Copy
View this email in your browser

Gewoon Gek (donderdag 19 maart)

Wat is de grens tussen normaal en abnormaal?

Psychische diversiteit, normalisering van het abnormale, en innovatie van de geestelijke gezondheidszorg. Dat zijn thema’s uit de aflevering van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op 1 maart: 'Gewoon Gek’

In deze uitzending passeren nieuwe Nederlandse zorginitiatieven de revue, en innovaties van pioniers die vinden dat de geestelijke gezondheidszorg moet veranderen. Er komen zorgontvangers aan het woord, patiënten met ADHD, burn-out, autisme, fobieën, bipolaire stoornis en borderline.

Zijn zij gek of gewoon?

In Nederland wachten 90.000 mensen op psychische hulp. Er moet acuut iets veranderen, maar hoe?

'Wat schieten we op met al die labels?'

Onze maatschappij is nog slecht uitgerust om mensen die te maken hebben met ontregeling te begrijpen. We zien hen als een uitzondering, en niet als een variatie. Ook de gezondheidszorg is nog nauwelijks gericht op al die psychische diversiteit. De diagnose bepaalt nog vaak de behandeling.

En dat is precies wat de pioniers in deze aflevering hopen te veranderen.

Hoe gaan wij om met de concepten gek en normaal? Wetenschappers, filosofen en ervaringsdeskundigen laten hier hun licht op schijnen. Mensen die het afwijkende omarmen en de psychische diversiteit van de mens vieren.

Sommigen van hen trekken ook de DSM-classificaties, die de basis vormen van het huidige stelsel, in twijfel. Wat schieten we op met al die labels? Hoe kan het beter in de toekomst? En is dit een taak die alleen bij de zorgverleners van de GGZ ligt, of bij ons allemaal – de samenleving als geheel?

Programma:
19.00 uur – kijken van de VPRO Tegenlicht aflevering
20:00 uur – start debat met publiek en tafelgasten
21.45 uur – einde programma, ruimte om na te praten

Tafelgasten:

Ivo Mijland, spreker/trainer contextuele leerlingbegeleiding 

Els Koopman, Vrijwilligerscoördinator de Bibliotheek Eindhoven

&
Bas van Oosterhout, Directeur Behandelzaken GGzE


Moderator: 
Maurice Leltz

Deze Tegenlicht Meet Up 040 komt tot stand in samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven.

Meld je hier aan!
Het is mogelijk om deze avond vanaf 18:00 uur gezellig aan te schuiven in het Bibliotheekcafé. Hiervoor graag apart van te voren aanmelden via deze link.
Lees Tip:
Op de website van het Eindhovens Dagblad verschijnen in het kader van de meetups regelmatig interessante opinie stukken.
Foto’s:
Met name de gastsprekers en moderator zullen gefotografeerd worden. Wie als publiek deelneemt aan een Tegenlicht Meet Up 040 kan gefotografeerd worden. Deze foto’s kunnen gepubliceerd worden op onze website of op de social media kanalen van Tegenlicht Meet Up 040. Als u niet herkenbaar op foto’s zichtbaar wilt zijn, kunt u dit aangeven bij onze gastvrouw bij binnenkomst of bij één van de Tegenlicht vrijwilligers.

Ook na afloop van de Tegenlicht Meet Up kunt u hierover contact met ons opnemen via info@tegenlicht040.nl. Wij zullen de betreffende foto dan verwijderen. Het kan voorkomen dat andere bezoekers van de Tegenlicht Meet Up 040 foto’s maken, op dit beeldmateriaal en het gebruik ervan hebben wij geen invloed.
De Tegenlicht040 MeetUps worden mogelijk gemaakt door vrijwilligers, donaties van bezoekers en onze partners: 
De Bibliotheek Eindhoven en Bold filosofische praktijk.
Copyright © Tegenlicht Meet Up 040. All rights reserved.

Uitschrijven voor deze e-mails? Dat kan hier.


This email was sent to <<E-mail adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tegenlicht Meetup 040 · Emmasingel 22 · Eindhoven, 5611 AZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp