Copy
Leestekens 14 | juli 2021
Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

LEESTEKENS

Inhoud

De boeken zijn onderweg!

 
Grote stapels boeken lagen er op 2 juli klaar in een mooie zaal in De Nieuwe Kolk: 4400 in totaal, verdeeld over vier titels. Het bestuur, geholpen door een aantal vrijwilligers, heeft de boeken in wisselende aantallen ingepakt in dozen. Die dozen zijn vervoerd naar alle bibliotheken in Drenthe. Daar kunnen de contactpersonen van de ruim 200 literatuurgroepen ze eind deze week ophalen. De contactpersonen hebben daarover per mail bericht gehad. In september komen de leeswijzers erachteraan.
Lukt het niet om op reis te gaan deze zomer? Ga dan op reis in een boek: met Koos van Zomeren wandelen in Duitsland, met Maggie O’Farrell naar het Engeland van Shakespeare, met David Grossman naar Israël en voormalig Joegoslavië of blijf met Gerda Blees gewoon in Nederland. En vergeet het Vijfde Boek niet: Wolgakinderen brengt je naar het dorpje Gnadenthal in de voormalige Sovjet-Unie.
 
We wensen je van harte een goede zomer!
En we hopen je op 30 september te zien bij de start van het nieuwe seizoen.  

 

Geen slotavond, wel een startavond
30 september


We zijn gewend om ieder seizoen af te sluiten met een ‘slotavond’. Vorig jaar ging de slotavond niet door vanwege corona. Dit jaar hebben we besloten om er een startavond voor het volgende seizoen van te maken, in de hoop dat we corona in september eindelijk de baas zijn. Noteer dus vast in je agenda: 
 
Donderdag 30 september vanaf 19:30 uur
Startavond SLD-seizoen 2021-2022
De toegang is gratis
 
In een volgende Leestekens ontvang je informatie over locatie en programma. In ieder geval besteden we die avond aandacht aan het Vijfde Boek (Wolgakinderen) en aan de jaarlijkse evaluatie. Verder staat er een literaire verrassing op het programma. 
 

We vieren onze verjaardag
met een leesclubfestival


In september 2020 bestond de SLD 50 jaar.
Dat gaan we alsnog vieren op zaterdag 22 januari 2022 van 10:00 tot 17:00 uur met een groot leesclubfestival waarvoor we de complete Tamboer in Hoogeveen tot onze beschikking hebben.

fotograaf: Sander Voerman

Alvast een tipje van de sluier:
 • Zes bekende schrijvers, waaronder Arnon Grunberg, begeleiden ieder een leesclub met als onderwerp het favoriete boek van de schrijver
 • Margo Kool als dagvoorzitter
 • Paneldiscussie met de aanwezige schrijvers over de leesclub van de toekomst
 • Literaire quiz over 50 jaar SLD-boeken
 • Lezing ‘leesclubmania’ door Arnon Grunberg
 • Verkiezing mooiste boek afgelopen 50 jaar
 • Optredens van muziekgroep De Heeren Oud-Zuid, dichter Mischa van Huijstee & schilder Marijke van Es, rapper Ferry Heeren
 • Een feestelijke lunch
 • En nog veel meer
Houd de datum maar alvast vrij: 22 januari 2022. Het wordt een mooie dag. 

Het Vijfde Boek


Slechts 86 SLD-deelnemers hebben hun stem uitgebracht voor Het Vijfde Boek. Het heeft wel een prachtige keus opgeleverd: Wolgakinderen, een internationale bestseller van de Russische schrijfster Guzel Jachina. De geschiedenis van de ‘Wolga-Duitsers’, op indringende wijze verteld via het leven van Schulmeister Jakob Bach uit het dorpje Gnadenthal. Lees hieronder het verhaal van Henk de Roo bij dit mooie boek.

Op 30 september, tijdens de Startavond voor het nieuwe seizoen (zie verderop in deze Leestekens), gaan we aandacht aan dit boek besteden.

De complete verkiezingsuitslag:
Boek
 1. Guzel Jachina | Wolgakinderen
 2. John Steinbeck | Ten oosten van Eden
 3. David van Reybrouck | Revolusi
 4. Joseph Roth | Radetzkymars
 5. Patrick Bassant | Een vlinder in de inktpot
Aantal punten
 • 258
 • 222,5
 • 167
 • 143,5
 • 69 

Over Wolgakinderen
het aardrijkskundeschriftje van Henk de Roo


‘t Is alweer een jaar geleden dat ik begon aan het dikke boek met de compacte en tevens intrigerende titel Wolgakinderen.

De eerste zinnen geven meteen een indruk van het landschap waar het verhaal zich gaat afspelen.
    “De linkeroever is laag. De steppeoever die overgaat in de Toerkmeense woestijn.
     De rechteroever is bergachtig en groen van de bossen“

Zonder er ooit geweest te zijn komt dit beeld me bekend voor. Van ‘de bodem van mijn geheugen’ komt een tekening in beeld met een bergoever en een weideoever. Ooit bij de aardrijkskundeles in de eerste klas van de middelbare school heb ik dat getekend. Op de zolder ga ik op zoek naar mijn aardrijkskunde-schriftjes van destijds. In schriftje II - klas 1C - beginnen de aantekeningen over ‘Oost-Europa’. Rusland ofwel de Sovjet-Unie, een ‘overgetrokken’ kaartje en schematische tekeningen. Ook die van ‘Doorsnede van de Wolgaoevers’.
 
 
Op de bergoever een kasteeltje —daar woont dus Udo Grimm met zijn dochter Klara - en op de weideoever zijn kleine huisjes getekend. Het dorp Gnadenthal met het schooltje van Schulmeister Jakob Ivanovitsj Bach. Een betere voorbereiding op het lezen van dit boek valt er niet te bedenken. Toch goed om iets te bewaren uit je jeugd.

