Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
Beste lezer,

Bijgaand de nieuwsbrief van Dierenkliniek Kenaupark.

We hebben avondspreekuur op maandag en donderdag avond. Vanaf 1 november 2021 is er nieuwe registratieplicht voor honden. Vanaf zaterdag 6 november gelden er strengere coronamaatregelen. 
U leest er meer over in deze nieuwsbrief.
Veel lees plezier, heeft u vragen of opmerkingen dan horen we het graag.

In deze nieuwsbrief:

 • Column Jan Willem Baljet; Blaffende honden
 • Coronamaatregelen per 6 november
 • Registratieplicht (chip en paspoort) voor honden
 • Chocolade giftig voor huisdieren
 • Hyperthyreoïdie (snelwerkende schildklier) bij de kat
 • Gebitsproblemen bij konijnen
 • Vacature dierenarts en assistente
 • Wist u dat..

U kunt onze nieuwsbrief ook online bekijken.

Blaffende honden

Met de herfstvakantie zijn we naar het heerlijke huis van vrienden in de Franse Ardennen gegaan. Behalve wat schoonmaken en de tuin onderhouden is er weinig te beleven in het dorp. Er is geen WIFI, geen televisie en er zijn geen winkels. Het eerste brood is te koop na 10 minuten rijden.
Het huis is gezellig. Mooie keuken en woonkamer. Heerlijke badkamer en 1 luxe slaapkamer. Deze laatste was natuurlijk voor onze dochter Kiki en 2 meegebrachte vriendinnen. Wij sliepen in de heksenkamer (zo genoemd door Kiki toen ze klein was. Je ligt direct onder de leien en hoort alles wat er buiten gebeurt). Alhoewel de reis erna toe 4,5 uur duurt doen wij er altijd langer over. 3 pubers (met bagage), 3 honden en 2 volwassenen in 1 auto. Natuurlijk kwam het verhaal (door mij aangewakkerd) ter sprake hoe mijn man als kind met zijn ouders, broertje, 2 pleegkinderen, Bolle (de boxer), Pietepiet (de kanarie) en Prilletje (de kat) in de Deux chevaux altijd naar camping De Gele Anemoon gingen.  Lees verder...

Coronamaatregelen

 • Mondkapje is verplicht.
 • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
 • 1 persoon per bezoek mee naar binnen.
 • Houd u aan de hygiëneregels: schud geen handen, hoest of nies aan de binnenkant van uw elleboog.
 • Houd voldoende afstand.
 • Probeer uw bezoek zo kort mogelijk te houden.

Nieuwe wetgeving transponders en dierenpaspoorten per 1-11-2021

Een deel van de hondenhandel in Nederland is illegaal, waarbij weinig rekening wordt gehouden met de gezondheid van de honden. Het nieuwe Identificatie & Registratie (I&R) hond zorgt voor een betere controle op de hondenhandel. 

In het nieuwe I&R hond worden fokkers, importeurs, dierenartsen en chippers geregistreerd. Het is straks direct duidelijk waar de hond vandaan komt. En van wie de hond een chip en paspoort kreeg.
Een hond, jong of oud, kan vanaf 1 november alleen verkocht of overgedragen worden als deze is gechipt en geregistreerd is bij het RVO en voorzien is van een officieel dierenpaspoort, dus ook wanneer een hond niet de grens over gaat.
De verplichting van een EU-dierenpaspoort geldt voor alle honden die vanaf 1 november 2021 naar een nieuwe eigenaar gaan. Een EU-dierenpaspoort is niet verplicht voor eigenaren die een hond namen voor 1 november 2021. De verplichting van een EU-dierenpaspoort geldt voor deze eigenaren wel als ze met hun hond naar het buitenland reizen of als zij hun hond verkopen of overdragen aan een nieuwe eigenaar. Heeft de hond een goed gekeurd EU-dierenpaspoort dan hoeft er geen nieuwe gemaakt te worden.
Een toekomstig eigenaar moet bij de aanschaf van een hond nagaan of de hond is gechipt, geregistreerd en een EU-dierenpaspoort heeft. Het is volgens de wet verboden om een hond zonder chip of registratie te kopen. Heeft de hond geen chip dan moet de nieuwe eigenaar eerst een ubn (uniek bedrijfsnummer) aanvragen. Meer informatie is te vinden op de website van de RVO.

