Copy
No.7, voorjaar 2021

De dochter van Margo ten Broeke kreeg eindelijk rust

Schizofrenie, psychoses, verslaving, posttraumatische stressstoornis, suïcidaliteit: na dertig jaar psychiatrische crisissen, behandelingen en alsmaar weer terugvallen, was Barbara Koel op haar 51e leeggestreden. Ten einde raad deed ze een beroep op Expertisecentrum Euthanasie, dat haar op 24 november 2020 de rust kon geven die ze zo verlangde. Hoe kijkt moeder Margo ten Broeke (76) naar het euthanasietraject van haar dochter?
 
Lees hier het volledige interview

Webinar ‘Euthanasie bij stapeling van ouderdomsklachten’

Helaas, we kunnen elkaar nog niet live ontmoeten. Maar met het VvEE-webinar ‘Euthanasie bij stapeling van ouderdomsklachten’ komen we wel heel dichtbij. Een webinar is een virtuele bijeenkomst via internet. U kunt thuis, vanaf uw computer, laptop of tablet het hele programma volgen. Het (gratis) webinar is op vrijdag 9 april 2021 om 14.00 uur en duurt vijftig minuten. We hopen u te treffen!

Lees hier verder en schrijf u in!

We hebben elkaar nodig: helpt u mee?

Het aantal vrienden van de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie (VvEE) is vorig jaar met 864 gedaald, met name door overlijden. “Vermoedelijk velen ook aan de gevolgen van een coronabesmetting”, zegt bestuurslid Trudy van den Berg. “Dat vinden wij heel erg; we zijn toch een beetje familie.” Heeft u een vraag met betrekking tot ons werk, zit u ergens mee of wilt u gewoon even praten? Bel 070 891 26 21 of stuur een e-mail naar vrienden@expertisecentrumeuthanasie.nl. De VvEE-bestuursleden staan u graag te woord.  

De stichting heeft 13.000 vrienden. U kunt het werk van Expertisecentrum Euthanasie steunen door een financiële bijdrage, maar ook door nieuwe vrienden te werven. Praat u wel eens met familie, vrienden of kennissen over euthanasie? Dat heeft u vast gemerkt dat u niet de enige bent die zich betrokken voelt bij dit onderwerp. Aan geïnteresseerden kunt u natuurlijk deze nieuwsbrief doorgeven. U kunt ook een extra nieuwsbrief of informatiemateriaal aanvragen; wij sturen dat dan direct op. Van den Berg: “We hebben elkaar nodig; helpt u mee?”

Dodelijk dilemma

We worstelen allemaal met de coronapandemie. Thuis, en op het werk. Cisca Peters, verpleegkundige bij Expertisecentrum Euthanasie, wil niemand besmetten en is “dus best een strenge pleeg”. Maar dan valt Arie haar in de armen.
Lees verder

Expertisecentrum Euthanasie in coronatijd 

 

‘Onze teams willen hun patiënten niet in de steek laten.’

Welke gevolgen heeft de tweede lockdown voor de hulpverlening van Expertisecentrum Euthanasie? “We zorgen dat patiënten er zo weinig mogelijk last van hebben”, zegt bestuurder Sonja Kersten.

Lees hier het volledige artikel


Jesse van VenrooijFilmmaker Jesse van Venrooij maakte Dokter Kees, een documentaire over de zoektocht van een arts naar de wil van zijn demente patiënt Willy. Hoe was het om deze documentaire te maken?
Lees hier zijn verhaal.

Vraag en antwoord

Is een wilsverklaring voldoende voor euthanasie?
Lees hier het antwoord

Kan ik het dossier van mijn moeder opvragen?
Lees hier het antwoord

Vriend Els overleden

Els Vermeulen, ambassadeur van de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie (VvEE), is op 6 januari 2021 overleden. Ze kampte al jaren met een lijf dat niet wilde en eind december was de maat vol: ze stopte met eten en drinken. Els was een trouwe bezoeker van de vriendenbijeenkomsten en zeer betrokken bij het werk van Expertisecentrum Euthanasie. Haar verhaal staat op expertisecentrumeuthanasie.nl en in de folder van VvEE. “De mogelijkheid van euthanasie geeft me rust”, liet ze optekenen. Haar foto prijkt ook op banners en ze gaf toestemming om deze ook na haar overlijden te blijven gebruiken. Ze genoot van de bloemen die het bestuur van de VvEE naar het hospice stuurde. “Succes met jullie topwerk”, reageerde ze via WhatsApp.

Volg Expertisecentrum Euthanasie

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws van Expertisecentrum Euthanasie? Volg ons op LinkedIn en Twitter. Hier worden regelmatig berichten, interviews en achtergronden gedeeld. Houd ook de website in de gaten. De vrienden hebben een eigen pagina.

We zijn er voor u


Wilt u antwoord op uw vragen?
Heeft u ideeën of suggesties voor ons?

Neem dan contact op:
tel: 070 891 2621 (op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur).
Eisenhowerlaan 104, 2517 KL Den Haag
Postadres: Antwoordnummer 286
1800 VB Alkmaar

vrienden@expertisecentrumeuthanasie.nl
expertisecentrumeuthanasie.nl/vrienden

Colofon
No. 7, voorjaar 2021
‘Vrienden voor het leven’ is een uitgave van de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie. De nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar (papier en digitaal). Donateurs ontvangen de nieuwsbrief gratis.

Donaties zijn welkom op NL36 TRIO 0391 1048 45 t.n.v. Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie o.v.v. ‘gift’. De stichting heeft een ANBI-status, waardoor uw donatie fiscaal aftrekbaar is en uw steun voor honderd procent ten goede komt aan Expertisecentrum Euthanasie. Meer informatie over donaties, schenkingen, legaten en erfstellingen vindt u op onze website.

Copyright
Teksten uit deze nieuwsbrief mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de redactie worden overgenomen.

De stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie zorgt voor financiële steun aan Expertisecentrum Euthanasie voor extra en bijzondere zorg en voor bijzondere projecten, daar waar zorgverzekeraars dat niet doen. De stichting geeft voorlichting over euthanasie en hulp bij levensbeëindiging in het algemeen en over het werk van Expertisecentrum Euthanasie in het bijzonder. Voor al uw medische vragen neemt u contact op met Expertisecentrum Euthanasie via expertisecentrumeuthanasie.nl.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u vriend bent van de stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie (voorheen Stichting Vrienden van de Levenseindekliniek).

Hier kunt u zich afmelden voor de nieuwsbrief.