Dan volgt een impressie over het leven in de Duitse gemeenschap, van het Schulhaus, woning en school onder hetzelfde dak, van de boeren en ambachtslieden in de van oorsprong Duitse nederzetting. De geschiedenis van de Wolga-Duitsers krijgt vorm via de beschrijving van het moeizame leven van de onderwijzer aan de oever van de Wolga ‘die de wereld in tweeën deelde’ (zo opent het boek). 

Typerend zijn de namen die de schrijfster Guzel Jachina aan de personages geeft. Grimm voor de herenboer op de bergoever. Hoffmann die de sprookjes van Bach gebruikt om het volk ‘op te voeden’ in communistische zin. Dit gegeven doet denken aan Frank Westermans boek Ingenieurs van de ziel

Op de achtergrond speelt steeds het onheilspellende, de macht van de Partij, Stalin, oorlog, collectivisatie van de landbouw, deportaties en hervormingen. Je zou het een historische roman kunnen noemen maar misschien ook wel een psychologische.

Ergens las ik de metafoor ‘Gnadenthal leefde in de berm van de moderne tijd’. De ontwikkelingen in de Russische maatschappij worden geschetst en tegelijk ben je als lezer deelgenoot van de ontwikkeling van de kinderen. Van kleindochter Antje en het verwaarloosde weeskind Vasjka. Op bladzijde 523 bij de Epiloog merk je dat deze roman een historische achtergrond heeft. Dit is min of meer allemaal waar gebeurd.

Het schetsje uit mijn aardrijkskundeschrift krijgt zo een bredere invulling en de Wolga is voortaan meer dan een van de vele Russische rivieren.

Henk de Roo
(literatuurgroep De Wijk en lid Boekencommissie)

Heb je ook een leeservaring die je wilt delen met andere literatuurliefhebbers in Drenthe? Stuur hem naar sldrenthe@gmail.com.  

Bestuurswissel: een nieuwe secretaris

 
Onze oproep in Leestekens afgelopen voorjaar heeft een zeer positief resultaat opgeleverd: Alie Karssens uit Assen is per 1 juli als nieuwe secretaris aangetreden in het bestuur. Zij vervangt Nelleke van de Wege-van Sevenhoven, die sinds 2017 de functie glansrijk en met veel plezier vervuld heeft. 

Even kennismaken met Alie: 
Alie Karssens (Emmen, 1964) is sinds ze leerde lezen enthousiast lezer. Via Tina en Donald Duck, Konsalik en Söderholm, leerde ze literatuur waarderen. Ze is eerder 13 jaar lid geweest van een leesclub, die zich vooral richtte op Nederlandse auteurs. Sinds 2019 is ze lid van een leesclub van de SLD. Het mooie van zo’n leesclub vindt ze dat je wordt aangezet boeken te lezen die je zelf misschien niet had gekozen. Ook het samen praten over die boeken is een verrijking. 

Naast lezen is paardrijden een hobby van Alie. Ze heeft het paardrijden pas op haar 50ste ontdekt, maar is sindsdien meerdere keren per week in de manege te vinden. Vooral de bosritten geven haar veel plezier en ontspanning. 
Van beroep is Alie administrateur. Ze is getrouwd, heeft twee volwassen kinderen en woont in hartje Assen.

Klik hier voor een volledig overzicht van het SLD-bestuur.  

Rooster boekbesprekingen seizoen 2021-2022


Als corona het toelaat, willen we komend seizoen als vanouds onze boekbesprekingen in de diverse zaaltjes in Drenthe en in Haren (Gr) organiseren. We hebben daarvoor alvast data vastgelegd en de zalen besproken. Twee afgevaardigden per literatuurclub zijn van harte welkom bij de besprekingen. De besprekingen zijn gratis toegankelijk voor SLD-deelnemers. Voor de besprekingen in Haren gelden een paar aparte regels. 
Daarnaast gaan we net als afgelopen seizoen de vier besprekingen ook digitaal aanbieden. Daarover volgt t.z.t. meer informatie. In Overijssel worden de besprekingen komend seizoen alleen digitaal aangeboden.

Je vindt het rooster en de actuele informatie over de boekbesprekingen in de agenda op onze website.  

Evaluatie seizoen 2020-2021


Nu de evaluaties zijn binnengekomen kunnen we jullie een summier overzicht geven van de waardering die de gelezen boeken kregen. Gedetailleerde uitwerkingen hebben we nog niet paraat, maar die zullen we tijdens de startavond op 30 september a.s. openbaren.
Bij de toekenning van de waarderingen is 5 het maximum.

De Kaalvreter kreeg als waardering 3,95 voor het boek en 4,14 voor de geschiktheid als te bespreken boek. Bij Vallen is als vliegen lag dat iets anders. Dit scoorde 3,32 voor het boek en 3,37 voor de bespreekbaarheid. Lanny werd iets hoger gewaardeerd: 3,38 zowel voor het boek zelf als voor de bespreekbaarheid. Voor Op aarde schitteren we even viel een gemiddelde waardering van 3,48 voor het boek zelf te noteren en 3,68 voor de bespreekbaarheid in de groepen.

Als gezegd gaan we de details nog verder uitwerken. Zeker omdat het een bijzonder jaar is geweest met digitale besprekingen en dergelijke, willen we er nauwkeurig naar kijken. 30 september komen we daarmee terug.

 
Twitter
Facebook
Website
Email
© 2021 Stichting Literatuurclubs Drenthe


Je kunt hier AANMELDEN voor deze nieuwsbrief of  je gegevens wijzigen 
of AFMELDEN voor deze nieuwsbrief


Email Marketing Powered by Mailchimp