Copy

Koplopers!

Het was weer een mooi bezoek (ruim 2 weken) aan KidsCare in Kenia. Zo fijn om te zien hoe het overwegend jonge KidsCare team (ruim 30 personen) als één familie staat achter de missie en visie van de organisatie: Samen hulpbehoevende kinderen helpen om een betere toekomst te creëren. Gefocust op eigen taken en verantwoordelijkheden willen de teamleden samen het verschil maken voor de kinderen. Ze kennen allemaal het Nederlandse woord ‘koploper’ een eretitel die KidsCare vorig jaar van Wilde Ganzen kreeg. Met een feestelijke taart werd daar nog eens trots bij stil gestaan. Graag deel ik die taart hierbij met de Nederlandse vrienden van KidsCare.

Gerard Geenen

Bouwwerk 1

De eerste twee units voor speciaal onderwijs voor kinderen met een geestelijke beperking zijn gereed en in gebruik genomen. Twee prachtige gebouwen met ruimten voor een leerklas, een dagopvang, fysiotherapie, spreekkamer, keuken, toilet, douche en opslag. De eerste inventaris is gebracht. Alles is heel kindvriendelijk geschilderd en het allerbelangrijkst: steeds meer ouders brengen hun kinderen met een beperking naar school. De kinderen komen daardoor uit hun geïsoleerde thuissituatie. Voor kind en ouders een groot verschil!

Bouwwerk 2

In de Daycare klas van de nieuwe speciale unit heeft Said (zie foto) geleerd om een toren te bouwen. Juffrouw Joke (Nederlandse vrijwilliger) heeft hem uitgelegd hoe je blokjes met elkaar kan verbinden. Maar met die wijsheid heb je nog geen bouwwerk. Daar is focus, creativiteit, inzicht, inzet en vasthoudendheid voor nodig. Ja toch?

De geconcentreerde uitdrukking op zijn bezwete gezicht kwam stevig bij mij binnen. Ik denk omdat het 'bouwwerk KidsCare' net zo'n inspanning vraagt van het Keniaanse team en de Nederlandse vrijwilligers. Voor Said was het werken met Lego blokken nieuw. Het werken met thuiszorg voor wees- en hulpbehoevende kinderen was/ is eveneens nieuw hier en het opzetten van zes werkende Speciale School Units binnen 'gewone' lagere scholen is al helemaal onbekend terrein. Maar geloof me KidsCare wordt door velen gezien en ervaren als een prachtig bouwwerk. Belangrijk nieuw 'lego blokje' voor KidsCare is om nu de ouders verder voor te lichten over de 'mogelijkheden' van hun kinderen met een beperking. Tot nu toe was iedereen (ook de leraren) vooral overtuigd van de onmogelijkheden. Dat is een prioriteit en de volgende 'blokjes' gaan vooral over het vinden van de juiste kennis en kunde om de kwaliteit te verbeteren. Een hele uitdaging zo’n bouwwerk!
Lees meer over het SSU project

Vrijwilligers

Niet onvermeld mag blijven dat onze vijf Europese vrijwilligers het geweldig doen in Kenia. Joke is volop bezig om al werkend te adviseren over de eerste verbeteringen van de leersituatie bij de Speciale School Units. Henk ondersteunt het management onder meer op het gebied van planning, dataopslag, financieel beheer en marketing. Lizan werkt heel praktisch aan verbetering van beleid en structuur van de zorg voor kinderen met een beperking. Ly doet onderzoek naar verbetering van de duurzame samenwerking tussen KidsCare en de verschillende overheden en Lydia onderzoekt en werkt aan verbetering van het Monitor- en Evaluatiesysteem. Stuk voor stuk brengen ze kennis en kunde.

Wil je ook graag als vrijwilliger aan de slag bij KidsCare in Kenia? Dat kan. Wij hebben goede ervaringen met vrijwilligers die daadwerkelijk van betekenis willen en kunnen zijn voor de kinderen en/of de organisatie in Kenia. Lees hier meer over de mogelijkheden.
 

Lespakket voor basisscholen

KidsCare heeft recent een speciaal lespakket ontwikkeld voor basisscholen. Het lespakket ‘Van Nederland naar Kenia met KidsCare’ biedt afwisselend materiaal om een compleet en aansprekend project in de onder-, midden en bovenbouwgroep mee in te vullen. Het lespakket bestaat uit o.a. werkboekjes voor de leerlingen, diverse video’s en werkbladen. Ook is er een docentenhandleiding met daarin de beschrijving van 10 lessen om in de klas te geven. De volledige lesprogramma’s en docentenhandleiding zijn te zien via: lespakket.kidscarekenia.nl. In de volgende nieuwsbrief meer informatie over het lespakket en het eerste gebruik daarvan door de Fatima basisschool in Rotterdam.

DONEER NU
De kinderen
KidsCare geeft kwetsbare kinderen weer een toekomst met haar 5 programma's.
LEES MEER
Over ons
Wij geloven dat elk kind het recht heeft om op te groeien in zijn eigen omgeving.
LEES MEER
Vrijwilliger worden
Wij zoeken vrijwilligers die in 2019 met een uitdagende opdracht aan de slag willen in Kenia.
LEES MEER
Copyright © 2019 KidsCare Kenia, All rights reserved.

Zijn uw gegevens nog up to date?
Pas ze hier aan of Meld u af voor de nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp