Copy

Tegeltjeswijsheid

Tegeltjeswijsheden zijn misschien wat clichématig, maar soms wordt daarmee precies de kern van het betoog beschreven. De samenwerking tussen KidsCare in Nederland en KidsCare in Kenia gaat namelijk steeds meer over ‘het delen van kennis’. Natuurlijk zijn er financiële middelen nodig, maar het wordt steeds duidelijker dat het delen van de juiste kennis en kunde de kinderhulp verbetert én duurzaam maakt.
Een mooi voorbeeld is de huidige bouw van speciale school units voor kinderen met een geestelijke beperking. Dankzij een grote sponsor kan KidsCare voor die kinderen mooie schoolgebouwen met speciale voorzieningen neerzetten. Een forse investering, die pas echt zin heeft als er ook kennis en kunde van het speciale onderwijs komt. Samen met Wilde Ganzen is daarom een gedegen kwaliteitsprogramma ontwikkeld. Dat programma draait vooral om het realiseren van begrip en het vergroten van de kennis en kunde van het speciaal onderwijs. Samen met de scholen wordt er natuurlijk allereerst gezocht naar deskundigheid in Kenia, maar direct daarna ook in Nederland. Mooie resultaten zijn inmiddels bereikt en dat gaat volop door. Momenteel zijn er maar liefst zes Nederlandse vrijwilligers bij KidsCare in Kenia aan het werk!

Deze nieuwsbrief staat in het teken van de hulp van vrijwilligers. KidsCare Kenia ziet graag nog meer vrijwilligers komen. Diverse kennis- en ervaringsachtergronden zijn door het team in Kenia benoemd. Astrid le Poole was daar recent en schreef daarover in deze nieuwsbrief een oproep voor geïnteresseerde vrijwilligers. Anne Vijverberg werkte van september 2017 tot begin 2018 als vrijwilliger in het KidsCare Centrum. Anne deed daar prachtig werk en maakte veel vrienden. Ze ging terug en bleef de hele maand januari. Lees hieronder haar beleving van een onvergetelijke tijd.

Roosmarijn, Daphne, Iris, Grada, Gerlinda, Fleur, Marlies, Anne, Hannie, Nathalie, Joke, Henk, Lizan, Ly, Lydia, Johan, Arda,  jullie waren/zijn allemaal langere tijd vrijwilliger in Kenia. Geweldig bedankt daarvoor.

Namens het bestuur,
Lisette en Gerard 

Twee werelden: wil jij als vrijwilliger ook het verschil (mee)maken?

Door: Astrid le Poole

Inmiddels weer terug in het koude Rotterdam kijk ik terug op een mooie werkweek in het KidsCare Regiocentrum in Kenia. Vanuit dit centrum zorgt KidsCare ervoor dat ruim 2.000 weeskinderen en kinderen met een beperking in Kenia in een thuissituatie kunnen opgroeien. Op het platteland in het zuidoosten van Kenia steunt KidsCare veel arme gezinnen met financiële support en intensieve begeleiding. Ook begeleiden zij kinderen met geestelijke en/of lichamelijke beperkingen. Tot voor kort was er in die regio helemaal geen enkele zorg voor deze kinderen. Ondenkbaar toch?

30 graden warmer in Kenia werken 30 medewerkers en een heleboel vrijwilligers aan de warme begeleiding van deze kinderen en gezinnen. Tijdens mijn bezoek heb ik met het management en de medewerkers gesproken over kennis- en kwaliteitsontwikkeling. Het is mooi om te zien hoe professioneel het team werkt. En hoe leergierig en open het team is om zich verder te ontwikkelen. We hebben samengewerkt aan de sturing van het Jaarplan 2019, de monitoring van de programma’s, HR tools en de wensen voor ontwikkeling van kennis en kunde. En deze fijne samenwerking kan ik vanuit Nederland weer voortzetten.

Het team in Kenia wordt graag ondersteund door vrijwilligers en vroeg mij voor de komende maanden te zoeken naar vrijwilligers met de volgende achtergrond:

  • Sociaal werker met ervaring met kinderen met beperkingen
  • Kinderfysiotherapeut
  • Strategisch adviseur/ programma ondersteuner voor het Homecare programma
  • Websitebouwer
  • Implementatie dataproject
  • Duurzaamheidsproject
  • Ondersteuning fondswerving
  • HR adviseur

Lees meer over de mogelijkheden als vrijwilliger op onze website. Daar vind je ook ons handboek voor vrijwilligers.

