcloudista.

Suosittelemme myös näitä avuksi äänestyspäätöksen tekemiseen

Kuuntele ehdokkaiden ilmastoajatuksia: Ylen nuortenohjelman Kioskin podcastissa Hätätila! eurovaaliehdokkaat vastaavat kysymyksiin ilmastonäkemyksistään. Podcast on tehty kevyellä otteella ja se sopii kuunneltavaksi niin ilmastotietäjälle kuin aiheen vasta-alkajallekin.

Puolueiden erot selviksi: Helsingin Sanomien vaalikoneessa ehdokkaat vastaavat esimerkiksi kysymyksiin EU-laajuisen lentoveron käyttöönotosta, uusien polttomoottoreiden myynnistä ja EU:n päästövähennystavoitteista. Asiantuntijat kommentit europarlamentaarikkojen vallasta ja vastaukset puolueittain löydät tästä HS:n jutusta.

Hyvää eurovaaliviikkoa toivottaen,

Hyvän sään aikana -toimitus

Haluatko olla vastaanottamatta kirjettämme? Voit lopettaa tilauksen tästä.

Email Marketing Powered by Mailchimp