Chocolade giftig voor huisdieren

De chocolade letters en munten liggen weer volop in de winkels. Lekker voor ons, maar erg giftig voor onze huisdieren. Het basis ingrediënt voor chocola is cacao. In deze cacaomassa zitten bepaalde stoffen, namelijk alkaloïden. Voornamelijk theobromine is giftig voor de hond. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocola, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin de theobromine. 
Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden en katten helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. En bij het uitscheiden van theobromine uit het lichaam wordt het voor een deel weer opnieuw opgenomen via blaas en darmen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Lees verder...

Hyperthyreoïdie bij de kat

De schildklier is een orgaan met 2 lobben, dat naast de luchtpijp in het keelgebied ligt. De voornaamste taak van de schildklier is het produceren van het schildklierhormoon, ook wel T4 genoemd. De belangrijkste functie hiervan is het reguleren van de stofwisseling. De stofwisseling of metabolisme bepaalt de snelheid van het verbruik van voedingsstoffen en energie. Bij een trage stofwisseling wordt amper energie verbruikt en zal het dier dus sneller vet opslaan en dikker worden. Bij een snelle stofwisseling wordt juist alle energie snel opgebrand en zullen alle vetreserves gebruikt worden. Lees verder...

Gebitsproblemen bij konijnen

Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden. Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan.
Konijnentanden en -kiezen groeien gedurende het gehele konijnenleven door. De snijtanden groeien 2-2.4 mm per week. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af. Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen netjes op elkaar af. Als het eten niet genoeg vezels bevat of de tanden niet goed op elkaar staan (malocclusie), worden ze te lang. Bij te lange tanden en/of een scheve stand ontstaan haken die in de wang en tong kunnen prikken. Lees verder...

Vacature dierenarts en paraveterinair assistente

Laura en Jelske gaan ons team verlaten, na ruim 10 jaar bij ons gewerkt te hebben gaan ze een nieuwe uitdaging aan. Jolijn Meenhorst komt ons team versterken, ze zal zich in een volgende nieuwsbrief voorstellen.
We zijn op zoek naar nog een assistente voor 25-32 uur. 
Om verder uit te kunnen breiden zijn we op zoek naar een dierenarts voor gemiddeld 25 uur.
Zie onze website voor de volledige omschrijving. Wilt u bij ons komen werken of weet u iemand, wacht dan niet langer en neem contact met ons op.
 

Wist u dat:

 • In de bult van de dromedaris vet zit, een soort opslag voor reservevoedsel. Bij de verbranding ervan komt een aanzienlijke hoeveelheid water vrij, waarmee de bult indirect ook een vochtopslag is. Tot slot werkt de vetbult isolerend. Aangezien de zon juist op de rug het hardst staat te branden (de temperatuur kan er oplopen tot 80 graden celcius) is een isolerend kussen welkom.
 • Een dromedaris kan tot de helft indrogen zonder blijvende gevolgen. Eenmaal bij een bron kan hij snel bijtanken: zo'n 100 liter water in enkele minuten.
 • De dromedaris zijn neus kan afsluiten om zand buiten en vocht binnen te houden. Als hij zijn neusgaten net niet sluit ademt hij door een smal spleetje met een stoffilter van fijne haartjes.
 • Een dromedaris een dikke eeltlaag onder de voet heeft dit voorkomt dat de dromedaris zijn zolen brandt.


Op alle (behandelings)overeenkomsten zijn van toepassing de Algemene voorwaarden van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, gedeponeerd ter griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 22/2008.

Wil je deze nieuwsbrief op een ander mailadres ontvangen?
Pas je gegevens aan of schrijf je uit.

Email Marketing Powered by Mailchimp