Een garantie: jouw bijdrage is gegarandeerd waardevol voor de ruim 2.000 kinderen die jaarlijks worden geholpen vanuit het Regiocentrum. Geen ruimte voor vrijwilligerswerk, maar wil je toch bijdragen? Voor 20 euro per maand kun je als donateur zorgen dat een gezin met (wees)kinderen geholpen kan worden. 100% van deze bijdrage wordt in Kenia besteed. 

Astrid

Terug in Kenia!

door Anne Vijverberg: 
3 januari 2019, de vliegtuigwielen onder mij maken contact met Afrikaanse bodem. Een jaar nadat ik het land verliet schreeuwt mijn hele lichaam erom; ik moet terug. Terug naar Kenia, terug naar KidsCare. Ik voel de droge warme lucht, zie de heldere sterren en word overladen met vrolijke glimlachen en bijhorend “Jambo!”. Ik merk dat ik zelfs de geur van verbrand afval en zweet heb gemist.

Op het centrum werd ik verwelkomd door Amiga en Edward en even later kwam mama Fridah aangehold voor een dikke knuffel. Het KidsCare team was nog nagenoeg hetzelfde. Ik heb een maand lang het genoegen gehad mee te mogen denken rondom het jaarplan, de verschillende projecten en strategie. Om te zien waar de organisatie nu staat en hoe alles is opgepakt. Een team vol ambitie en dromen. Zo verzorgde de Facility – hakuna matata – een conferentie voor 100 man en kwamen de mama’s op en aan met hun kinderen voor therapie. Er staan inmiddels twee units voor speciaal onderwijs in Lunga Lunga en Masimbani. Binnenkort is de officiële opening en nieuwe collega (tevens oude vriend) Peter Mule is druk bezig met de voorbereidingen.

Een dag in het veld met Sociaal Werker Gwaru drukt mij toch weer met de neus op de feiten. Zonder geld voor eten, gezondheidszorg, educatie en een veilig thuis ben je aangewezen op je naasten, moeder natuur en het geloof. Dit brengt eenvoud, mensen leven in het hier en nu en zijn bereid hun laatste stuk brood met je te delen. Iets wat ontzettend haaks staat op de ‘eerste levensbehoeften’ in ons rijke westen. Die nieuwe – nog luxere – auto, het starten van een vierde opleiding, oneindige keuzes in de supermarkt en technologische snufjes waardoor we straks niet eens meer onze eigen billen hoeven af te vegen. Confronterend. Dit zijn twee extremen, twee werelden waar in beide situaties veel van elkaar kan worden geleerd. De hoop die deze mensen na een half jaar in het programma hebben gekregen, het feit dat alle kinderen zich op school bevonden en hoe blij en trots een Keniaanse mama mij haar gezinsuitbreiding van een geit (zwanger; win-win) liet zien hebben wederom indruk gemaakt. KidsCare weet de vicieuze cirkel van schrijnende armoede voor deze huishoudens te verbreken.

En deze impact blijft niet onopgemerkt. KidsCare ontvangt regelmatig uitnodigingen voor bijeenkomsten in de omgeving met andere (kinderhulp)organisaties. Zij zien KidsCare als een sterke speler in het veld, die de uitdaging met de overheid aangaat, professionele hulp biedt en dingen voor elkaar krijgt. Directeur Ali is vol energie: “We doen het goed, maar kunnen nog veel meer!”. Een leidersmentaliteit, strevend naar een duurzame organisatie en een toekomst voor de kinderen. De maand januari vloog om. Wat was het fijn om terug te zijn.

Anne

DONEER NU
De kinderen
KidsCare geeft kwetsbare kinderen weer een toekomst met haar 5 programma's.
LEES MEER
Over ons
Wij geloven dat elk kind het recht heeft om op te groeien in zijn eigen omgeving.
LEES MEER
Vrijwilliger worden
Wij zoeken vrijwilligers die in 2019 met een uitdagende opdracht aan de slag willen in Kenia.
LEES MEER
Copyright © 2019 KidsCare Kenia, All rights reserved.

Zijn uw gegevens nog up to date?
Pas ze hier aan of Meld u af voor de nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp